Alle blogs
Afbeelding van Gijs
Gijs van Zon

Geplaatst op 21 feb 2022

Waarom innoveren vaak misgaat

Binnen jouw bouwbedrijf ben jij verantwoordelijk voor innovatie. Je zit vol goede ideeën en gaat er het liefst meteen mee aan de slag. Maar je doet het niet alleen. Hoe krijg je het innovatieproces binnen jouw organisatie van de grond, en vergroot je de impact van innovatie? Lees onderstaande valkuilen en tips van onze innovatieconsultant Gijs van Zon.

Valkuil 1. Als tools de hoofdrol spelen

Gijs: “Brainstorms, validatiesessies, value proposition canvassen, persona’s, ideeën-jackpots, teamformaties, Design Thinking - zodra het gaat om innovatie vliegen de tools je om de oren. Onthoud: deze tools zijn slechts een middel.”

Valkuil 2. Als je niet aansluit bij de behoeften

Gijs: “Innovatie faalt nooit door een gebrek aan ideeën, maar door een gebrek aan aansluiting bij behoeften van de doelgroep. Te vaak worden er producten of diensten gelanceerd die vervolgens niet aanslaan bij klanten. Zo zonde.”

Valkuil 3. Als je op één paard wedt

Gijs: “Regelmatig steken organisaties hun gehele innovatiebudget in één idee. Dan is het alles of niets. Terwijl innovatie meer benaderd moet worden als kansspreiding: hoe meer ideeën je test, hoe groter de kans dat het gouden idee erbij zit.”

Valkuil 4. Als je innovatiestrategie te abstract is

Gijs: “Als organisaties al met een innovatiestrategie aan de slag gaan, wordt dit vaak eenmalig gedaan om er zelden meer naar terug te kijken. Terwijl een innovatiestrategie nooit in één keer goed hoeft te zijn. Deel je strategie op in kleine, overzichtelijk thema's. Na een vaste periode evalueer je: werkt het of werkt het niet?”

Valkuil 5. Als er een gebrek is aan beslissingsbevoegdheid

Gijs: “Als het innovatieteam geen belangrijke knopen mag doorhakken, is dat killing voor innovatie. Niet alleen haalt het de flow uit het proces maar het schaadt ook het enthousiasme en de motivatie van het team.”

Het ideale innovatieproces

Leuk, die valkuilen. Maar wat maakt een innovatieproces dan wél effectief en succesvol? Gijs: “Organisaties kiezen vaak voor een eigen proces voor innovatie. Ze noemen het dan 'de innovatiefunnel', 'de innovatiefit' of 'de drie lenzen van innovatie'. In principe maakt het niets uit welke naam je het beestje geeft. Wat wél uitmaakt: het proces moet altijd drie vaste stappen doorlopen.”

Stap 1. Je ontdekt een kans in de markt en werkt deze uit tot een concept

Stap 2. Je giet het concept in de meest eenvoudige versie van een werkend product

Stap 3. De eenvoudige versie van je product wordt een stabiel en relevant product dat staat als een huis

3 voorbeelden van succesvolle digitale tools in de bouw

Digitaliseren maakt processen in de bouw slimmer, sneller en beter. Maar wat betekent dat héél concreet voor jouw organisatie? Welke processen kun jij as we speak verbeteren met slimme digitale tools? Die vraag beantwoorden wij voor je. Elke week sturen we je een concreet voorbeeld toe van een bekend proces in de bouw waar een digitale tool voor meer succes zorgt. Laat je mailadres achter via onderstaand formulier.

  • Proces 1: een bouwkundige opname of inspectie
  • Proces 2: effectief samenwerken in de keten
  • Proces 3: het aantrekken, inwerken en bijscholen van technisch personeel

De auteur

Afbeelding van Gijs

Gijs van Zon

Mijn naam is Gijs van Zon en ik werk als head of delivery operations bij Freshheads.

LinkedIn

Verder lezen

Een innovatieve mindset laten landen in je organisatie: zo pak je dat aan
14 mrt 2022 - Gijs van Zon

Een innovatieve mindset laten landen in je organisatie: zo pak je dat aan

Verandering is best eng. Het is dus niet gek als je bij de introductie van nieuwe diensten, werkwijzen of markten weerstand tegenkomt in je organisatie. Hoe zorg je ervoor dat je je werknemers en jullie organisatie als geheel meekrijgt in de juiste mindset?
De 5 grootste uitdagingen in de bouw
14 dec 2021 - Lisa Raaijmakers

De 5 grootste uitdagingen in de bouw

De bouwindustrie draait de laatste jaren lekker door. Nu de stofwolken die de coronacrisis achterliet wegtrekken, komen er weer andere uitdagingen tevoorschijn. Wij zetten 5 grote uitdagingen voor je op een rij.
Jouw strategie om waarde te halen uit online platformen: build, belong of buy?
19 mrt 2024 - Sepp Haans

Jouw strategie om waarde te halen uit online platformen: build, belong of buy?

Wij onderscheiden 3 strategieën om van start te gaan met een online platform: build, belong of buy. In dit artikel legt Sepp uit wat het verschil is en wanneer je voor welke strategie moet kiezen.
Ook digitaliseren in de bouw?

Ook digitaliseren in de bouw?

Fee denkt graag met je mee.