Royal HaskoningDHV

Groningen aardbevingsbestendig

Winner
Dutch Design Awards

Honoree
Dutch Interactive Awards

Aardgaswinning in Groningen veroorzaakt schade aan gebouwen. Dat is je waarschijnlijk niet ontgaan. Naast het herstellen van deze schade, wordt er ook hard gewerkt aan het inspecteren en preventief verstevigen van bestaande gebouwen. Freshheads en VIIA Groningen (een samenwerkingsverband tussen Royal HaskoningDHV en VolkerWessels-onderneming Smit & Visser Bouw) ontwikkelden samen een tool om op grote schaal versterkingsadviezen op maat te genereren, het proces te versimpelen én te versnellen. Met resultaat.

VIIA

Met de huidige aanpak en de beschikbare ingenieurs zou het minstens twintig jaar duren voordat Groningen aardbevingsbestendig is. En zouden huizenbezitters dus nog twintig jaar in onzekerheid zitten over hun huis en hun eigen veiligheid. Al snel rijst dan de vraag: hoe kunnen we het inspecteren en verstevigen van bestaande gebouwen versnellen, zonder de belanghebbenden uit het oog te verliezen?

De vraag

Voorheen werden meetgegevens van een pand handmatig in een rekenmodel ingevoerd. Vervolgens analyseerde een expert de meetgegevens, om te bepalen welke maatregelen voor versteviging in aanmerking zouden komen. Een arbeidsintensief traject dat zich bij elk pand opnieuw herhaalt. Dat kan efficiënter, toch? Dachten wij ook!

Een belangrijke taak: waar en hoe moeten gebouwen verstevigd worden?

De hort op

Het eerste wat ons te doen stond, was het proces tot in detail begrijpen. Wat gebeurt wanneer en waarom? Wie is daarbij betrokken? Wat hangt er allemaal mee samen? We liepen mee met ingenieurs, en brachten het proces en de behoeften van alle belanghebbenden in kaart.

Samen met ingenieurs werkten we elke stap in het proces zorgvuldig uit.

Digitaal vakmanschap

De nieuwe online tool maakt na een uitgebreide inspectie direct in een 3D-model zichtbaar welke bouwdelen (wand, vloer, dak of fundering) verstevigd moeten worden. Vervolgens wordt realtime uit ruim 150 oplossingen de juiste versterkingsmaatregel gekozen. De impact van een maatregel én de kosten per m² zijn direct zichtbaar. Het advies wordt met de eigenaar of bewoners besproken en vormt de basis voor de aannemer om aan de slag te gaan.

Op basis van de maatregelen die nu digitaal worden toegekend, genereert de tool automatisch een adviesrapport.

Kan het niet nóg sneller?

Ja. Inmiddels werken al ruim 300 professionals in 20 organisaties met de nieuwe tool. En zetten we belangrijke stappen om een complex proces simpeler, sneller en inzichtelijker te maken. Waar we met de basis zijn begonnen, biedt de positieve ontvangst door de vele betrokkenen ons de mogelijkheid de tool uit te breiden. De esthetische impact voor niet-professionals zichtbaar maken, eerder in het proces al digitaliseren, zelflerende algoritmes ontwerpen waardoor repetitieve keuzes overgeslagen kunnen worden; we bouwen stapje voor stapje verder, zodat het sein ‘Groningen Veilig’ steeds dichterbij komt!

De gewonnen Dutch Design Award bewijst dat grote maatschappelijke vraagstukken verder gebracht worden in onconventionele samenwerkingen.Michiel Visscher, Structural Engineer Royal HaskoningDHV

It's all about teamwork

Jordy Lissenburg

Jordy Lissenburg

Designer & digitaal strateeg

Bart van Amelsvoort

Bart van Amelsvoort

Backend developer

Kevin Schuurmans

Kevin Schuurmans

Backend developer

TBI timmert fundament voor innovatie
Al 5 jaar samen innoveren

Wat is jouw digitale uitdaging of ambitie?
Spar erover met Stephan!