Alle blogs
Afbeelding van Wout
Wout Withagen

Geplaatst op 02 mrt 2021

Online marktplaats: het team, de tent en de centen (3/5)

Een perfect team, ideale randvoorwaarden en een ijzersterke begroting. Een succesvolle online marktplaats kan niet zonder. Als je bij deze stap in de ontwikkeling van je plan bent aanbeland, dan heb je de broodnodige grondige analyse en validatie uit blog 1 en 2 al achter de rug. Jouw idee is een goed idee, je kunt door. Tijd voor de grote wrap-up van je concept. Aan de ene kant is dat het team en de tent, en aan de andere kant de centen — je begroting.

Het team en de tent

Wie, wat en hoeveel heb je nodig om van je platform een succes te maken? Het opzetten van een team en een businesscase voor je online marktplaats kent een aantal specifieke voorwaarden. Hieronder lees je over de belangrijkste drie:

1. Flexibiliteit is key

Beschrijf je gevalideerde idee in een zo beknopt en concreet mogelijke businesscase. Met een uitgebreid businessplan leg je namelijk veel te veel vast. Hoe dat zit? Bij online businesses is flexibiliteit noodzaak — ze moeten soms sneller draaien dan een blad aan de boom. En voor online marketplaces — waarbij zelden sprake is van instant succes — is dat zéker het geval. Er zijn zoveel knoppen waar je aan kunt en moet draaien om jouw marktplaats te laten ‘vliegen’.

Dus: benoem in je businesscase niet meer (en ook niet minder) dan je idee (in één zin), je verdienmodel, je planning en je begroting. Een goede tool die je hiervoor kunt gebruiken, is het Business Model Canvas. Bijzonder geschikt voor online marktplaatsen, omdat de beoogde win-win-win-situatie waar iedere marktplaats naar moet streven (voor aanbieder, afnemer, en voor de marktplaats zelf) hierin uitstekend tot zijn recht komt. Meer weten over hoe je in dit stadium een begroting op kunt stellen? Verderop in dit artikel ga ik hier dieper op in.

2. Perfect team fit — drie H’s + L

Het opbouwen van een succesvolle online marktplaats staat of valt met de juiste mensen. Een klein team — zeker in het begin — dat jouw plannen de juiste kant op stuwt. Hoe ziet dat perfecte team eruit?

Een slim ezelsbruggetje dat je hierbij kunt gebruiken zijn de drie H’s: de Hacker (kritische developer), de Hipster (strategisch denker en visionair) en de Hustler (regelneef en netwerker). Daar voeg ik nog een vierde type aan toe, vooral gericht op marktplaatsen binnen corporates: de Lobbyist. Welk type (of welke typen) ben jij? En welke competenties heb je nog nodig? Bouw een team met de juiste mensen om je heen. Zorg dat jullie samen alle skills bezitten.

3. Roadmap

Hak je planning bij voorkeur in overzichtelijke porties, in de vorm van een roadmap. Begin achteraan: waar wil je over vijf jaar staan? Denk in termen van omzet, aantal transacties, marge, medewerkers. Wat is daarvoor nodig? Vervolgens plan je terug: waar moet je dan staan over vier, drie en twee jaar? En volgend jaar? Over drie kwartalen, twee, één? Eind van de maand? En tot slot, wat ga je nú doen om daar te komen?

Reken zo ruim mogelijk, zowel in tijd als in geld. Het succes van een platform hangt af van het vliegwiel dat je in gang moet brengen. Een vliegwiel waarbij de vraag- en aanbodkant elkaar gaan versterken, en samen een netwerkeffect creëren. Dat gaat niet vanzelf. Hiervoor moet je experimenteren, leren en bijsturen. Geef jezelf de tijd en de financiële ruimte om dat te doen.

