Een innovatieve mindset laten landen in je organisatie: zo pak je dat aan
We weten allemaal dat verandering nodig is om relevant te blijven in een constant veranderende wereld. En in de ideale situatie neemt iedereen binnen je organisatie deel aan deze belangrijke reis. Maar innoveren vraagt veel van je mensen. Het is namelijk best eng om van het vertrouwde pad af te wijken om iets te doen wat je nog niet (goed) kent. Hoe krijg je je medewerkers en je organisatie als geheel in de juiste mindset? En wat is de beste aanpak: innoveren in een vast team of organisatiebreed? Met dit artikel helpt innovatieadviseur Gijs van Zon je bij het vinden van je eigen weg.
Een onderbouwd fundament
"Een misverstand dat ik nogal eens tegenkom, is dat bedrijven vinden dat ze moeten innoveren. De concurrent doet het, dus wij moeten mee - dat idee. En dat kan kloppen, dat je mee moet. Maar innoveren als organisatie is geen doel op zich. Het is een traject dat in één logische lijn voortkomt vanuit het doel waarvoor jouw organisatie op aarde is.
Als je innoveren op deze manier insteekt, is het ook makkelijker om je mensen mee te krijgen. Je borduurt namelijk voort op het verhaal dat zij kennen, en dat maakt het minder eng of vreemd. Mijn advies is dus: start vanuit de visie en ambitie van je organisatie, en maak vanuit daar een vertaling naar strategische doelen en kaders. Welke ontwikkelingen zien we, wat is onze plek daarin, waar zien we onszelf over drie, vijf of tien jaar? En wie of wat hebben we daarvoor nodig?
Deel deze kaders in je organisatie, zodat iedereen zich betrokken voelt en help je werknemers hun weg te vinden in het geheel. Wat kan ik doen of bijdragen om deze ambitie waar te maken? Wat is mijn plek in deze visie? Dat zijn vragen waarop je werknemers antwoorden zoeken. Iedereen wil namelijk iets doen dat waarde heeft, en op deze manier help je die waarde (opnieuw) te vinden. Bijkomend voordeel: kansen worden zo - ongeacht het niveau of de afdeling van je organisatie waar ze zich voordoen - ook nog eens sneller (h)erkend en uitgewerkt."
Begin klein en communiceer
"Veranderen doe je niet van de ene op de andere dag. Start met één specifiek doel en met een selecte groep mensen uit je organisatie. Kies om te beginnen voor laaghangend fruit, kansen die in je organisatie voor het oprapen liggen en die je relatief snel kunt verzilveren. Deel je ervaringen, vraag om input en laat andere collega’s ideeën aandragen om het voor hen relevant te maken. Geef bijvoorbeeld demo’s van de experimenten die je uitrolt, en wat je hiermee bereikt hebt. Laat zien wat succesvol was, maar ook zeker waar het experiment liet zien dat het idee faalde. Vaak zitten juist daar de interessantste lessen in.
Ik hoor je denken: ‘Maar we willen overal snel resultaat zien!’ Dat bereik je juist door klein te beginnen. Geloof mij: kleine stappen voorwaarts is de key voor verandering in iedere organisatie. Zeker wanneer je gaat voor goed en duurzaam resultaat. Realiseer je dat dit nodig is om structurele verandering in je organisatie voor elkaar te krijgen. Je zult zien dat op deze manier steeds meer mensen in je organisatie enthousiast worden over jullie nieuwe manier van werken. Blijf daarom communiceren. Neem steeds meer mensen mee. Tot het gemeengoed wordt voor iedereen."
Kleine stappen voorwaarts is de key voor een goed en duurzaam resultaat. Het is nodig om structurele verandering in je organisatie voor elkaar te krijgen.Gijs van Zon
Innoveren in een vast team, organisatiebreed of met een extern bureau? Kies wat bij je bedrijf past.
"Veranderingen in je organisatie ga je bij voorkeur aan met je eigen mensen. Dat is - als je het mij vraagt - op de lange termijn het beste. Het zorgt er namelijk voor dat je de broodnodige kennis in huis hebt en houdt. Maar waar begin je? Want - zoals al eerder benoemd - verandering is en blijft eng.
Het inschakelen van een externe partij kan een goed idee zijn om je innovaties te kickstarten. Zij hebben specifieke kennis in huis, die je wellicht in het begin nog mist in je eigen organisatie. Kies daarbij het liefst een mengvorm, zodat je zelf altijd zicht houdt op hoe bepaalde stappen tot stand komen. Bij Freshheads doen we dat ook. We interviewen bijvoorbeeld de eindgebruikers van een digitaal product om hun behoeften te achterhalen. Bij die gesprekken sluit altijd iemand van onze klant aan. Op een bepaald moment draait het dan om. Zij doen de interviews, wij helpen alleen nog bij de voorbereiding. Zo vergaart de klant zelf die onmisbare kennis, is zij in staat te begrijpen hoe resultaten tot stand komen en hoe die vertaald kunnen worden naar een volgend experiment of prototype. Volledig in control zijn als organisatie is het resultaat. De volgende stap? Doorpakken op de ingezette veranderingen, al dan niet met hulp van buitenaf - maar vooral met je eigen mensen."