Alle blogs
Afbeelding van Lisa
Lisa Raaijmakers

Geplaatst op 14 dec 2021

De 5 grootste uitdagingen in de bouw

De bouwindustrie draait de laatste jaren lekker door: het bouwvolume bereikt zijn hoogtepunt en ook de aanvragen blijven binnenstromen. Nu de stofwolken die de corona crisis achterliet wegtrekken, komen er weer andere uitdagingen tevoorschijn. Wij zetten 5 grote uitdagingen voor je op een rij.

1. Vloedgolf van aanvragen

Volgens ING staan we voor de enorme klus om in 2022 zo’n 72.000 nieuwe woningen te bouwen. En tegelijkertijd duizenden gebouwen verduurzamen, bedrijfspanden uit de grond stampen, infrastructuur aanleggen en bestaande bouwwerken onderhouden. Kortom: er moet een hele berg werk verricht worden in een korte tijd.

2. Handen tekort

Op dit moment zijn er maar weinig vakmannen beschikbaar om al die klussen te klaren. Ook blijven werknemers geen 30 jaar meer hangen. Ze houden het na 4 of 5 jaar voor gezien of gaan als zzp'er aan de slag. Je moet dus meer bouwen met minder mensen. Dat vraagt om anders werken, slimmer werken. Bijvoorbeeld door de bouwvoorbereidingen of -werkzaamheden efficiënter te maken of nieuwe werknemers te binden met interne opleidingen.

3. ‘Dat wist ik niet?’

Je ziet ze nog regelmatig tevoorschijn komen op de bouwplaats: kladblokjes en balpennen. Niet gek, want een computer of laptop staat daar niet veilig. Wel onhandig! Briefjes raken kwijt en er ontstaat een error in de communicatie. Het gevolg: wachtend bouwpersoneel en gebrek aan kwaliteit. Ze weten niet van elkaar bij welke stap van het bouwproces ze gebleven zijn of de inkoopafdeling heeft geen idee welke materialen ze aan moeten schaffen. Kunnen slimme mobiele apps het verschil maken?

4. Faalkosten

Kosten die eigenlijk niet eens zouden mogen bestaan, maar volgens ABN AMRO jaarlijks toch oplopen tot miljarden euro's. Ze ontstaan door inefficiënte bouwprocessen, het herstellen van fouten of het niet voldoen aan de verwachtingen van de klant. Zo zonde én te voorkomen! Pak de zwakke schakels in jouw werkprocessen een voor een aan om direct faalkosten te beperken.

5. Van project naar product

Een hamer, schroevendraaier of zaag hoef je niet voor ieder project op maat te laten maken. Veel organisaties zijn ervan overtuigd dat dit voor inkoopprocessen, bouwadviezen of planningen wel geldt, waardoor het daadwerkelijk bouwen traag op gang komt. Maar zijn deze processen wel zo projectgebonden? Of worden ze toch steeds opnieuw gedraaid? Door herhaalde processen vast te leggen creëer je een product waarmee je sneller kunt anticiperen en tijd kunt besparen.
>> 3 concrete tips voor digitaliseren in de bouw

De auteur

Afbeelding van Lisa

Lisa Raaijmakers

Marketing- & communicatiespecialist bij Freshheads.

LinkedIn

Verder lezen

3 concrete tips voor digitaliseren in de bouw
01 feb 2022 - Renske Pepping

3 concrete tips voor digitaliseren in de bouw

Digitaliseren is verbinden; mensen, processen, projecten en organisaties. Als je de juiste verbindingen legt, komt je tot de beste digitale processen en diensten, die een grote verbeterslag bewerkstelligen. We delen 3 belangrijke tips over digitaliseren in de branche.
5 kansen van standaardiseren binnen grote renovatieopgaven
07 aug 2023 - Lisa Raaijmakers

5 kansen van standaardiseren binnen grote renovatieopgaven

Sta jij voor de uitdaging om je vastgoedportefeuille te verduurzamen? Of heb je een andere (renovatie) opgave die wel wat versnelling kan gebruiken? Standaardiseer herhaalde processen binnen je programmatische aanpak!
Bouwmarktplaats Madopt is live!
12 mrt 2024 - Lisa Raaijmakers

Bouwmarktplaats Madopt is live!

Hergebruik de normaalste zaak van de bouwwereld maken. Dat is de missie van Repurpose. Samen met Freshheads ontwikkelden ze online bouwmarktplaats Madopt. Daarmee wordt circulair bouwen schaalbaar en toegankelijk!
Ook digitaliseren in de bouw?

Ook digitaliseren in de bouw?

Fee denkt graag met je mee.