Roan

Op klantreis met een vakantiespecialist

Branche
Toerisme
Fase
Valideren
Dienst
Digitale dienst

Online relevant blijven in de snel veranderende vakantiebranche - hoe doe je dat? Door te denken vanuit gebruikers, en hun offline en online ervaring compleet te versmelten. Lees hoe Roan en Freshheads dit samen aanpakken.

De roadmap van Roan

“Tijdens de eerste creatieve sessies met Roan doken we meteen de inhoud in. Startpunt was de verouderde website, maar natuurlijk keken we verder dan dat”, begint Jordy Lissenburg (design strateeg bij Freshheads). “Hoe verhoudt de website zich tot de gehele klantreis? Welke kansen zien we?” Het boeken van een campingvakantie is namelijk maar een klein onderdeel van het geheel, legt Jordy uit. “Een vakantieganger besteedt in het hele proces de meeste tijd óp die geboekte camping, dus hoe kunnen we dáár waarde toevoegen voor zo’n klant? Maar ook de reis vanuit huis naar zo’n camping toe: welke behoeften van klanten blijven daar nu nog onbenut? Samen met Roan dachten we meteen al over al deze vragen na.”

Customer journey mapping: een essentieel onderdeel van het proces

Het team van Freshheads heeft precies door waar onze prioriteiten liggen. Daar stond ik in het begin echt van te kijken.Dennis Overbeek, Roan Camping Holidays

Nieuwe website voor maar liefst acht afzetmarkten

Stap één in de samenwerking was het vervangen van de website van Roan: een technisch zeer uitdagende klus. De nieuwe site moest gebruiksvriendelijker, aantrekkelijker en sneller, maar dit mocht niet ten koste gaan van de huidige conversie. “Het prototype voor de nieuwe site maakten we op basis van onderzoek: de kennis van Roan over hun business, aangevuld met interviews met trouwe en potentiële klanten en medewerkers van campings”, legt Jordy uit. “Toen dat stond, testten we stap voor stap wat het effect van onze aanpassingen was. Eerst lanceerden we de Belgische website - voor Roan de kleinste markt - en pas als allerlaatste volgde de site voor de Nederlandse klanten.” Bij elke nieuwe livegang - Roans marktgebied bevindt zich in zeven verschillende landen - namen we aanpassingen en inzichten van de eerdere lanceringen mee. “Het blijft spannend natuurlijk, dus bij de eerste livegang hadden we wel even klamme handjes. Maar het effect zagen we meteen”, vertelt Jordy lachend. “Door steeds te blijven testen en valideren, elke livegang opnieuw, konden we op tijd bijsturen als dat nodig was.”

Champagne! De livegang van Roan.nl werd goed gevierd.

En we gaan nog niet naar huis...

De nieuwe website van Roan Camping Holidays staat als een huis en loopt als een trein. De conversieratio is gemiddeld met 25% toegenomen, Roan heeft online meer dan 300.000 bezoekers per maand en in vergelijking met de oude sites vinden vakantiegangers nu drie keer zo snel de vakantie die bij hen past.

Is de samenwerking nu dan afgelopen? “Juist niet”, verklaart Jordy enthousiast. “De basis voor onze samenwerking met Roan is nu eigenlijk pas gelegd. Nu is de weg vrij om het verschil te gaan maken voor de klanten van Roan. Aan de hand van een samen opgestelde roadmap richten we ons vol op de toekomst: hoe kan Roan online écht next level campingaanbieder worden?”

Roan.nl - de nieuwe website met hoge conversieratio

Bij Freshheads hebben ze aan een half woord genoeg.Rick Bax, Roan Camping Holidays

Next up: offline dienstverlening

Eén van de zaken die nu op de planning staat is het beter en sneller matchen van vraag (klant zoekt vakantie) en aanbod (camping) op het platform van Roan met behulp van data. Maar ook een tool om Roan-medewerkers op de camping te helpen, staat op de rol. Jordy: “Da’s dus een slimme online tool om de offline dienstverlening van Roan te ondersteunen. Superbelangrijk, want hoe je als klant op de camping behandeld wordt, dát is wat bijblijft. Je bent immers langer op zo’n camping dan op de website. Zo blijft Roan altijd en overal relevant - niet alleen online, maar ook offline.”

It's all about teamwork

Jordy Lissenburg

Jordy Lissenburg

Business designer

Jeroen van den Nieuwenhuisen

Jeroen van den Nieuwenhuisen

Backend developer

Martin Broos

Martin Broos

Frontend developer

Kevin Stoop

Kevin Stoop

Frontend developer

Violette Müller

Violette Müller

Designer

Ook een website met 25% meer conversie?

Ook een website met 25% meer conversie?

Sepp geeft je graag tips.