Alle blogs
Afbeelding van Jordy
Jordy Lissenburg

Geplaatst op 17 jun 2020

Innoveren in crisistijd - de lessen van Roan

Als vakantiespecialist is er niets mooier dan tienduizenden mensen te zien genieten op jouw kampeerplekken in Italië, Frankrijk en Kroatië. Zonnetje, prachtige natuur, heerlijk eten…la bella vita🇮🇹! Maar wat doe je als alle landen op slot gaan en klanten hun vakantie als sneeuw voor de zon zien verdwijnen? Roan Camping Holidays maakte het mee. Lees hoe onze klant juist in deze tijd volop kon innoveren.

Roan Camping Holidays biedt kampeerplekken aan op prachtige plekken in Zuid-Europa, waarvan de meeste op Italiaanse campings — de plek waar als eerste de coronaklappen vielen. “Al ver voordat het virus zich verspreidde in alle Europese landen, had het virus impact op onze dienstverlening”, vertelt Rick Bax, Marketing Manager bij Roan Camping Holidays. In een paar weken zag Roan de online boekingen teruglopen van honderden per dag naar een handjevol of zelfs helemaal geen. En ja, die krekelgeluiden hoort Roan liever op de Mediterrane campings dan op hun website. Rick: “De boekingen bleven uit en mensen die al hadden geboekt, trokken aan de bel. Toch overzagen we aan het begin de impact niet. Ik weet nog dat we dachten: als we in de meivakantie maar weer op volle kracht kunnen draaien.”

Change of plans: binnenlandse boekingen

Begin maart staken Rick en team Ground Control van Freshheads de koppen bij elkaar. Er waren allerlei plannen voor de doorontwikkeling van de boekingswebsites, maar deze situatie vroeg om een heroverweging van die plannen. “Samen voerden we strategische gesprekken over mogelijke scenario’s”, vertelt Jordy, digitaal strateeg bij Freshheads. “Al snel zaten we op het pad van binnenlandse boekingen. Als niemand de grens over mag, moeten we het voor Zuid-Europeanen mogelijk maken om bij Roan een kampeerplek te boeken in hun eigen land.” Tot die tijd richtte Roan zich vooral op Noord-Europeanen die in Zuid-Europa op vakantie wilden gaan. Het afgelopen jaar bouwden Roan en Freshheads samen de Nederlandse, Vlaamse, Duitse, Poolse, Britse, Zwitserse en Oostenrijkse boekingswebsites. Rick: “Een Franstalige website voor België stond op de planning, maar we besloten die planning los te laten en vol voor de ontwikkeling van Roan.it en Roan.fr te gaan. Twee weken later had Freshheads het geregeld. Inmiddels zijn de eerste binnenlandse boekingen van Italianen en Fransen al binnen.”

Innoveren en snelheid pakken

Innoveren is eigenlijk niets anders dan continu verbeteren en vernieuwen. “Maar dan wel vanuit een visie en altijd met het oog op gebruikers”, benadrukt Jordy. “Als we waren blijven vernieuwen zoals we vóór de coronacrisis van plan waren, hadden we nu allerlei features gehad waar weinig behoefte aan is in deze bijzondere tijd. Dan sla je de plank mis en kies je niet voor relevantie.” Rick vult aan: “Het team van Freshheads gaf ons focus op het juiste moment, maar ook snelheid. Doordat we op één lijn zitten, hoef ik maar een half woord te zeggen om erop te vertrouwen dat het goed komt. De samenwerking gaat altijd al heel soepel, maar het lijkt wel of we tijdens deze lockdown nog sneller schakelen. We tikken taken af, doen dingen die echt waarde toevoegen en komen supersnel tot resultaat. Dat is waardevol in een tijd waarin het soms erop of eronder kan zijn.”

Het team van Freshheads gaf ons focus en snelheid. Het lijkt wel of we tijdens deze lockdown nog sneller schakelen.Rick Bax, Marketing Manager bij Roan

Never waste a good crisis

Roan hoorde bij de eerste organisaties in Nederland die een harde klap kreeg te verwerken. Achteraf is dat wellicht een voordeel geweest. “We voelden de crisis als een van de eersten en daardoor stonden we al vroeg op scherp”, vertelt Rick. “Nu de landen weer voorzichtig opengaan, hebben we boekingen van Noord-Europeanen én van Fransen en Italianen die nu in hun eigen land boeken.” Jordy vult aan: “Wat ook goed is, is dat Roan deze crisis benut om bestaande processen met een frisse blik te bekijken. Vinden gasten het in ‘het nieuwe normaal’ wel prettig om zich fysiek bij iemand van Roan te melden op een camping en contant de borg te betalen? Is het voor het gebruiksgemak beter sommige processen te digitaliseren? Door vanuit gebruikers en trends naar processen te kijken, bouwen we nu bijvoorbeeld een applicatie voor contactloos betalen op campings.” Rick sluit af: “Samen met Freshheads hebben we in deze crisis al twee websites en drie features toegevoegd die ons werk verlichten of voor meer business zorgen. Al die dingen dragen eraan bij dat we straks kunnen vlammen als de markt daar klaar voor is.”

Meer Roan

Meer lezen over wat we samen met Roan hebben gedaan om de websites te optimaliseren en processen te digitaliseren? Lees de case.

De auteur

Afbeelding van Jordy

Jordy Lissenburg

Als designer & digitaal strateeg bij Freshheads ontdek en verzilver ik platformkansen met klanten als OFED, Roan en Standby Zorg.

LinkedIn

Verder lezen

Een innovatieve mindset laten landen in je organisatie: zo pak je dat aan
14 mrt 2022 - Gijs van Zon

Een innovatieve mindset laten landen in je organisatie: zo pak je dat aan

Verandering is best eng. Het is dus niet gek als je bij de introductie van nieuwe diensten, werkwijzen of markten weerstand tegenkomt in je organisatie. Hoe zorg je ervoor dat je je werknemers en jullie organisatie als geheel meekrijgt in de juiste mindset?
Waarom innoveren vaak misgaat
21 feb 2022 - Gijs van Zon

Waarom innoveren vaak misgaat

Binnen jouw bouwbedrijf ben jij verantwoordelijk voor innovatie. Je zit vol goede ideeën en gaat er het liefst meteen mee aan de slag. Maar je doet het niet alleen. Hoe krijg je het innovatieproces binnen jouw organisatie van de grond en tackel je de meest voorkomende valkuilen?
7 cruciale vragen voordat je gaat innoveren
01 dec 2020 - Gijs van Zon

7 cruciale vragen voordat je gaat innoveren

Als je een innovatief idee hebt, wil je daar zo snel mogelijk mee aan de slag. Uitzoeken, ontwerpen, ontwikkelen en de markt op. Dat begrijpen we bij Freshheads maar al te goed. Hou dat enthousiasme vooral vast, maar zet ook even een pas op de plaats. Stel jezelf eerst deze 7 vragen.
Ook samen innoveren?

Ook samen innoveren?

Ontdek met ons wat jouw mogelijkheden zijn.