Human Rights Tattoo

Een website die onder je huid kruipt

Branche
Non-profit
Fase
Groeien, Valideren
Dienst
Digitale dienst

Eén tekst, 30 artikelen, 6773 letters. Dát is de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Sinds 2012 tatoeëert Human Rights Tattoo deze verklaring letter voor letter op het lichaam van duizenden mensen over de hele wereld. Freshheads ontwikkelde de bijbehorende website van dit kunstproject.

De vraag

Al jaren reist Human Rights Tattoo de wereld over om mensen met uiteenlopende achtergronden te tatoeëren en fotograferen. “Zo ontstaat er een keten van mensen die samen de mensenrechten op hun huid dragen en ze levend houden,” vertelt Sander van Bussel, oprichter van Human Rights Tattoo. Eind 2018 haakte Freshheads aan om de website nieuw leven in te blazen en het levende kunstwerk online een podium te geven. Het belangrijkste doel? Alle getatoeëerden de ruimte geven om hun eigen verhaal te vertellen, zodat ze mensen overal ter wereld inspireren en activeren om op te komen voor de rechten van de mens.

6773 letters op mensen over de hele wereld en als één geheel op de website.

Aan de bak

Freshheads was erop gebrand om de impact van het maatschappelijke kunstproject digitaal zo goed mogelijk over te brengen. Daarom begon de samenwerking tussen Freshheads’ team Galaxy en Human Rights Tattoo met een aantal creatieve en strategische sessies. De inzichten uit deze sessies vertaalden ze naar twee uiteenlopende prototypes van de website, die ze vervolgens voorlegden bij members (de getatoeëerden) van de Human Rights Tattoo-community.

“Daaruit kwam naar voren dat mensen met een tattoo graag willen weten wie op de wereld er nog meer rondlopen met een tatoeage en welk verhaal deze mensen te vertellen hebben. Waar ze ook nieuwsgierig naar zijn: met welke mensen zij met hun letter één woord vormen uit een artikel,” vertelt Carola, designer bij Freshheads. Hierdoor kreeg de website naast het genereren van meer bewustzijn en bekendheid voor het kunstproject nog een aanvullend doel, namelijk het verbinden van de community van getatoeëerden.

Het resultaat

Na een turbosprint van vier weken ging Humanrightstattoo.org live. De website laat alle members met hun getatoeëerde letter zien, in de volgorde van de verklaring. Bezoekers scrollen daardoor niet alleen door de individuele foto’s en verhalen, maar zien ook meteen het geheel; de boodschap die de members samen vormen.

Dankzij deze opzet krijgt de ietwat abstracte Universele Verklaring van de Universele Rechten van de Mens een gezicht. Of beter gezegd: 6.773 gezichten. Elke letter heeft nu een eigen foto, een naam, een nationaliteit en een persoonlijk verhaal of motivatie voor deelname aan dit project.

Met de mobiele website heb je je tattoo-family altijd binnen handbereik.

De samenwerking

Niki van Rooij, product owner bij Human Rights Tattoo, vertelt: “Omdat de tijd en het budget beperkt waren, moesten we keuzes maken. Freshheads zette ons daarbij op scherp en maakte ons continu bewust van wat écht belangrijk was.” Carola vult aan: “Je wil de intentie van de oprichters natuurlijk overeind houden. Daarom hebben we het echt samen gedaan: van developers en designers tot de klant en zelfs de community, alle invalshoeken zijn belicht. Dit heeft de website grootser en diepgaander gemaakt.”

"Team Galaxy was echt met passie voor het project aan het werk. Naast grote focus was er ook grote betrokkenheid bij Human Rights Tattoo."Niki van Rooij, Product Owner Human Rights Tattoo

We werken samen bij ons op kantoor, zodat we snel knopen door kunnen hakken.

Impact maken: check!

Sinds de vernieuwing van de website in november 2019 telt de website nu, in september 2020, al meer dan 30.000 bezoekers. “Het is supertof en vrij uniek dat we in zo’n korte tijd een platform hebben gebouwd dat door mensen over de hele wereld bezocht wordt! Er zijn slechts 7 landen waar we (nog) geen bezoekers hebben,” vertelt Carola trots. “Ook blijkt uit de metingen dat bezoekers echt de tijd nemen om de website goed te bekijken en de motivaties te lezen. De indrukwekkende verhalen hebben al 1200 mensen uit 88 landen ertoe gezet om zich via de website aan te melden om getatoeëerd te worden.” Allemaal mensen die als member van de community op willen komen voor de rechten van de mens.

Zeven maanden na de livegang werd de nieuwe website bekroond met een “Grand Prix” Red Dot Award, een internationale designprijs die slechts één keer per jaar wordt uitgereikt binnen de categorie ‘brands & communication design’.

"This extraordinary project sees itself as a committed defender of human rights and literally gets under the skin. Through their individual letter tattoo, the participants are all part of a work of art and together are a personification of human rights. The stories on the website complement the relevance of the work and its quality outstandingly."Jury Red Dot Awards

“Dit was geweldig nieuws,” vertelt Sander trots. “Deze prijs is echt een erkenning van ons werk en geeft ons extra kracht om Human Rights Tattoo door te zetten. Het draagt bij aan de impact die we willen maken, want de website staat voor aandacht voor de community die opkomt voor mensenrechten. Het is hun hoop, strijdvaardigheid en verbinding waar het project om draait.” Niki vult aan: “We horen van onze HRT-familie dat ze extra trots zijn om onderdeel uit te maken van de community, dat is natuurlijk de mooiste reactie die we ons kunnen wensen. Het doorontwikkelen van de website kriebelt alweer enorm.” Daar sluit Sander zich bij aan: “De prijs motiveert ons om de website nog verder te verbeteren en de wens van de community werkelijkheid te maken: een duurzame menselijke verbinding tussen alle de tattoo-familieleden.”

Special thanks to Carola, Gijs, Martin & Wout of team Galaxy. We would not have won this award without the incredible efforts of the digital heroes of Freshheads.Niki & Sander, Human Rights Tattoo

It's all about teamwork

Aida Ros

Aida Ros

Frontend developer

Martin Broos

Martin Broos

Frontend developer

Een digitaal platform dat succesvol én impactvol is?

Een digitaal platform dat succesvol én impactvol is?

Stuur Sepp een berichtje.