Alle blogs
Afbeelding van Lisa
Lisa Raaijmakers

Geplaatst op 07 aug 2023

5 kansen van standaardiseren binnen grote renovatieopgaven

Standaardiseren wordt in diverse onderzoeks- en beleidsrapporten genoemd als een belangrijke oplossingsrichting voor duurzame renovatieopgaven. Vanuit onze ervaring met het toepassen van digitale standaardisatie in eerdere renovatietrajecten, zien we dat het significant bijdraagt aan een betere programmatische aanpak.

De voordelen van standaardiseren:

 1. Optimalisatie
  Het optimaliseert arbeidsintensieve, handmatige processen die veel vakkennis vereisen. Denk aan inspecties, analyses en het vaststellen van maatregelen.
 2. Uniformiteit & snelheid
  Ondanks dat geen gebouw of omstandigheid hetzelfde is, hoef je niet langer het wiel opnieuw uit te vinden per adres of serie. Gericht op de functionaliteit van het opgavegebied, kun je standaardisaties doorvoeren.
 3. Samenwerking & kenisdeling
  Standaardisatie zorgt voor verbetering van de samenwerking en kennisdeling binnen de keten, met professionals en vakspecialisten, maar ook met regionale en lokale partijen.
 4. Inzicht
  Met gestandaardiseerde processen heb je meer inzicht in de prestaties van toegepaste en bewezen maatregelen, waardoor inkoop eenvoudiger en duurzamer kan en besluitvorming sneller gaat. Marktpartijen kunnen vastgoedeigenaren een kant-en-klaar aanbod doen per wijk, buurt, blok of gebouw, eventueel inclusief kosteninschatting.
 5. Klanttevredenheid
  Het vergroot klanttevredenheid en betrokkenheid van stakeholders zoals gebruikers of bewoners. Standaardiseren biedt nieuwe mogelijkheden om transparanter te communiceren.

Voorbeeld: Hoe VIIA uniform en efficiënt duizenden gebouwen verstevigt in Groningen

Samen met Royal HaskoningDHV en VolkerWessels-onderneming Visser & Smit Bouw ontwikkelden we een tool die op grote schaal versterkingsadviezen op maat genereert op basis van een digitale maatregelencatalogus. De tool draagt bij aan een aardbevingsbestendig Groningen, en won een Dutch Design Award. Lees meer!

Voorbeeld: HEVO doet twee keer zoveel gebouwinspecties in dezelfde tijd

Bij projectmanagementbureau HEVO (een TBI-onderneming) brachten we een grote verandering teweeg door één specifiek proces te digitaliseren: de inspectie van schoolgebouwen. “We voeren nu veel meer inspecties uit in dezelfde tijd”, vertelt Michel, innovatiemanager bij HEVO. Benieuwd hoe we de digitale QuickScan in rap tempo ontwikkelden?

De auteur

Afbeelding van Lisa

Lisa Raaijmakers

Marketing- & communicatiespecialist bij Freshheads.

LinkedIn

Verder lezen

Topdrukte in Achmea’s nieuwe online Klimaatwinkel
05 jan 2023 - Lisa Raaijmakers

Topdrukte in Achmea’s nieuwe online Klimaatwinkel

Op maandag 2 januari ging de nieuwe online Klimaatwinkel van Achmea live! De 12.000 werknemers van Achmea vinden er allerlei duurzame oplossingen waar ze hun eigen klimaatbudget aan besteden.
Freshheads stapt in TBI’s Klimaattrein
05 mrt 2024 - Fee Schakenraad

Freshheads stapt in TBI’s Klimaattrein

Sinds begin 2023 zet TBI Klimaattrein koers richting de klimaatdoelen van Parijs. Fee sprak TBI's Innovatiemanger Douwe. Wat is TBI Klimaattrein? En hoe krijg je zo’n collectief voor verduurzaming van de grond?
Waarom innoveren vaak misgaat
21 feb 2022 - Gijs van Zon

Waarom innoveren vaak misgaat

Binnen jouw bouwbedrijf ben jij verantwoordelijk voor innovatie. Je zit vol goede ideeën en gaat er het liefst meteen mee aan de slag. Maar je doet het niet alleen. Hoe krijg je het innovatieproces binnen jouw organisatie van de grond en tackel je de meest voorkomende valkuilen?
Ook een platform voor jouw duurzame ambitie?

Ook een platform voor jouw duurzame ambitie?

Fee denkt graag met je mee.