Alle blogs
Afbeelding van Wout
Wout Withagen

Geplaatst op 06 jan 2021

Ontwikkel (g)een online marktplaats (1/5)

De afgelopen maanden was er veel interesse voor ons boek ‘Bouw een succesvolle online marktplaats’. Marketing Tribune, Sprout, Quote, Telegraaf — journalisten en schrijvers vroegen mij en Joost (Gielen) het hemd van het lijf. Erg tof om te merken. Eén vraag werd ons niet gesteld. Namelijk: moet je eigenlijk wel een online marktplaats willen ontwikkelen?

Over het antwoord op deze vraag kan ik kort zijn:

Nee, je moet geen online marktplaats willen ontwikkelen.

Hoe zit dat?

Meer dan eens vroegen ondernemers Joost en mij de afgelopen jaren of we mee wilden denken over hun nieuwe online marktplaats. Soms zagen we dan al van mijlenver aankomen dat het idee helemaal niet zo briljant was als gedacht. In sommige gevallen zaten er dan al bakken met geld in.

Oftewel: een online marktplaats is geen doel op zich.

Een eureka-moment had ik toen we vanuit digitaal bureau Freshheads jaren geleden voor een grote klant aan een innovatieve online marktplaats werkten. Dat duurde maar en duurde maar. Die klant pompte er tonnen in, klauwen vol met geld. We vlogen naar Helsinki, naar Londen. Het kon allemaal niet op. Maar de marktplaats kwam niet van de grond. En niemand werd er echt gelukkig van. Tot Michiel (mededirecteur bij Freshheads) tegen me zei: wat zijn we nu eigenlijk aan het doen? En vooral: voor wie doen we het? Daarna trokken we de stekker eruit en besloten we dat we dit nooit meer wilden voor onze klanten. Als een marktplaats geen passende oplossing biedt voor de doelen die organisaties willen bereiken, dan moeten we daar meteen een gesprek over aangaan en zo snel mogelijk de knoop doorhakken.

Een online marktplaats is niet dé oplossing voor alles of een soort heilige graal. Het werkt alleen als je meerwaarde kunt (blijven) bieden voor kopers, verkopers en voor jezelf als platform.

Joost en ik werden door schade en schande wijs. In de beginjaren van Werkspot was het zoeken, uitproberen. Dat kostte bloed, zweet en tranen. En ook: veel tijd en diepe zakken. Vaak genoeg hebben we getwijfeld en zelfs een serieuze poging gewaagd om de handdoek in de ring te gooien. Gelukkig hebben we dat niet gedaan. Nu Werkspot zo’n succes is, kun je je dat haast niet meer voorstellen.

Laten we nog een keer terugkomen op de beginvraag uit dit artikel. Moet je eigenlijk wel een online marktplaats willen ontwikkelen?

Online marktplaatsen zorgen voor legio kansen en mogelijkheden. Ze bieden precies datgene waar ‘reguliere’ afzetkanalen momenteel in tekort schieten: gemak, snelheid, marktconforme prijzen en vertrouwen voor zowel kopende en verkopende partijen. Dat maakt ze enorm populair. Maar het laten slágen van een online marktplaats is een vak apart. Je hebt te maken met vraag en aanbod (en dus met de behoeften en nukken van zowel vragers als aanbieders), en met jezelf als platform. Je moet meerdere partijen aantrekken én tevreden houden. Hier is hele specifieke kennis van de markt voor nodig waarin je opereert. Vergelijk het met de raderen van een tandwiel, die precies in elkaar moeten vallen. Bij elke marktplaats lopen die radertjes anders. De kunst is om de succesformule voor jouw eigen marktplaats te ontdekken.

Dus: moet je een marktplaats willen? Nee, niet als doel an sich. Maar wél omdat het gewoon enorme kansen biedt, mits je jouw perfecte formule ontdekt.

Hoe je dat aanpakt? Het artikel dat je nu leest, is het eerste deel van een vijfdelige blogserie waarin ik je meeneem in de weg naar een succesvolle marktplaats. Zie het als een superkorte samenvatting van het boek, zonder alle waardevolle opdrachten, cases en praktijkvoorbeelden die je wél in het boek vindt. Het volgende blog gaat over dat ene, prachtige gouden idee. Uitgebroed in je hoofd, op je zolderkamer of in je kantoor. Hoe valideer je je idee? En zit er eigenlijk wel iemand op jouw plannen te wachten? Je leest het in blog 2.

Meer lezen

Dit artikel maakt deel uit van een 5-delige blogreeks. Stap voor stap neem ik je mee in wat je kunt en moet weten over het bouwen van een succesvolle online marktplaats.

De auteur

Afbeelding van Wout

Wout Withagen

Naast directeur en mede-eigenaar van Freshheads, ben ik tevens platformspecialist. Samen met Joost Gielen schreef ik het boek ‘Bouw een succesvolle online marktplaats’.

LinkedIn

Verder lezen

Niemand zit op jouw marktplaats te wachten. Of toch...? (2/5)
27 jan 2021 - Wout Withagen

Niemand zit op jouw marktplaats te wachten. Of toch...? (2/5)

Je hebt het beste idee ooit voor een online marktplaats. Gelijk gaan bouwen dus! Maar wacht: dat jij overtuigt bent van jouw idee, betekent dat ook dat je beoogde doelgroep de marktplaats daadwerkelijk gaat gebruiken? Dit artikel helpt je om hier onderzoek naar te doen.
Online marktplaats: het team, de tent en de centen (3/5)
02 mrt 2021 - Wout Withagen

Online marktplaats: het team, de tent en de centen (3/5)

Een perfect team, ideale randvoorwaarden en een ijzersterke begroting. In dit artikel lees je alles over deze drie basisingrediënten voor een succesvolle start van een online marktplaats.
De eerste schaalbare versie van je online marktplaats (4/5)
31 mrt 2021 - Wout Withagen

De eerste schaalbare versie van je online marktplaats (4/5)

Een online marktplaats ontwikkelen: hoe kom je zo snel en zo goed mogelijk tot een eerste werkende versie? In dit blog deel ik de drie onmisbare stappen die je hiervoor moet doorlopen.
4 ultieme tips voor het laten vliegen van jouw online marktplaats (5/5)
06 mei 2021 - Wout Withagen

4 ultieme tips voor het laten vliegen van jouw online marktplaats (5/5)

Dat online marketplaces zoals Uber, Bol.com en YoungOnes goed worden gevonden én gebruikt heeft alles te maken met de juiste marketing en activatie. In dit artikel geef ik je daarvoor vier tips.
Jouw succesvolle online marktplaats: de beste tips per fase
02 jun 2021 - Wout Withagen

Jouw succesvolle online marktplaats: de beste tips per fase

De afgelopen maanden gaf ik je in verschillende blogs mijn tips en trucs voor het opzetten van een succesvolle online marktplaats. Van het allereerste, ruwe idee tot en met het opschalen. In deze wrap-up vat ik het voor je samen.
Ook een succesvol online platform?

Ook een succesvol online platform?

Ontdek met ons wat jouw mogelijkheden zijn.