Alle blogs
Afbeelding van Lisa
Lisa Raaijmakers

Geplaatst op 26 nov 2021

Baanbrekend onderzoek naar klus-cv voor platformwerkers

Hoe handig zou het zijn als een schoonmaker bij het digitale platform Helping zijn ratings, reviews, skills en aantal afgeronde klussen kon meenemen naar klusplatform YoungOnes? Dan hoeft hij bij YoungOnes niet from scratch te beginnen en komt hij daar waarschijnlijk sneller aan de bak. Martijn Arets, onafhankelijk en internationaal platformexpert, onderzocht de waarde van zo’n ‘portable’ cv, met Freshheads als partner aan zijn zij (want wij dragen maar wát graag bij aan een maximale positieve impact van digitale platformen). Lees over zijn bevindingen.

De potentie van digitale platformen

Het idee achter digitale platformen in de kluseconomie is dat ze geen ‘middle man’ hebben; werkenden en opdrachtgevers selecteren elkaar vooral op basis van hun ratings en reviews. Er komt geen recruiter aan te pas, en dat kan een voordeel zijn omdat recruiters hun eigen oordeel en bias logischerwijs niet ‘uit kunnen zetten’. “Digitale platformen zijn inclusieve bemiddelaars”, aldus onderzoeker Martijn Arets. “Ze bieden kansen aan mensen die elders moeilijk aan de bak komen en daardoor is de potentie van platformen enorm.”

Hoe vergroot je de impact van digitale platformen?

De markt van digitale platformen in de kluseconomie groeit, en dus was het volgens Martijn tijd om een volgende stap naar volwassenheid verder te onderzoeken: het uitwisselbaar maken van ratings en reviews, tussen verschillende platformen. Martijn: “Eerder onderzoek toont aan dat een goed profiel met veel positieve klantwaarderingen doorgaans tot meer werk leidt voor platformwerkers. Maar op dit moment kunnen platformwerkers hun rijkgevulde profiel niet meenemen naar andere platformen, en zij kunnen hun profiel ook niet gebruiken om opdrachten te krijgen buiten de kluseconomie. Dus hoewel digitale platformen drempels voor toetreding tot de arbeidsmarkt verlagen, wordt deze potentie niet volledig benut doordat platformen de reputatiescores voor zichzelf houden. En daarom besloot ik onderzoek te doen naar de vraag of het uitwisselbaar maken van reputatie- en transactiedata bijdraagt aan de wendbaarheid van de werkende op de arbeidsmarkt.”

De belangrijkste bevindingen van het onderzoek

Uit het onderzoek blijkt dat platformwerkers openstaan voor het idee om hun data mee te nemen en te gebruiken op andere platformen. Verder blijkt dat geïmporteerde data bijdragen aan het vertrouwen dat de opdrachtgever heeft in de platformwerker.

Experts verwachten dat het toevoegen van skills aan de profielen veel voordelen heeft, zo komt uit het verkennende onderzoek naar voren. Ten eerste heeft het voordelen voor platformwerkers. Want door het toevoegen van hun gebruikte skills krijgen zij toegang tot andere typen werk, op basis van relevantie, zowel via platformen als op de traditionele arbeidsmarkt. Maar ook platformen hebben hier baat bij. Bedrijven in de kluseconomie richten zich in de toekomst waarschijnlijk op meer sectoren en daarnaast neemt de diversiteit aan klussen in één sector toe. Door skills toe te voegen aan profielen en aanvragen, slagen bedrijven (en dus ook de platformen) erin matches te maken in veel meer verschillende sectoren.

Next steps: KlusCV

Het verkennende onderzoek heeft voor meer kennis gezorgd over de daadwerkelijke waarde van het overdraagbaar maken van reputatiescores. Draagt het bij aan de wendbaarheid van werkenden op de arbeidsmarkt? Hoewel er nog verder onderzoek nodig is, wijst alles erop dat het de wendbaarheid van werkenden vergroot als zij hun klantwaarderingen en transactiedata mee kunnen nemen naar andere platformen én zelfs buiten de kluseconomie.

Dus nogmaals de vraag waar we mee begonnen: hoe handig zou het zijn als een schoonmaker bij het digitale platform Helping zijn ratings, reviews, skills en aantal afgeronde klussen kon meenemen naar klusplatform YoungOnes? Dat zou baanbrekend, of beter ‘klusbrekend’, zijn!

De inzichten uit het onderzoek wezen zo’n duidelijke richting in (go, go!), dat er nú al een pilot in ontwikkeling is samen met zes Nederlandse klusplatformen. Onder de noemer KlusCV kunnen werkenden straks hun eigen klus-cv downloaden en meenemen naar de andere deelnemende platformen. Freshheads is als technisch partner betrokken bij de ontwikkeling van die pilot, die in december 2021 wordt gelanceerd. Mooi om een steen bij te mogen dragen aan de positieve impact die platformen kunnen maken. Binnenkort meer over de pilot!

De auteur

Afbeelding van Lisa

Lisa Raaijmakers

Mijn naam is Lisa Raaijmakers en ik werk als communicatiespecialist bij Freshheads.

LinkedIn

Verder lezen

KlusCV: a giant leap for marketplace-mankind!
18 jan 2022 - Wout Withagen

KlusCV: a giant leap for marketplace-mankind!

18 januari 2022, onthoud deze datum, want: vanaf vandaag kunnen alle aangesloten klussers bij Helpling, YoungOnes, Roamler en Charly Cares met 1 druk op de knop hun werkervaring downloaden. Lijkt niet zo wereldschokkend. Is het wel. Lees er alles over.
Meer en betere matches voor YoungOnes: geen geraniums maar groei
14 dec 2022 - Maud Vorstenbosch

Meer en betere matches voor YoungOnes: geen geraniums maar groei

YoungOnes groeit al jaren lekker door. Met voorspellende datamodellen zorgt het platform ervoor dat de freelancers die al onboard zijn meer en betere matches vinden. Resultaat so far: 10.000 extra matches per jaar.
‘De kandidaat centraal, dat vergeten we nog te veel’
03 jan 2024 - Sepp Haans

‘De kandidaat centraal, dat vergeten we nog te veel’

Eind 2023 werd onze Sepp uitgenodigd om aan te schuiven bij een rondetafel, georganiseerd door Werf&. Samen met nog zes andere experts uit de uitzendbranche blikte hij terug op de arbeidsmarkt van 2023.
Ook een succesvol online platform?

Ook een succesvol online platform?

Ontdek met ons wat jouw mogelijkheden zijn.