Zo zorg jij voor een supersmooth innovatieproces

Jij bent verantwoordelijk voor innovatie, zit vol goede ideeën en gaat er het liefst meteen mee aan de slag. Maar je doet het niet alleen. Hoe krijg je het innovatieproces binnen jouw organisatie van de grond, en vergroot je de impact van innovatie? Lees onderstaande valkuilen en tips van onze innovatieconsultant Gijs van Zon.

Innovatieconsultant Gijs van Zon

Valkuil 1. Tools spelen de hoofdrol

Gijs: “Brainstorms, validatiesessies, value proposition canvassen, persona’s, ideeën-jackpots, teamformaties, Design Thinking - zodra het gaat om innovatie vliegen de tools je om de oren. Onthoud: deze tools zijn slechts een middel.”

Valkuil 2. Gebrek aan aansluiting bij behoeften

Gijs: “Innovatie faalt nooit door een gebrek aan ideeën, maar door een gebrek aan aansluiting bij behoeften van de doelgroep. Te vaak worden er producten of diensten gelanceerd die vervolgens niet aanslaan bij klanten. Zo zonde.”

Valkuil 3. Op één paard wedden

Gijs: “Regelmatig steken organisaties hun gehele innovatiebudget in één idee. Dan is het alles of niets. Terwijl innovatie meer benaderd moet worden als kansspreiding: hoe meer ideeën je test, hoe groter de kans dat het gouden idee erbij zit.”

Valkuil 4. Een abstracte innovatiestrategie

Gijs: “Als organisaties al met een innovatiestrategie aan de slag gaan, wordt dit vaak eenmalig gedaan om er zelden meer naar terug te kijken. Terwijl een innovatiestrategie nooit in één keer goed hoeft te zijn. Deel je strategie op in kleine, overzichtelijk thema's. Na een vaste periode evalueer je: werkt het of werkt het niet?”

Valkuil 5. Gebrek aan beslissingsbevoegdheid

Gijs: “Als het innovatieteam geen belangrijke knopen mag doorhakken, is dat killing voor innovatie. Niet alleen haalt het de flow uit het proces maar het schaadt ook het enthousiasme en de motivatie van het team.”

Download het innovatie-ebook

Meer weten over het ideale innovatieproces? Speciaal voor innovatiemanagers schreven we hier een ebook over, waarin we alle lessen, tips, ervaringen en stappen hebben gebundeld. Met als bonusmateriaal: een DIY ideation-brainstormsessie. Download gratis het ebook via onderstaand formulier.

Het ideale innovatieproces

Leuk, die valkuilen. Maar wat maakt een innovatieproces dan wél effectief en succesvol? Gijs: “Organisaties kiezen vaak voor een eigen proces voor innovatie. Ze noemen het dan 'de innovatiefunnel', 'de innovatiefit' of 'de drie lenzen van innovatie'. In principe maakt het niets uit welke naam je het beestje geeft. Wat wél uitmaakt: het proces moet altijd drie vaste stappen doorlopen.”

Meer over de 3 stappen

Tips bij het uitvoeren van het innovatieproces

“Hou het klein en test continu bij de doelgroep”, aldus Gijs. “Daardoor neem je onzekerheid stap voor stap weg, bouw je de flexibiliteit in om te reageren op veranderingen en om tijdig de stekker eruit te trekken als blijkt dat het idee niet kansrijk genoeg is.” Met Gijs kosteloos sparren over jouw innovatieproces? Vindt ‘ie leuk! Mail gijs@freshheads.com.

Benieuwd hoe je innovatie van de grond krijgt?
Gijs geeft je gratis advies!