De centen

Oké, het opzetten van een online marktplaats kost dus tijd en geld. En hoe onvoorspelbaar het opzetten van een marktplaats ook mag lijken, je kunt niet zonder een goede begroting, als leidraad voor jezelf en als onmisbaar document waarmee je eventuele investeerders en partners aan je marktplaats verbindt. En ja, het maken van zo’n begroting is super moeilijk, aangezien je nog niet precies weet wat je inkomsten zullen zijn. Een paar tips waarmee jij je begroting goed in de steigers zet:

  • Onderbouwd koffiedik kijken: Een begroting voor meerdere jaren maken is lastig. Toch zijn er manieren om dit op een zo goed mogelijke manier te doen. Je kosten en baten voeg je samen in één overzicht. Voor online marktplaatsen is er een aantal specifieke posten waarmee je rekening moet houden. Dit speciale marktplaats P&L, alvast door ons ingevuld voor een fictieve businesscase, helpt je op weg.
  • Werk met scenario’s: Geen goed gevoel na het invullen van de P&L? Neem er dan geen genoegen mee! Je moet keihard achter jouw begroting staan. Heb je behoefte aan nét iets meer grip op de zaak? Dan is het werken met verschillende scenario’s van de begroting een goede optie. In ons boek lees je hier meer over.

Ready, set, go! Met het doorlopen van de stappen in dit blog staat je online marktplaats al ver in de steigers. Je kunt (wilt) nu eigenlijk niet meer terug. Het is tijd voor de volgende stap: het bouwen van je online marktplaats. Daarover meer in het volgende blog uit deze reeks.

Wil je dieper in deze materie duiken?

Bestel dan ons boek ‘Bouw een succesvolle online marktplaats’ óf stuur ons een mailtje. Ook een tip: meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief waarin ik allerlei inspirerende content over marktplaatsen deel (voor aanmelden, scroll naar beneden op deze pagina).

De auteur

Afbeelding van Wout

Wout Withagen

Naast directeur en mede-eigenaar van Freshheads, ben ik tevens platformspecialist. Samen met Joost Gielen schreef ik het boek ‘Bouw een succesvolle online marktplaats’.

LinkedIn

Verder lezen

Ontwikkel (g)een online marktplaats (1/5)
06 jan 2021 - Wout Withagen

Ontwikkel (g)een online marktplaats (1/5)

Online marktplaatsen zijn enorm populair en doeltreffend. Maar betekent dat dan dat iedereen zomaar een marktplaats moet lanceren? En is dat dan een garantie voor succes? Je kunt het antwoord al wel raden: nee, en nog eens nee. Lees hier in welke gevallen je een marktplaats wél zou moeten overwegen.
Niemand zit op jouw marktplaats te wachten. Of toch...? (2/5)
27 jan 2021 - Wout Withagen

Niemand zit op jouw marktplaats te wachten. Of toch...? (2/5)

Je hebt het beste idee ooit voor een online marktplaats. Gelijk gaan bouwen dus! Maar wacht: dat jij overtuigt bent van jouw idee, betekent dat ook dat je beoogde doelgroep de marktplaats daadwerkelijk gaat gebruiken? Dit artikel helpt je om hier onderzoek naar te doen.
De eerste schaalbare versie van je online marktplaats (4/5)
31 mrt 2021 - Wout Withagen

De eerste schaalbare versie van je online marktplaats (4/5)

Een online marktplaats ontwikkelen: hoe kom je zo snel en zo goed mogelijk tot een eerste werkende versie? In dit blog deel ik de drie onmisbare stappen die je hiervoor moet doorlopen.
4 ultieme tips voor het laten vliegen van jouw online marktplaats (5/5)
06 mei 2021 - Wout Withagen

4 ultieme tips voor het laten vliegen van jouw online marktplaats (5/5)

Dat online marketplaces zoals Uber, Bol.com en YoungOnes goed worden gevonden én gebruikt heeft alles te maken met de juiste marketing en activatie. In dit artikel geef ik je daarvoor vier tips.
Jouw succesvolle online marktplaats: de beste tips per fase
02 jun 2021 - Wout Withagen

Jouw succesvolle online marktplaats: de beste tips per fase

De afgelopen maanden gaf ik je in verschillende blogs mijn tips en trucs voor het opzetten van een succesvolle online marktplaats. Van het allereerste, ruwe idee tot en met het opschalen. In deze wrap-up vat ik het voor je samen.
Ook een succesvol online platform?

Ook een succesvol online platform?

Ontdek met ons wat jouw mogelijkheden zijn.