Alle blogs
Afbeelding van Lisa
Lisa Raaijmakers

Geplaatst op 20 okt 2022

Coaching bij Freshheads in de vijfde versnelling

Bij Freshheads vinden we het belangrijk dat Heads - lees: onze medewerkers - de beste versie van zichzelf kunnen zijn óf worden. Goh, lekker cliché. Welke organisatie wil dat nou niet? De vraag is hoe je zo’n belofte waarmaakt. Hoe zorg je ervoor dat je werknemers ook écht met hun groei aan de slag (willen) gaan? Ons advies: get a Thom.

Thom is (team)coach en kreeg vorig jaar de vraag om persoonlijke ontwikkeling binnen Freshheads naar een hoger niveau te tillen. Hij gaat als een raket. Door gestructureerd te werken en de juiste vragen te stellen, zorgt hij dat Heads hun persoonlijke én professionele ambities helder krijgen en de juiste stappen zetten om daar te komen.

Terug naar het begin

Je zou de functietitel ‘stagiair werkgeluk’ maar achter je naam hebben staan. Klinkt als een belangrijke rol, toch? Het is hoe Thom bij Freshheads begon: “Oorspronkelijk wilde ik voor mijn afstudeeropdracht iets doen met werkgeluk. Dat is natuurlijk best een breed begrip. Al snel ben ik me gaan focussen op zelfsturend leren en de vaardigheden die je daarvoor nodig hebt. Na mijn stage ben ik hiermee verder gegaan. Dankzij mijn onderzoek weet ik Heads nu te stimuleren om hun eigen leerproces in te richten.”

Persoonlijke ontwikkeling lukt alleen als je er continu aandacht aan besteed. Ik ben trots dat Freshheads dat inziet en ik Heads hier fulltime bij mag helpen!Thom Meiresonne

Hoe ziet coaching bij Freshheads eruit?

Thom: “Een groot deel van mijn werkweek houd ik me bezig met individuele coaching. Tijdens één-op-één gesprekken kijk ik samen met een Head waar hij of zij nu staat en graag naartoe wil. Dat kan heel inhoudelijk zijn, zoals het vinden van een juiste training voor het leren van bepaalde development- of designskills. Maar het kan ook gaan over twijfels als: zit ik op de juiste plek en wat wil ik precies? Daar kan zelfs uitkomen dat een andere functie beter past. In dat geval begeleid ik Heads in die overstap.” Soms zitten de ontwikkelvragen meer op persoonlijk vlak. “Zo probeer ik te helpen bij stressklachten of bij het herstellen van iemands zelfvertrouwen,” legt Thom uit.

Opleidingen, trainingen en workshops

“Als ik overlap hoor in de ambities van Heads, zoek ik een training of cursus die meerdere Heads kan helpen. In mei deden we bijvoorbeeld de training communicatie voor adviseurs en in oktober volgde twee groepen een time management training. Daarnaast probeer ik intern een kennisstroom op gang te brengen. We hebben samen veel kennis en ervaring in huis, maar het zit nog niet echt in ons DNA om dat buiten de teams met elkaar te delen. Ik spoor Heads nu aan om dat toch te doen middels workshops of sessies. Voor en door Heads. De eerste twee zijn zelfs al geweest,” vertelt Thom.

Het onderling delen van kennis en ervaring maakt onze Heads en Freshheads als organisatie alleen maar sterker.Thom Meiresonne

Het coachen van zelfsturende teams

Natuurlijk ontbreekt het onze coach zelf ook niet aan ambitie: “Ik wil me vooral verder ontwikkelen in het coachen van onze teams. Het versterken van die samenwerkingsprocessen heeft mijn prioriteit. Nu is dit nog maar een klein gedeelte van mijn werk. Ik sluit wel al aan bij vakgroep meetings - meetings van Heads met eenzelfde functie - om kennisdeling te sturen en stimuleren, maar daarmee zijn we er nog niet.”

Fulltime commitment

Ook andere organisaties vinden coaching en persoonlijke ontwikkeling belangrijk, ziet Thom. “Toch komt dit vaak vanuit een teamleider of HR-manager. Iemand die ook andere doelen heeft en bij wie persoonlijke ontwikkeling niet altijd op nummer één staat. Zo ging dat voorheen bij Freshheads ook. Volgens mij is het best uniek dat wij nu iemand hebben die zich hier wél fulltime mee bezig houdt. Een belangrijke stap, als je het mij vraagt, want persoonlijke ontwikkeling is ook een stukje gedragsverandering en dat lukt alleen door er continu aandacht aan te besteden. Ik ben met alle liefde die stok achter de deur, help mijn collega’s graag vooruit en kan niet wachten mijn rol als coach verder te ontwikkelen.”

De auteur

Afbeelding van Lisa

Lisa Raaijmakers

Marketing- & communicatiespecialist bij Freshheads.

LinkedIn

Verder lezen

Freshbacks: de eerste 3 maanden van 8 Heads
11 apr 2023 - Gus de Boer, Mark van den Corput en Chris Cornelissen

Freshbacks: de eerste 3 maanden van 8 Heads

In de afgelopen 3 maanden kregen we er 8 koppen bij. Wij zijn superblij met deze toppers, maar zijn zij ook blij met ons? En hoeveel bamischijven hebben ze al geproefd?
Recordaantal oud-stagiair(e)s aan boord
15 nov 2022 - Kevin Schuurmans, Wendy Lafarre, Olivier Bouchoms en Lisa Raaijmakers

Recordaantal oud-stagiair(e)s aan boord

Klitteband en secondelijm zijn er niets bij. In de afgelopen jaren zijn vijftien stagiaires na hun stage blijven plakken bij Freshheads. We vroegen oud-stagiair(e)s Dayo, Wendy, Kevin, Olivier en Lisa wat deze blauwe bloedband zo sterk maakt.
Developerscase: ontwikkel de ontwikkelaar
23 feb 2022 - Misha Klomp en Yannick van Bladel

Developerscase: ontwikkel de ontwikkelaar

Ha developer! Denk je erover om bij Freshheads te komen werken? Om je echt in de schoenen van een developer bij Freshheads te plaatsen, laten we hen graag zelf aan het woord. In deze klantcase vertellen Misha, Yannick en Mark je over een tof project van het afgelopen jaar: Wiertz Direct.