Alle blogs
Afbeelding van Sepp
Sepp Haans

Geplaatst op 08 dec 2023

Wet VBAR: wat te doen als intermediair in de arbeidsmarkt?

Eind oktober presenteerde de overheid een nieuw wetsvoorstel voor zzp’ers: de Wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelatie en Rechtsvermoeden. Het streven is om deze wet op 1 juli 2025 in werking te laten treden. Dat betekent nogal wat voor organisaties die werken met zzp’ers. Als realisatiepartner van meerdere zzp-platformen, waaronder Werkspot en YoungOnes, volgen wij deze ontwikkelingen op de voet. Collega Sepp brengt je op de hoogte van wat er (waarschijnlijk) gaat veranderen, en hoe jouw organisatie daar het best op kan inspelen.

Wat is er aan de hand?

De arbeidsmarkt verandert, het aantal zzp'ers neemt toe en de overheid wil meer invloed uitoefenen op hoe het werk wordt ingericht. Ze hebben een aantal kaders geformuleerd die als doel hebben schijnzelfstandigheid van zzp’ers tegen te gaan. Denk aan het wettelijk vastleggen wanneer er bij een uurtarief onder de €30 of €35 een vermoeden bestaat van een arbeidsovereenkomst. Hoe de nieuwe Tweede Kamer hier tegenaan zal kijken, is nog de vraag, want het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR) noemt deze aanpak ineffectief (bron: ATR Regeldruk).

Wat zijn de gevolgen?

Lost deze wetgeving het probleem rondom zzp’ers op, of zorgt het voor nog meer bureaucratie en onnodige regelgeving? Eén ding is zeker: dit gaat ook de platformeconomie raken. De autonome vrijheid en flexibiliteit van opdrachtnemers, die inherent is aan freelancen, neemt met dit voorstel af (bron: ZiPconomy). Bovendien is het al lang duidelijk dat er een grote groep mensen bewust kiest voor zzp en de bijbehorende risico’s. Denk aan platformwerkers, veelal jongeren die korte klussen doen via platformen. Zij zullen met deze nieuwe wet essentiële arbeidsrechten krijgen die er nu voor hen niet zijn. Omdat deze arbeidskrachten dan onder het uurlooncriterium vallen, zullen zij gedwongen worden om in andere contractvormen te gaan werken (bron: TMI). Stichting Vrij Platformwerk behartigt de belangen van deze arbeidskrachten en geeft aan dat veel platformwerkers ervoor kiezen om als zzp’er te werken en dat er dan helemaal geen sprake is van uitbuiting. Ook deze groep arbeidskrachten wordt dus geraakt bij ingang van deze nieuwe wet.


Daarnaast werken niet alleen veel opdrachtnemers graag via deze constructie. Ook opdrachtgevers vinden het prettig, omdat het past bij de ontwikkeling dat banen steeds vaker worden opgeknipt in losse opdrachten.

De zorgsector en publieke sector

Vooral in de zorgsector en de publieke sector zijn er grote zorgen over de gevolgen van het goedkeuren van dit wetsvoorstel. Sommige zorginstellingen zijn zelfs al bezig met het aanscherpen van hun beleid rondom zzp’ers, vanwege de angst om in de toekomst boetes te moeten betalen wanneer ze als werkgever worden gezien (bron: TMI). Het aantal zzp’ers in de zorg is vorig jaar echter gestegen (bron: CBS). Zorgmedewerkers zijn door het gebrek aan flexibiliteit, kwaliteit en de hoge werkdruk vaak eerder gemotiveerd om als zzp'er aan de slag te gaan dan via een reguliere contractvorm.

Hoe om te gaan met deze verandering?

Dit wetsvoorstel laat zien dat de flexbranche constant aan het veranderen is en dat er hoogstwaarschijnlijk nog meer veranderingen aan komen. Het is dus niet per se zaak om je als organisatie te wapenen tegen dit wetsvoorstel, maar het is zaak om je organisatie zo in te richten dat je sterk staat te midden van alle verandering. Als opdrachtgever in de arbeidsmarkt is het van belang dat jouw bedrijf zo flexibel mogelijk is ingericht, zodat je verdienmodel niet afhankelijk is van één contractvorm. Maar hoe doe je dat?

Zet in op het binden van arbeidskrachten met veel oog voor gemak, transparantie en kwaliteit. De gebruikersbeleving en additionele dienstverlening kunnen namelijk een positieve invloed hebben op de mate van retentie in je digitale ecosysteem.

Opdrachtgevers bind je aan jou als intermediair door te voorzien in een bredere oplossing voor arbeidsmobiliteit. Zorg ervoor dat je binnen je dienstverlening meerdere diensten hebt om te voorzien in arbeid, in plaats van één dienst. Prik in op het ‘Workforce ecosysteem’ van de opdrachtgever en service hem op zijn behoefte door breder te kijken dan één contractvorm.

Platformen als onderdeel van de oplossing

Het wetsvoorstel heeft net zoveel mede- als tegenstanders, maar één ding is duidelijk: het schudt in ieder geval iedereen wakker. Het werk gaat in de toekomst écht anders worden ingericht en soms hebben we daar geen invloed op. Jouw organisatie moet hierop inspelen en voorbereid zijn op veranderingen. Online platformen spelen hierin een sleutelrol, want die maken het mogelijk om opdrachtgever en opdrachtnemer goed te blijven servicen. Denk na over de behoeften van deze beide doelgroepen zodat je ze kan vasthouden in je digitale ecosysteem.

Hierover sparren? Dat doe ik heel graag. Laat een berichtje achter op mijn LinkedIn.

De auteur

Afbeelding van Sepp

Sepp Haans

Als strateeg & business developer bij Freshheads ontdek en verzilver ik platformkansen met klanten als Covebo, Compagnon en Standby Zorg.

LinkedIn

Verder lezen

De rol van ATS-systemen onderzocht
04 jan 2024 - Sepp Haans en Isa Romeijn

De rol van ATS-systemen onderzocht

ATS-systemen vormen vaak het kloppende hart van de recruitmentafdeling. We benaderden verschillende organisaties uit de arbeidsmarktbemiddelingsbranche om te ontdekken hoe zij deze systemen gebruiken. Dit en onze gouden tip, lees je in dit blog!
‘De kandidaat centraal, dat vergeten we nog te veel’
03 jan 2024 - Sepp Haans

‘De kandidaat centraal, dat vergeten we nog te veel’

Eind 2023 werd onze Sepp uitgenodigd om aan te schuiven bij een rondetafel, georganiseerd door Werf&. Samen met nog zes andere experts uit de uitzendbranche blikte hij terug op de arbeidsmarkt van 2023.
Aanpakkers: de beste route naar een succesvol online platform
18 apr 2024 - Roel Tuerlings

Aanpakkers: de beste route naar een succesvol online platform

Arbeidsbemiddelaar House of Covebo zag een kans: een online platform voor zzp-bemiddeling in de bouw en techniek. In dit artikel nemen we je mee in de juiste route van het from scratch opbouwen van dit platform-to-be.
Ook een platform voor jouw flexorganisatie?

Ook een platform voor jouw flexorganisatie?

Sepp denkt graag met je mee.