Human Rights Tattoo

Een website die onder je huid kruipt

Branche
Non-profit
Fase
Valideren, Ontwikkelen
Dienst
Digitale dienst

Vraag

Verbinding, bewustzijn & activatie

6773 letters, verdeeld over 30 artikelen, samengebracht in één tekst: de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Sinds 2012 reist Human Rights Tattoo de wereld over om deze verklaring letter voor letter te tatoeëren op het lichaam van duizenden mensen met uiteenlopende achtergronden. Samen vormen zij één front, één verhaal. Want als je al deze mensen naast elkaar zet, lees je de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Eind 2018 haakte Freshheads aan om het levende kunstwerk een inspirerend online podium te geven, wat zorgt voor verbinding binnen de community en bewustzijn en activatie daarbuiten.

Oplossing

Een website die onder je huid kruipt

Op humanrightstattoo.org zijn alle members (de getatoeëerden) van de Human Rights Tattoo community te zien. Met hun getatoeëerde letter, in volgorde van de verklaring. Bezoekers scrollen daardoor niet alleen door de individuele foto’s en verhalen, maar zien ook meteen het geheel; de boodschap die de members samen vormen. Dankzij deze opzet krijgt de ietwat abstracte Universele Verklaring van de Rechten van de Mens een gezicht. Of beter gezegd: 6.773 gezichten. Elke letter heeft nu een eigen foto, een naam, een nationaliteit en een persoonlijk verhaal of motivatie voor deelname aan dit project.

6773 letters op mensen over de hele wereld en als één geheel op de website.

Resultaat

Grote wereldwijde belangstelling

In het jaar na de livegang, telde de website direct meer dan 30.000 bezoekers. “In relatief korte tijd bouwden we een platform dat door mensen over de hele wereld bezocht wordt,” vertelt Carola, designer bij Freshheads. Er waren op dat moment nog maar 7 landen waar het platform nog geen bezoekers had. “Uit de data bleek dat bezoekers echt de tijd nemen om het online kunstwerk te bekijken en de motivaties te lezen. In datzelfde jaar hebben de indrukwekkende verhalen al 1200 mensen uit 88 landen aangezet om zich aan te melden voor een tattoo van één van de 6773 letters.”

Zeven maanden na de livegang werd de nieuwe website van Human Rights Tattoo bekroond met een “Grand Prix” Red Dot Award. Een internationale designprijs die slechts één keer per jaar wordt uitgereikt binnen de categorie ‘brands & communication design’.

This extraordinary project sees itself as a committed defender of human rights and literally gets under the skin. Through their individual letter tattoo, the participants are all part of a work of art and together are a personification of human rights. The stories on the website complement the relevance of the work and its quality outstandingly.Jury Red Dot Awards

Het team met de gewonnen Red Dot Grand Prix award.

Proces

Samen werken aan een collectief doel

Freshheads was erop gebrand om de impact van het maatschappelijke kunstproject digitaal zo goed mogelijk over te brengen. De samenwerking begon met een aantal creatieve en strategische sessies. De inzichten uit deze sessies vertaalden we naar twee uiteenlopende prototypes van de website, die we vervolgens voorlegden bij members van de Human Rights Tattoo-community. “Uit hun reacties bleek dat ze graag willen weten wie er nog meer op de wereld rondlopen met een tatoeage en wat hun verhaal is,” vertelt Carola. Hierdoor kreeg de website naast het genereren van meer bewustzijn en bekendheid voor het kunstproject nog een aanvullend doel: het verbinden van de community van getatoeëerden.

Het team was echt met passie aan het werk voor het project. Naast grote focus was er ook grote betrokkenheid bij Human Rights Tattoo.Niki van Rooij, Product Owner Human Rights Tattoo

Met de mobiele website heb je je tattoo-family altijd binnen handbereik.

It's all about teamwork

Aida Ros

Aida Ros

Frontend developer

Martin Broos

Martin Broos

Frontend developer

Een digitaal platform dat succesvol én impactvol is?

Een digitaal platform dat succesvol én impactvol is?

Stuur Sepp een berichtje.