TBI: innovatie van binnenuit

Blijft innovatie steken bij ‘af en toe een design sprintje’? Zonde! Gijs van Zon, innovatieconsultant bij Freshheads, vertelt hoe hij samen met bouwconcern TBI een stevig fundament legde voor innovatie. Haal voordeel uit zijn tips en ervaringen.

TBI in het kort

TBI is één van de grootste Nederlandse organisaties in de bouwsector. De moederorganisatie bestaat uit 17 zelfstandig opererende bedrijven zoals Hazenberg Bouw, Nico de Bont en Groothuis Wonen. In totaal werken er 6.000 medewerkers bij TBI.

Bouwconcern TBI

TBI tip 1: schiet niet meteen in de oplossingsmodus

Een digitaal platform dat innovatie stimuleert onder alle 6000 medewerkers van TBI. Met die vraag klopte innovatiemanager Douwe in 2018 aan bij digitaal bureau Freshheads. Wij pakten het vervolgens anders aan. “Bij innovatie denken mensen vaak meteen in oplossingen”, vertelt Gijs, innovatieconsultant bij Freshheads. “Het is een bekende valkuil. Ons advies aan Douwe was dan ook: we laten de oplossing los en verdiepen ons eerst in het probleem. Wie is jouw doelgroep? Wat wil je bereiken? En welke belemmeringen zijn er om dat doel te bereiken?”

TBI tip 2: praat met de doelgroep

Douwe en Gijs doken in het probleem. Ze interviewden tientallen medewerkers van TBI en stuitten direct op een interessante bevinding: de meeste geïnterviewden dachten bij innovatie aan fancy begrippen als machine learning en linkten innovatie niet aan kleine veranderingen in hun eigen werk. De uitdaging die ze hiermee blootlegden: het is onmogelijk medewerkers te stimuleren met innovatie aan de slag te gaan als ze een verkeerd beeld hebben van wat innovatie is.

TBI tip 3: hou het klein

De inzichten uit de interviews vertaalde het team naar een aantal denkrichtingen voor oplossingen. Hierbij volgden ze de ‘design thinking’-mindset. Gijs: “Dat houdt in dat we niet heel veel problemen bundelden en daar één oplossing voor bedachten, maar dat we per specifiek probleem een laagdrempelige oplossing zochten. Innovatie aanwakkeren bij medewerkers vergt gedragsverandering, en in kleine stapjes is die verandering veel effectiever. Bovendien zijn kleine oplossingen sneller up and running, waardoor je direct het effect meet en kunt bijsturen.” En dus lanceerden TBI en Freshheads o.a. een innovatiekaart, een helpdesk via Whatsapp en interne meetups over innovatie.

TBI tip 4: ga pas bouwen bij voldoende bewijs

Kies het juiste moment om de losse proefballonnetjes te laten uitgroeien tot een volwassen product. Uiteindelijk lanceerden TBI en Freshheads in 2020 een innovatieplatform voor medewerkers. “Aan het begin van een innovatietraject is er veel onzekerheid, want je hebt nog weinig kennis van de doelgroep en weet nog niet wat werkt”, aldus Gijs. “Pas als je de onzekerheid en risico’s voor een groot deel hebt weggenomen, is het tijd de proefballonnetjes te laten uitgroeien tot stabiele producten waarvan je weet dat ze werken”

Download het innovatie-ebook

Meer weten over het ideale innovatieproces? En over praktijkverhalen als TBI? Speciaal voor innovatiemanagers schreven we er een ebook over, waarin we alle lessen, tips, ervaringen en stappen hebben gebundeld. Met als bonusmateriaal: een DIY ideation-brainstormsessie. Download gratis het ebook via onderstaand formulier.

Gratis sparren met een innovatieconsultant

Meer weten over TBI? Of wil je sparren over jouw eigen innovatie-uitdaging? Deel jouw vraag of vraagstuk gerust met innovatieconsultant Gijs. Met 12 jaar ervaring in digitale innovatie doorgrondt hij de uitdaging snel en geeft hij praktische tips om jouw innovatieproces goed van de grond te tillen. Mail gijs@freshheads.com

Benieuwd hoe je innovatie van de grond krijgt?
Gijs geeft je gratis advies!