5 trends in de wereld van online marketplaces

Ben jij binnen jouw organisatie verantwoordelijk voor innovatie, en het opzetten van nieuwe bedrijfsactiviteiten, producten of services? Dan bieden online marketplaces volop kansen! Lees over de 5 trends waarop jij kunt inspelen met een succesvol marktplaatsconcept.

De potentie van marktplaatsen

Marketplaces brengen vraag en aanbod bij elkaar op een platform, en faciliteren de transactie. Maar wat maakt marktplaatsen juist nu zo populair? Ze opereren precies op het snijvlak van twee grote ontwikkelingen, zo constateert de Sociaal Economische Raad (SER): de steeds verdergaande digitalisering én de groeiende behoefte aan flexibiliteit en autonomie.

Er is volop ruimte voor nieuwe spelers, want we staan pas aan het begin van de platformisering van de samenleving.Wout Withagen, auteur van ‘Bouw een succesvolle online marktplaats’

5 kansen voor jou

Marktplaatsen spelen precies in op de huidige behoeften in de samenleving. Check! Daarnaast liggen de kosten voor toetreding voor nieuwe spelers relatief laag, doordat ze supersnel hun aanbod kunnen uitbreiden zonder eigen voorraden of productievolume op te schroeven. Bingo! Maar hoe benut jij als business developer dit potentieel? Waar liggen de kansen voor jouw organisatie? Het onderstaande lijstje helpt.

Kans 1: Een lokale ‘kopie’ van mondiale spelers

De wereld van marketplaces kent veel grote spelers. Kun jij daar tegenop boksen? Jazeker! Want naast grootmachten als Uber, Lyft en Airbnb is er ruimte voor lokale platformen die precies hetzelfde aanbieden, en die daarbij profiteren van lokale marktkennis. Gebruikers zullen het als een verademing ervaren. Wout: “Als iets al bestaat, weet je zeker dat er behoefte aan is. Dat kan juist een groot voordeel zijn.”

Kans 2: Focus op eerlijkheid en vertrouwen

Marktplaatsen draaien om gemak, snelheid, transparantie en vertrouwen. Maar hoe groter een bedrijf wordt, hoe meer deze aspecten in het gedrang komen. Neem Booking en Deliveroo. Deze marktplaatsen staan momenteel niet bekend om hun transparantie. “Doordat zij nu steken laten vallen, ontstaat er ruimte voor nieuwe spelers”, aldus Wout. Zet dus in op een eerlijk platform, duurzame relaties en vertrouwen.

Kans 3: Food marketplaces

Eerder waren er nog logistieke belemmeringen voor het samenbrengen van lokale aanbieders van voedingsmiddelen op een digitaal platform. Maar onder druk van Covid-19 worden traditionele processen versneld overgezet naar digitale constructies. De behoefte aan online aanbieders in de foodsector neemt toe, en gecombineerd met de #supportyourlocals vibe, is er nu een perfect klimaat ontstaan voor marketplaces in food zoals Crisp en ThuysVers. "Er liggen met name kansen voor lokale marktplaatsen die in niches duiken", aldus Wout. "En de foodsector is daar een sterk voorbeeld van."

Kans 4: Werkplatformen

Marketplaces die vraag en aanbod van werk samenbrengen, zijn enorm populair. En met de huidige moeilijke arbeidsmarkt wenden jongeren zich alleen maar meer tot deze klusplatformen. Wil jij in dit gat stappen? Dan is de tip: richt je op een niche, en bepaal die niche op basis van wat jouw (uitzend)organisatie momenteel uniek maakt. Is dat jullie kennis van een specifieke branche? Jullie netwerk in een bepaalde regio?

Kans 5: B2B e-commerce marketplaces

“B2B marketplaces will be the next billion-dollar e-commerce startups”, luidde begin november de kop van dit artikel op TechCrunch, hét Amerikaanse nieuwsplatform over technologie. Ook in Nederland nemen marktplaatsen voor B2B e-commerce een vlucht. Eén van de trends binnen deze niche is dat die marketplaces niet alleen ‘eigen’ producten of diensten van de organisatie aanbieden, maar ook die van concurrenten. Als eigenaar van het platform verzamel je dan realtime data over zoekacties, transacties en reviews. Kortom: inzichten om de eigen dienstverlening te verbeteren. Ka-ching!

Kans concreet maken? Download gratis de eerste 83 pagina's van hét marktplaatsboek!

En, zit er een mooie kans tussen voor jouw organisatie? Dan is er alle aanleiding om die kans verder te verkennen. Het boek ‘Bouw een succesvolle online marktplaats’ is dan de beste eerste stap. In het boek legt expert Wout Withagen uit hoe je een kans steeds verder uitwerkt tot concreet idee. Download gratis de eerste 83 pagina's (het intro, hoofdstuk 1 en hoofdstuk 2) van het boek.

Interessante podcast over succesvolle marktplaatsen bouwen
Een digitaal platform met 1100% omzetgroei in een jaar
Een online marktplaats lanceren? 'Doe dingen die niet schalen'
Meer over 'Bouw een succesvolle online marktplaats'

Prangende vraag over online marketplaces?
Neem contact op met expert Wout Withagen!