Quiet.nl: De marktplaats zonder geld

Wist jij dat er in Nederland ongeveer 1,25 miljoen mensen in armoede leven, waarvan de helft langer dan 3 jaar? Quiet zet zich in om (stille) armoede in Nederland te verzachten. Samen realiseerden we Quiet.nl: de marktplaats zonder geld.

Quiet 500: hoe het begon

In 2013 verscheen voor het eerst de Quiet 500. Anders dan de welbekende Quote 500, wordt in dit magazine niet rijkdom, maar juist (onzichtbare) armoede belicht. Het initiatief trok landelijk de aandacht en wist investeerders aan zich te binden. Ruim €50.000,- werd opgehaald voor diverse Tilburgse armoedeprojecten. In 2016 zette Quiet met behulp van twee Quote-miljonairs én Freshheads de stap naar een online community waar halen, brengen en delen centraal staan.

De marktplaats zonder geld

We noemen het ook wel de marktplaats zonder geld: hét online platform waarmee het lokale bedrijfsleven op een laagdrempelige manier van betekenis kan zijn voor mensen in finaciële nood. Via het platform kunnen bedrijven eenmaalig óf structureel gratis diensten, producten en verwennerijen aanbieden. Denk aan een kappersbehandeling, een diner voor twee of een uitje naar de Beekse Bergen. Voor de bedrijven is het een kleine moeite met veel impact.

Hoe het werkt

Op basis van persoonlijke voorkeuren wordt het aanbod eerlijk verdeeld onder de members. Indien het aanbod matcht met de voorkeuren krijgt de member de aanbieding in de mailbox. Deze kunnen zij vervolgens online accepteren (of weigeren) en via een SMS-code verzilveren bij de desbetreffende aanbieder.

 • Aanbod

  Bedrijven uit de dienstverlenende sector, zoals kappers, restaurants, pretparken, plaatsen hun aanbod op het platform.

 • E-mail

  Het aanbod wordt per e-mail naar de community verzonden.

 • Vraag

  De members ontvangen op basis van persoonlijke interesses en behoeften het aanbod dat bij zijn of haar gezinssituatie past.

 • Match

  De members accepteren het aanbod eenvoudig via de mail.

 • Voucher

  Members ontvangen vervolgens per SMS een vouchercode.

 • Verzilveren

  De member geniet op vertoon van de voucher van zijn of haar gratis aanbieding. Het bedrijf meldt de vouchercode direct online af.

De impact gaat verder dan de portemonnee

De waarde van een gemiddeld aanbod ligt tussen de €75 en de €100. Dat is natuurlijk fijn, maar de échte impact gaat verder dan de portemonnee. Achter iedere match schuilt een persoonlijk verhaal van onschatbare waarde. Uiteindelijke ambitie is dat niet alleen het bedrijfsleven, maar ook members onderling talent en krachten bundelen. Empowerment staat centraal.

Nationaal plan, regionale verzachting

We beginnen klein. Op dit moment zijn zo'n 250 Tilburgse gezinnen, omgerekend 662 mensen, lid van de Quiet community. Nog voor livegang van het platform gaven meer dan 200 lokale bedrijven aan hun steentje bij te willen dragen. En dit aantal groeit iedere dag. We leren, optimaliseren en blijven continu in gesprek met members. Stapsgewijs bouwen we het platform verder uit om zo niet alleen armoede in Tilburg, maar in heel Nederland te kunnen verzachten.

Gouden Dutch Interactive Award

Uit meer dan 600 inzendingen is Quiet.nl bekroond met een Gouden DIA voor 'Best Community 2016'. De Dutch Interactive Awards zijn dé awards voor het beste online werk van het jaar.

Wout Withagen

Interesse gewekt?

Neem contact op met
Wout Withagen

013 539 00 40