Stichting Quiet

Landelijk platform tegen armoede

Branche
Non-profit
Fase
Valideren, Ontwikkelen, Groeien

In Nederland leven ongeveer 1,25 miljoen mensen in armoede. Mensen die geen geld hebben voor vakantie, een etentje of de tandarts. Laat staan voor een kinderfeestje. De Quiet Community zet zich in om armoede in Nederland te verzachten. In 2015 zette Quiet met behulp van twee Quote-miljonairs én Freshheads de eerste stap naar een online platform waarmee het lokale bedrijfsleven van betekenis kan zijn voor mensen in financiële nood, gewoon door te doen waar ze goed in zijn.

Quiet 500, het magazine dat schuurt.

Uitdaging

Niet toekomstbestendig

De Quiet Community startte in Tilburg en in no time waren meer dan honderd ondernemers bereid om etentjes, knipbeurten, trainingen, beauty-behandelingen of zelfs klussen aan te bieden. Een marktplaats gaat echter pas lopen als je niet alleen aanbod hebt van diensten of producten, maar óók vraag. Het vinden en koppelen van de juiste mensen aan dit aanbod, gebeurde via een Excel-sheet. Dit proces kostte door de snelle groei te veel tijd en energie, en bovendien was het niet toekomstbestendig. Wanneer zowel de vraag als het aanbod uit de klauwen begint te lopen, is digitaliseren niet een nice to have, maar een must have! Quiet vroeg ons een landelijke marketplace te ontwikkelen om armoede te verzachten.

Oplossing

Een vraag- en aanbodplatform

We ontwikkelden een vraag- en aanbodplatform waar op basis van persoonlijke voorkeuren het aanbod van lokale bedrijven eerlijk(!) verdeeld wordt onder de members van de Quiet Community. Members krijgen direct een notificatie wanneer er een passend aanbod voor hen klaarstaat. Ze kunnen dit gelijk accepteren of weigeren zodat het Quiet-platform het aan een andere member kan aanbieden.

De Quiet-app en het dasboard. Samen vormen ze de backbone voor het hele proces.

Resultaat

Quiet gaat nationaal

We durven te stellen dat het platform zich meer dan bewezen heeft als instrument om armoede te verzachten. Inmiddels zijn er 13 steden die actief zijn in de Quiet Community. Dit heeft al geresulteerd in ruim 180.000 geluksmomenten; de keren dat members gebruik hebben gemaakt van het aanbod bij een lokaal bedrijf.

aangesloten members

sponsoren

actieve community's

Proces

Onder de loep

Om te snappen wat armoede in Nederland betekent, spraken we met mensen die onder - of tegen - de armoedegrens leven en liepen we mee bij de voedselbank. Om de perfecte synergie tussen vraag en aanbod te realiseren, namen we ook de aanbodkant onder de loep. We interviewden lokale ondernemers (sponsoren) om hun behoeften in kaart te brengen.

Samenwerking

Een toekomstbestendig platform

Wij nemen de ambitie van Quiet om armoede in Nederland te bestrijden serieus. Zó serieus dat we al sinds het begin van dit project sponsor zijn. Zo kunnen we een nog grotere bijdrage leveren aan de ambitie van de Quiet Community. Tevens is het belangrijk dat Quiet toekomstbestendig is. Door snel te groeien, was het platform werkbaar voor de communities. Maar nu is het zaak om vanuit de groeifase naar een volwassen platform toe te werken. Door opnieuw in gesprek te gaan met gebruikers en bepaalde features en het design te herzien, kan het platform nog vele jaren worden ingezet om aanbiedingen zo eerlijk mogelijk te verdelen.

Quiet werkt vaak bij ons op kantoor, zodat we samen snel knopen kunnen doorhakken.

It's all about teamwork

Linda Hol

Linda Hol

Frontend developer

Joris Janbroers

Joris Janbroers

Designer

Maud Vorstenbosch

Maud Vorstenbosch

Business strateeg

Misha Klomp

Misha Klomp

Backend developer

Rik Deuzeman

Rik Deuzeman

Backend developer

Olivier Bouchoms

Olivier Bouchoms

Mobile developer

Frank Verhoeven

Frank Verhoeven

Backend developer

Idee voor een eigen marketplace?

Idee voor een eigen marketplace?

Plan een gratis adviesgesprek met Sepp.