Royal HaskoningDHV

Digitale tool voor snelle gebouwversteviging in Gronings aardbevingsgebied

Branche
Bouw
Fase
Groeien, Valideren
Dienst
Digitale dienst

Het probleem is ons allen bekend: aardgaswinning in Groningen veroorzaakt flinke schade aan gebouwen. Naast het herstellen van deze schade, heeft ook het preventief verstevigen van gebouwen de focus. Om op grote schaal versterkingsadviezen op maat te genereren, ontwikkelden Freshheads, Royal HaskoningDHV en Visser & Smit Bouw de digitale maatregelencatalogus.

De vraag: kan het proces sneller?

Het aardbevingsbestendig maken van gebouwen is een complexe klus. Doordat geen gebouw hetzelfde is, en ook de omgevingsfactoren steeds anders zijn, heeft elk gebouw een unieke set aan maatregelen voor versteviging nodig. Met de oude aanpak zou het minstens 20 jaar duren voordat de gebouwen in Groningen aardbevingsbestendig zouden zijn. En dus drong de vraag zich op: hoe selecteer je de best passende maatregelen, zonder dat dit een tijdrovend proces wordt?

Onze aanpak: gebruikers betrekken

Royal HaskoningDHV en Smit & Visser Bouw vroeg Freshheads om mee te denken over het versnellen van dit traject. Het eerste wat ons te doen stond, was het proces tot in detail begrijpen. En dus liepen we mee met ingenieurs, en brachten het proces en de behoeften van alle belanghebbenden in kaart.

Een belangrijke taak: waar en hoe moeten gebouwen verstevigd worden?

De oplossing: een digitale maatregelencatalogus

We bouwden de Groninger Maatregelencatalogus, een digitale omgeving waar meer dan 150 versterkingsmaatregelen samenkomen. De maatregelen zijn onderverdeeld in verschillende seismische problemen in gebouwen, en vervolgens gecategoriseerd op families, maatregelen en varianten. Elke maatregel bevat belangrijke technische informatie, zoals kosten per m2, materiaalspecificaties, constructieve werking en impact op ruimtegebruik. Door het gebruik van de catalogus zorgen ingenieurs en uitvoerde partijen er samen voor dat kennis en praktijkervaring over versterkingsmaatregelen wordt gedeeld. Niemand hoeft het wiel meer opnieuw uit te vinden; partijen selecteren een bestaande en bewezen maatregel. Dat zorgt voor een uniform, snel, schaalbaar en kostenefficiënt proces - volledig gebaseerd op standaarden.

Op basis van de maatregelen die nu digitaal worden toegekend, genereert de tool automatisch een adviesrapport.

De gewonnen Dutch Design Award bewijst dat grote maatschappelijke vraagstukken verder gebracht worden in onconventionele samenwerkingen.Michiel Visscher, Structural Engineer Royal HaskoningDHV

En nu?

Inmiddels werken ruim 575 professionals in 20 organisaties met de tool. We zetten daarmee belangrijke stappen om een complex proces simpeler, sneller en overzichtelijker te maken. En we blijven het proces verbeteren, alles met als doel om Groningen zo snel mogelijk aardbevingsbestendig te maken.

It's all about teamwork

Jordy Lissenburg

Jordy Lissenburg

Digital consultant

Bart van Amelsvoort

Bart van Amelsvoort

Backend developer

Kevin Schuurmans

Kevin Schuurmans

Backend developer

Wendy Lafarre

Wendy Lafarre

Designer

Processen in jouw bouwbedrijf versnellen? Wij hebben hiervoor de beste aanpak!