Momoyoga

Aantal klanten verdubbeld door growth hacks

Branche
Overig
Fase
Groeien, Valideren
Dienst
SaaS-oplossing

Wat is de beste strategie voor groei? Door slimme en snelle experimenten uit te voeren, ontdekte Momoyoga het voor hun eigen organisatie. “Dankzij Freshheads groeien we nu harder dan ooit te voren”, vertelt Ingo Oszkinat, medeoprichter van het succesvolle Saas-bedrijf in managementsoftware voor yogastudio's.

Over Momoyoga

Lesroosters maken, administratie beheren en whatsappjes sturen. Kleine kans dat yogadocenten dit als redenen noemen dat ze blij worden van hun werk. Gelukkig biedt Momoyoga uitkomst. Sinds de oprichting in 2016 biedt deze software voor yogastudio’s een stevige administratieve ruggengraat, waardoor yogadocenten kunnen doen waar ze blij van worden: tijd doorbrengen op de mat.

De ideale groeistrategie

Als Nederlandse start-up richtte Momoyoga zich eerst op de ‘eigen’ markt. Al snel werd de software marktleider in Nederland, en die groei zette Momoyoga voor nieuwe keuzes. Hoe zetten we die groei door zonder focus te verliezen? Is het slim de internationale markt op te gaan? En wat is per land dan de beste strategie om voet aan de grond te krijgen? Begin 2019 schakelde Momoyoga de growth hackers van Freshheads in. Samen ontdekken en optimaliseren zij de internationale groeistrategie, zodat zoveel mogelijk yogastudio’s in Europa kennismaken met Momoyoga. Met succes. Inmiddels heeft Momoyoga meer internationale dan Nederlandsen klanten.

Momoyoga, een snelgroeiend internationaal SaaS-bedrijf

Growth hacking: maximaal rekken en strekken

Freshheads heeft een team dat zich specifiek richt op groei van organisaties: team Satellite. Sepp Haans, growth hacker bij Freshheads: “Ons team kijkt bedrijfsbreed naar groei en experimenteert continu met nieuwe ideeën, bijvoorbeeld op het gebied van online marketing, automation, content en productverbeteringen.” Daarbij doorlopen ze een vaste cyclus van analyseren, ideeën genereren, prioriteren en experimenteren. “Alle keuzes die we maken, zijn gebaseerd op de data die we binnenhalen”, legt Sepp uit. “Leidt een experiment tot de beoogde groeidoelstelling, zoals meer naamsbekendheid, leads of klanten? Dan wordt het een vast onderdeel van de groeistrategie. Zo niet, weg ermee.”

Jetzt geht’s los!

Duitsland, dát is waar de internationale ontdekkingsreis begint. Om zoveel mogelijk relevante gebruikers te werven, is groei over de hele lijn nodig: van naamsbekendheid genereren tot gratis proefperiodes afnemen tot betalende, tevreden klanten. Daarom richten Momoyoga en team Satellite als eerste de marketingkanalen in en brengen ze data op één plek samen. Welke advertenties slaan aan in Duitsland? Is er specifieke content die goed converteert? En wat in Berlijn werkt, werkt dat ook andere Duitse regio’s? Sepp: “We experimenteerden onder andere met landingspagina’s, aanbevelingen van Duitse influencers, gebruikers die nieuwe gebruikers werven en de lengte van een proefperiode. Die experimenten zijn super laagdrempelig, zodat we snel achterhalen wat bijdraagt aan groei.”

Twee uitgelichte experimenten

Oké, concreet: wat houdt zo’n experiment of ‘hack’ dan in? Een voorbeeld: medewerkers van Momoyoga stuurden een persoonlijk bericht naar Duitse yogadocenten op LinkedIn, waarin ze vertelden over de software. Deze persoonlijke benadering bleek succesvol en dus trok Momoyoga deze door naar alle docenten die een gratis proefperiode aanvragen; zij ontvangen een handgeschreven kaart van Momoyoga, waarin ze welkom worden geheten.

Een ander voorbeeld: een experiment met call-to-actions. Normaal richt een call-to-action van Momoyoga zich op het aanmelden voor een proefperiode. Maar wat als je eerst oproept tot een demo of belafspraak? Het blijkt dat sommige yogadocenten graag eerst een demo willen, voordat ze comfortabel genoeg zijn om zich aan te melden voor een proefperiode. Een mooi inzicht. En dus voegde Momoyoga de demo toe als optie op de corporate website.

Een persoonlijk bericht naar Duitse yogadocenten

Een goede flop

Lang niet elk experiment draagt bij aan groei. Zo was er een e-mailcampagne waarbij Momoyoga zo’n tweehonderd Duitse yogadocenten benaderde om een gratis proefperiode af te nemen. “Het was het proberen waard”, geeft Sepp aan. “Maar zo’n ‘koude’ benadering is schieten met hagel en past niet echt bij Momoyoga.” Het mooie is dat gefaalde experimenten ook succesvol zijn, doordat ze inzichten geven die stukje bij beetje naar groei leiden. Sepp: “Voor ontvangers was de mail een trigger om binnen hun eigen community te zoeken naar software voor studiomanagement. Daardoor focust Momoyoga zich nu op het in kaart brengen van die communities.”

Let's talk numbers

Groei gaat over cijfers en die liegen er niet om bij Momoyoga. Sinds dat team Satellite aanhaakte, verdubbelde het aantal yogascholen dat zich aansloot. Sepp: “Wat ook mooi is: de kwaliteit van internationale leads is toegenomen. Er worden 50 procent meer gratis proefperiodes afgenomen. Daarnaast kent Momoyoga inmiddels meer dan 420.000 gebruikers, die samen al zo’n 5 miljoen yogalessen boekten.”

Meer groei dan ooit

Team Satellite en team Momoyoga komen eens per week (digitaal) samen voor een brainstorm. Op basis van de inzichten stellen ze een lijst op met ideeën en kennen ze prioriteiten toe. “Het is een superstrakke samenwerking, de energie is top en we zijn één team”, benoemt Sepp. Ingo Oszkinat, medeoprichter van Momoyoga, ervaart dat ook: “Dankzij team Satellite groeien we nu harder dan ooit tevoren. Sepp, Nienke, Maud en Maarten zijn super creatief en betrokken, en brengen een bak gepaste commerciële kennis binnen. Iets dat bij Momoyoga tot voor kort nog onontgonnen terrein was.”

It's all about teamwork

Sepp Haans

Sepp Haans

New business developer

Maud Vorstenbosch

Maud Vorstenbosch

Business designer

Benieuwd naar de groeikansen voor jouw bedrijf?

Benieuwd naar de groeikansen voor jouw bedrijf?

Sepp geeft vrijblijvend advies!