Alle blogs
Afbeelding van Maud
Maud Vorstenbosch

Geplaatst op 11 nov 2022

Schieten woorden tekort? Gebruik emoji's!

Kom je wel eens woorden (of tijd) tekort om uit te leggen aan je collega hoe jij je voelt bij dat ene nieuwe voorstel? Of wel eens last van een collega die z’n berichtjes niet leest? Zeg ‘t met een emoji! Bij Freshheads hebben we meer dan 600 verschillende custom emoji’s in gebruik. Want, zo maak je je communicatie zo duidelijk mogelijk. Of zo kort mogelijk :mand:. Wij gebruiken vaak Slack. Daarmee chat je in groepen of in DM’s met je collega’s. En daar komen die emoji’s dus heel erg goed van pas. Zo kun je je berichten toch opfleuren en ondersteunen met een soort non-verbaal elementje. Ik leg je uit uit hoe wij emoji’s gebruiken en heb zelfs een speciaal emoji-pakketje voor je!

Chief Emoji Officer Maud

De MSN-generatie

Hoe kan het toch dat die emoji’s zo in trek zijn? Misschien is ‘t wel een een generatiedingetje. In een bedrijf met voornamelijk millennials denkt menig Head nog regelmatig met weemoed terug aan de hoogtijdagen van MSN (waar blijft de buzzer, Slack!?). Lekker in je favoriete lettertype (Garamond in het roze was mijn persoonlijke favoriet) met je vrienden die je net nog op school had gezien chatten. Of natuurlijk met je crush. De blozende emoji, of die ene die z’n tong uitstak; ze waren een vast onderdeel van het MSN ritueel. Zelfs je naam versieren met emoji’s was gewoon helemaal cool. Dat is ook een trend die ik nu terugzie op Slack.

Van digitale fruitmand tot dieren

Als een van je collega’s weer eens ‘t slachtoffer is geworden van corona komen die emoji’s ook wel van pas: je stuurt zo een hele digitale fruitmand als reactie op die mededeling. Maar ook dierenemoji’s zijn bij ons in trek. Dat is iets wat ‘wij mensen’ toch al zo graag doen: menselijke emoties toeschrijven aan dieren. Vooral honden- en katten-emoji’s doen het bij ons prima. Zo kun je gebruikmaken van de :catjam: of :cool-doge: om aan te geven dat je lekker gaat (klik hier). Of je kiest een van de kikker emoji’s, want ja, kikkers en Freshheads… Dat is een ding.

Codetaal in emoji’s

Soms heb je letterlijk niks anders meer nodig dan een emoji om je bedoelingen duidelijk te maken. Zo hebben een aantal celebrities een unieke functie als emoji. Neem Frans Bauer, die het alias ‘heb-je-even’ heeft gekregen en dus ook kan worden verstuurd om iemand te vragen of die even tijd voor je heeft. Maar er zijn ook emoji’s die voor Freshheads specifiek een betekenis hebben gekregen. Zo vieren we het behalen van ons ISO-certificaat met :iso-party: en worden ISO-overtredingen bestraft met een :shame: reactie. Nog een paar bijzondere vermeldingen:

  • Lionel Richie en Adele kunnen allebei worden ingezet om aandacht te vragen middels :hello: en :hello-adele:
  • Geen tijd? Ken je die dame nog van ‘ain’t nobody got time for that?’. Gewoon :no-time: bij ons in Slack
  • Gespannen? Blunder gemaakt? Stress? Gelukkig is er de :shrek-scream: in oneindige lus
  • Voor alle gouden (bami) momenten: de enige echte Freshheads bami-medaille :bami-medal:

Blije Heads

Datagedreven als we zijn hebben we uiteraard onderzoek gedaan naar het gebruik van emoji’s door onze Heads. Gelukkig zien we voornamelijk ‘blije’ emoji’s zoals :thumbs-up: of :joy: als meestgebruikte emoji’s. Want goed nieuws delen we graag! Ook zijn er al een aantal Heads met een eigen emoji (of meerdere), de hoogste eer natuurlijk voor een zeer emoji-ijverig bedrijf.

Kickstart je eigen emoji bibliotheek

We kunnen je natuurlijk niet met lege digitale handen achterlaten. Daarom hebben we een mooi emoji-startpakket voor je samengesteld, waarmee je je Slack binnen no-time een stukje hebt opgefleurd. En je collega’s zijn voortaan nog maar één Frans Bauer van je verwijderd. Je kunt onze emoji-kit downloaden door hier te klikken! Ben je al fan van emoji-gebruik op Slack? Laat ons dan weten wat jouw favoriete emoji is!

De auteur

Afbeelding van Maud

Maud Vorstenbosch

Als business designer bij Freshheads ontdek en verzilver ik platformkansen met klanten als Centraal Beheer, Stichting Quiet en YoungOnes.

Verder lezen

What(‘s) the vakgroep? Heads & Freshheads in ontwikkeling.
11 mei 2023 - Maud Vorstenbosch

What(‘s) the vakgroep? Heads & Freshheads in ontwikkeling.

Bij Freshheads werken we met groepjes collega's in vakgroepen. Wat zijn die vakgroepen eigenlijk? En waarom zijn ze zo belangrijk voor de ontwikkeling van Freshheads en van collega's.
Freshbacks: de eerste 3 maanden van 8 Heads
11 apr 2023 - Gus de Boer, Mark van den Corput en Chris Cornelissen

Freshbacks: de eerste 3 maanden van 8 Heads

In de afgelopen 3 maanden kregen we er 8 koppen bij. Wij zijn superblij met deze toppers, maar zijn zij ook blij met ons? En hoeveel bamischijven hebben ze al geproefd?
De gevaren van developer zijn bij Freshheads
11 nov 2021 - Vera Zonneveld

De gevaren van developer zijn bij Freshheads

Het leven van een developer bij Freshheads is niet geheel zonder risico's. Maar het mooie is: onze developers noemen juist die risico's als reden voor hun werkplezier. Lees er alles over in dit artikel.