Royal HaskoningDHV

Digitale tool versnelt gebouwversteviging in Gronings aardbevingsgebied

Branche
Fase
Valideren, Ontwikkelen, Groeien
Dienst
Digitale dienst

Uitdaging

Kan het proces sneller?

Het probleem is ons allen bekend: aardgaswinning in Groningen heeft flinke schade veroorzaakt aan gebouwen. Het herstellen van deze schade en het verstevigen van gebouwen heeft daarom hoge prioriteit. Doordat geen gebouw hetzelfde is, en ook omgevingsfactoren steeds anders zijn, heeft elk gebouw een unieke set aan maatregelen voor versteviging nodig. Als die benodigde maatregelen gebouw na gebouw bepaald moeten worden, zou het minstens 20 jaar duren tot alle renovaties zijn afgerond. Dus drong de vraag zich op: hoe selecteer je de best passende maatregelen, zonder dat dit een tijdrovend proces wordt?

Oplossing

De digitale maatregelencatalogus

In een maatschappelijk beladen context ontwikkelden we samen met Royal HaskoningDHV en VolkerWessels-onderneming Visser en Smit Bouw een methodiek om op grote schaal versterkingsadviezen op maat te genereren: de Groninger Maatregelencatalogus. In de webtool komen meer dan 150 versterkingsmaatregelen samen. De maatregelen zijn onderverdeeld in verschillende probleemgebieden in gebouwen en vervolgens gecategoriseerd op families, type maatregelen en varianten. Elke maatregel bevat belangrijke technische informatie, zoals kosten per m2, materiaalspecificaties, constructieve werking en impact op ruimtegebruik.

maatregelen

gebruikers

organisaties

Resultaat

Snelheid, uniformiteit en schaalbaarheid

We hebben belangrijke stappen gezet in het simpeler en overzichtelijker maken van het complexe renovatieproces. De gezamenlijke inspanning van diverse belanghebbenden binnen de bouw, overheid en de gemeenschap in Groningen, heeft geresulteerd in een veel snellere implementatie van maatregelen en een verbeterde veiligheid voor bewoners. Inmiddels werken er ruim 575 professionals in 20 organisaties met de tool. Door het gebruik van de catalogus zorgen ingenieurs en uitvoerende partijen er samen voor dat kennis en praktijkervaring over versterkingsmaatregelen gedeeld worden. Niemand hoeft het wiel meer opnieuw uit te vinden; partijen selecteren een bestaande en bewezen maatregel.

Een belangrijke taak: waar en hoe moeten gebouwen verstevigd worden?

De gewonnen Dutch Design Award bewijst dat grote maatschappelijke vraagstukken verder gebracht worden in onconventionele samenwerkingen.Michiel Visscher, Structural Engineer Royal HaskoningDHV

Onze aanpak

Gebruikers betrekken

Het eerste wat ons te doen stond, was het proces tot in detail begrijpen. En dus liepen we mee met ingenieurs, en brachten we het proces en de behoeften van alle belanghebbenden in kaart. Door in de kern standaardisatie op het proces en het product te combineren met digitalisering, hebben we een grotendeels handmatig en arbeidsintensief traject - waar veel vakkennis voor nodig is - vervangen door de digitale Groninger Maatregelencatalogus. Op basis van praktijkervaringen met de tool blijven we het proces verbeteren. Alles met het doel om Groningen zo snel mogelijk te herstellen en aardbevingsbestendig te maken.

Jouw processen digitaal standaardiseren?

Stephan beantwoordt al je vragen.

It's all about teamwork

Jordy Lissenburg

Jordy Lissenburg

Business designer

Bart van Amelsvoort

Bart van Amelsvoort

Backend developer

Kevin Schuurmans

Kevin Schuurmans

Backend developer

Wendy Lafarre

Wendy Lafarre

Designer

Jouw processen digitaal standaardiseren?

Jouw processen digitaal standaardiseren?

Stephan geeft graag tips.