Jouw succesvolle online marktplaats

Aaah, de magie van marketplaces! We kunnen er úren over praten. Niet alleen omdat Freshheads ruim 15 jaar ervaringen heeft met het ontwikkelen van online marktplaatsen, maar vooral omdat een succesvolle marketplace een heuse groeimotor kan zijn voor jouw business. Het biedt jouw doelgroep precies wat ze belangrijk vinden; snelheid, vertrouwen, gemak, onafhankelijkheid en transparantie.

Innoveren met marketplaces

Online marktplaatsen zijn een perfect middel om jouw business te versterken, vergroten en versnellen. Hoe dat komt? Ze bieden:

  • transparantie in ondoorzichtige markten
  • het vertrouwen met een gerust hart zaken te doen (door ratings en reviews)
  • het gemak van een snelle match
  • laagdrempeligheid door de goede gebruikerservaringHeb jij een geweldig idee voor de nieuwe Airbnb of Uber van jouw branche? Mooi! Dan is het zaak dat idee concreter te maken, zodat je kunt testen of vragers en aanbieders straks niet om jouw marktplaats heen kunnen. Lees hieronder hoe je jouw idee concreet maakt.

Freshheads marketplaces

1. Schrijf een elevator pitch

Belangrijk hierbij is: hou het kort. Als het niet lukt jouw idee op een post-it te schrijven, heb je te veel tijd nodig om het uit te leggen.

2. Breng de markt in kaart

Ga je voor niche of wil je de massa aanspreken? Werk je regionaal, nationaal of internationaal? Hoe groot is de markt? Hoeveel vraag en aanbod is daar op dit moment?

3. Bepaal wie je bent in de markt

Welke positie jij inneemt, is onder andere afhankelijk van of jij met een nieuw idee of een bestaand idee voor een marktplaats komt. Bestaat jouw idee nog niet? Dan heb je het voordeel de ‘first mover’ te zijn, maar het nadeel dat je veel hobbels gaat tegenkomen bij de executie van jouw idee. Bestaat je idee al wel? Dan weet je in ieder geval zeker dat er behoefte aan is. Zorg wel voor een onderscheidende factor.

4. Zorg voor afgebakende doelgroepen

Maak jouw markt in het begin zo klein mogelijk. Ga ogenschijnlijk specialiseren, met in je achterhoofd dat je in de toekomst een grotere markt gaat bedienen.

5. De bereidheid om te betalen

Vraag je af: zouden vragers of aanbieders (het liefst beiden) bereid zijn om te betalen? Zijn ze dermate tevreden met de waarde die jouw marktplaats biedt dat ze een deel van hun opbrengsten aan jou willen afstaan? Denk ook na over de marge die je kunt vragen.

6. Is de timing voor jouw idee oké?

Nog een vraag die je jezelf moet stellen: zijn jouw doelgroepen en de markt wel klaar voor jouw idee? Ben je niet veel te vroeg of ben je eigenlijk al iets te laat? Het is belangrijk bewust te zijn van de juiste timing en ontwikkelingen in jouw beoogde markt. Ben je te vroeg? Dan is de kans groot dat je heel veel tijd en geld stopt in het informeren van de markt en het uitleggen van jouw methodiek, waarbij jouw oplossing echter nog last heeft van wat kinderziektes. Maar ben je te laat, dan mis je misschien de boot.

Een marktplaats-expert

Freshheads en marketplaces go way back! Al sinds 2004 bouwen we online marktplaatsen zoals YoungOnes, Quiet en NLvoorelkaar. Daarnaast zijn we de bedenkers van Werkspot. Inmiddels kennen en beheersen we alle onmisbare stappen van het tot leven brengen van een succesvolle marktplaats. Van het hebben van een geweldig idee, het valideren ervan, het bouwen van een team, de technische realisatie, het vermarkten en het activeren van de marketplace, tot en met het opschalen van het platform. Wout Withagen en Joost Gielen (mede-eigenaren van Freshheads) schreven zelfs een boek over dit onderwerp: ‘Bouw een succesvolle online marktplaats’.

Een marktplaats met 1100% omzetgroei
Landelijk platform tegen armoede
Meer over het boek 'Bouw een succesvolle online marktplaats'

Idee voor een marketplace?
Plan gratis een adviesgesprek met marktplaats-expert Wout!