Royal HaskoningDHV

Digitale tool voor gebouwversteviging in Gronings aardbevingsgebied

Winner
Dutch Design Awards

Honoree
Dutch Interactive Awards

Het probleem is ons allen bekend: aardgaswinning in Groningen veroorzaakt flinke schade aan gebouwen. Naast het herstellen van deze schade, heeft ook het preventief verstevigen van gebouwen de focus. Om op grote schaal versterkingsadviezen op maat te genereren, ontwikkelden Freshheads, Royal HaskoningDHV en Visser & Smit Bouw de digitale maatregelencatalogus. De rest is geschiedenis :)

VIIA

Royal HaskoningDHV en VolkerWessels-onderneming Visser & Smit Bouw werken binnen de onafhankelijke organisatie VIIA samen aan het veiliger maken van gebouwen, infrastructuur en industrie in het Groningse aardbevingsgebied. Voor wat betreft gebouwen, betekent dit concreet het verstevigen, en daarmee aardbevingsbestendig maken, van bestaande woningbouw, scholen en publieke gebouwen. Elk gebouw is anders, evenals de omgevingsfactoren, en heeft dus ook een eigen, unieke set aan maatregelen voor versteviging nodig. De bouwkundige inspectie speelt een centrale rol bij het selecteren van de best passende verstevigingsmaatregelen.

Het probleem: een omvangrijk, traag en complex proces

Voorheen besloeg het complete traject van versterking van één gebouw zo’n 15 aparte processen, van intake en bureaustudie naar seismische analyse en 3D-modelling tot ontwerpuitwerking en uiteindelijke bouw. Met die aanpak en het huidige tekort aan beschikbare ingenieurs zou het minstens 20 jaar duren voordat de gebouwen in Groningen aardbevingsbestendig zijn. Huizenbezitters zouden daarmee nog jarenlang in onzekerheid zitten over hun huis en hun eigen veiligheid. En dus drong de vraag zich op: hoe kan het inspecteren en verstevigen van bestaande gebouwen sneller, zonder dat belanghebbenden in een onpersoonlijk en standaard proces terechtkomen?

Een belangrijke taak: waar en hoe moeten gebouwen verstevigd worden?

De vraag: kan het proces sneller?

VIIA vroeg Freshheads om mee te denken over het versnellen van dit traject. In eerste instantie richtten we ons op één proces binnen dit traject; het inventariseren en selecteren van de juiste maatregelen. Want door het klein te houden, voegen we samen zo snel mogelijk waarde en snelheid toe aan het proces.

Het inventariseren en selecteren van de juiste maatregelen was een arbeidsintensief proces, waarbij meetgegevens van een pand handmatig in een rekenmodel werden ingevoerd. Vervolgens analyseerde een ingenieur deze meetgegevens, om te bepalen welke maatregelen voor versteviging in aanmerking zouden komen. Geen schaalbare werkwijze, vooral niet met een tekort aan ingenieurs.

Samen met ingenieurs werkten we elke stap in het proces zorgvuldig uit.

Onze aanpak: gebruikers betrekken

Het eerste wat ons te doen stond, was het proces tot in detail begrijpen. Wat gebeurt wanneer en waarom? Wie is daarbij betrokken? Wat hangt er allemaal mee samen? We liepen mee met ingenieurs, en brachten het proces en de behoeften van alle belanghebbenden in kaart.

Op basis van de maatregelen die nu digitaal worden toegekend, genereert de tool automatisch een adviesrapport.

De oplossing: een digitale maatregelencatalogus

We bouwden de Groninger Maatregelencatalogus, een digitale plek waar alle versterkingsmaatregelen voor het (preventief) versterken van gebouwen zijn gebundeld. De maatregelen zijn onderverdeeld in verschillende seismische problemen in gebouwen, en vervolgens gecategoriseerd op families, maatregelen en varianten. Van elke maatregel zijn de prestaties inzichtelijk.

Hoe het nu werkt, heel concreet: na een uitgebreide inspectie laat de digitale tool een 3D-model van het gebouw zien, waarbij de bouwdelen oplichten die verstevigen nodig hebben. Vervolgens wordt realtime uit 150 oplossingen de juiste versterkingsmaatregel gekozen, waarbij belangrijke informatie over de maatregel direct zichtbaar is zoals kosten per m2, materiaalspecificaties, constructieve werking en impact op ruimtegebruik.

Het advies dat uit de tool rolt, wordt met de eigenaar of bewoners besproken en vormt de basis voor de aannemer om aan de slag te gaan.

De gewonnen Dutch Design Award bewijst dat grote maatschappelijke vraagstukken verder gebracht worden in onconventionele samenwerkingen.Michiel Visscher, Structural Engineer Royal HaskoningDHV

En nu?

Inmiddels werken ruim 300 professionals in 20 organisaties met de tool. We zetten daarmee belangrijke stappen om een complex proces simpeler, sneller en inzichtelijker te maken. Maar er zijn mogelijkheden te over om de tool verder uit te breiden. Doordat we klein zijn begonnen, bij een stapje uit het proces, voegden we al na 3 maanden waarde toe. We begonnen bij de stap ‘maatregelen toekennen’, en trokken er steeds een andere stap bij, zoals het maken van een 3D-tekening, raming van de kosten en het geven van versterkingsadvies. Dit is een aanpak waarin wij geloven.

Momenteel kijken we naar de mogelijkheden om de esthetische impact van een maatregel ook voor niet-professionals zichtbaar te maken en onderzoeken we de mogelijkheid voor zelflerende algoritmes voor nog meer versnelling. Stapje voor stapje bouwen we verder, zodat het sein ‘Groningen veilig’ steeds dichterbij komt!

It's all about teamwork

Jordy Lissenburg

Jordy Lissenburg

Digital consultant

Bart van Amelsvoort

Bart van Amelsvoort

Backend developer

Kevin Schuurmans

Kevin Schuurmans

Backend developer

Wat is jouw digitale uitdaging of ambitie?
Spar erover met Stephan!