Alle blogs
Afbeelding van Renske
Renske Pepping

Geplaatst op 16 jan 2020

TBI timmert een fundament voor innovatie

Innoveren in een decentrale en relatief traditionele organisatie, hoe pak je dat aan? Met een speciaal innovatieteam misschien? Bouworganisatie TBI ziet dat anders; daar doen ze het van binnenuit. Alle medewerkers gaan aan de slag met een toolbox, een innovatiekaart en een buddy-systeem.

Over TBI

👫 >5900 medewerkers
🏢 17 zelfstandig opererende bedrijven
🤶 1 moederorganisatie

Dát is TBI, een prachtige Hollandse afkorting van ‘techniek, bouw & infra’. Wellicht geen bekende naam, maar TBI is een van de grootste Nederlandse organisaties in de bouwsector.

Bouw: een traditionele sector?

Kostengedreven, en efficiënter en sneller zijn dan je concurrent. Dat is de afgelopen jaren een van de grootste uitdagingen geweest in de bouwsector. Maar grotere en meer urgente uitdagingen doemen nu op. De energietransitie bijvoorbeeld. Of het in stand houden van vitale infrastructuren, zoals bruggen en tunnels. Dit vergt niet alleen verbeteringen, maar ook échte nieuwe producten en diensten.

Daarom werkt TBI als moederbedrijf aan bewustwording en ondersteuning van medewerkers. Hoe kunnen de ‘toekomstmakers’ in alle afzonderlijke bedrijven van TBI van elkaar weten? Hoe vinden en inspireren ze elkaar? Naast de jaarlijkse innovatieprijs en een structureel innovatiefonds werkt TBI nu aan een peer-to-peer platform voor toekomstmakers. Want als deze mensen hun inzichten en competenties gaan inzetten en delen, dan komt een ongekende innovatiekracht vrij.

Innovatie is een mindset

Samen met digitaal bureau Freshheads heeft TBI deze cultuurverandering ingezet. Als één team onderzoeken ze hoe medewerkers momenteel werken, in hoeverre zij inzichten en kennis met elkaar delen, en hoe zij denken en werken aan innovaties. De innovatiemanager van TBI stelt samen met Freshheads een goed gevulde toolbox samen, met allerlei gereedschappen die medewerkers helpen kennis te delen, en zo te timmeren aan een stevig intern fundament voor innovatie. Daarnaast is er een innovatiekaart, een traject met innovatiebuddies en een inspiratieplatform.

Werken met Freshheads is verfrissend. Kleine zaken testen en dingen creatief combineren kan tot diepe inzichten en dus tot grote stappen leiden.Douwe van den Wall Bake, innovatiemanager bij TBI

De toolbox

De toolbox van TBI bestaat op dit moment uit werkvormen en templates, meetups en trainingen, en één op één supportmogelijkheden via buddies. Je kunt allerlei werkvormen en canvassen downloaden, zoals de crazy 8-brainstorm, het business model canvas en paper prototyping. Er zijn maandelijks Innovators Meetups en trainingen met titels als ‘How to pitch?’, ‘How to do a good interview?’ en ‘Design your value proposition’. Alles om medewerkers te helpen bij het verzamelen, formuleren en concreet maken van innovatieve ideeën.

Lees meer

Meer weten over hoe de grote, gelaagde bouworganisatie TBI al haar medewerkers meeneemt in het ontdekken van nieuwe kansen en verdienmodellen? Lees dan meer in deze case.

De auteur

Afbeelding van Renske

Renske Pepping

Mijn naam is Renske Pepping en ik werk als head of brand & communication bij Freshheads.

LinkedIn

Verder lezen

3 concrete tips voor digitaliseren in de bouw
01 feb 2022 - Renske Pepping

3 concrete tips voor digitaliseren in de bouw

Digitaliseren is verbinden; mensen, processen, projecten en organisaties. Als je de juiste verbindingen legt, komt je tot de beste digitale processen en diensten, die een grote verbeterslag bewerkstelligen. We delen 3 belangrijke tips over digitaliseren in de branche.
Freshheads stapt in TBI’s Klimaattrein
05 mrt 2024 - Fee Schakenraad

Freshheads stapt in TBI’s Klimaattrein

Sinds begin 2023 zet TBI Klimaattrein koers richting de klimaatdoelen van Parijs. Fee sprak TBI's Innovatiemanger Douwe. Wat is TBI Klimaattrein? En hoe krijg je zo’n collectief voor verduurzaming van de grond?
De 5 grootste uitdagingen in de bouw
14 dec 2021 - Lisa Raaijmakers

De 5 grootste uitdagingen in de bouw

De bouwindustrie draait de laatste jaren lekker door. Nu de stofwolken die de coronacrisis achterliet wegtrekken, komen er weer andere uitdagingen tevoorschijn. Wij zetten 5 grote uitdagingen voor je op een rij.
Ook digitaliseren in de bouw?

Ook digitaliseren in de bouw?

Ontdek met ons wat jouw mogelijkheden zijn.