7 cruciale vragen voordat je gaat innoveren
Als innovatieconsultant help ik organisaties al ruim 10 jaar bij het van de grond krijgen van innovatie. Dat organisaties regelmatig vastlopen in het proces is vaak terug te leiden naar één oorzaak: een gebrek aan open communicatie. Daardoor blijven teams te lang hangen in het uitwerken van de strategie óf ze schieten direct in de uitvoering. Mijn advies: begin elk innovatietraject met een inhoudelijk kick-off gesprek met je team, manager of gewoon met jezelf. De volgende 7 vragen moeten in dat gesprek absoluut aan bod komen.
1. Sluiten de visie en ambitie aan?
Het is een bekende valkuil bij innovatietrajecten: organisaties hebben de neiging ze op de lange baan te schuiven, omdat de dagelijkse operatie harder om aandacht schreeuwt. Je moet dus zorgen dat je de vaart houdt in jouw innovatietraject. Daarbij is draagvlak cruciaal. Je moet boven water krijgen of jouw idee aansluiting vindt bij jouw organisatie. Deze vragen helpen je om richting te geven of misschien wel om vroegtijdig de stekker eruit te trekken als blijkt dat het idee te ver afwijkt van de visie van jouw organisatie:
- Beweegt de markt een bepaalde kant op en kan/moet onze organisatie daarop inspelen?
- Wat zijn de (nieuwe) behoeften bij onze doelgroep en liggen hier kansen voor ons? Of is er een mogelijkheid om een proces te optimaliseren
- Waar staat onze organisatie over een paar jaar en hoe past het traject dat we nu opstarten daarin?
2. Kennen we onze doelgroep?
Vaak is al duidelijk wie jouw doelgroep gaat zijn. Dus waarom daar nog veel tijd aan vuil maken? Toch adviseer ik organisaties altijd om eens met een frisse blik naar die doelgroep te kijken. Wat zijn dit voor mensen? Wat probeer je met dit idee voor hen op te lossen? Welke behoefte vul je in? Ik merk dat er tijdens zo’n gesprek discussies op gang komen waaruit blijkt dat de meningen hierover verschillen. En ik merk dat kennis over de doelgroep vaak gebaseerd is op aannames. Dat is niet erg, maar wees je er wel van bewust. Noteer alle aannames en gebruik deze om te bepalen hoe zwaar jouw oplossing hierop leunt. Als je oplossing te afhankelijk is van een aanname over je doelgroep, brengt dit vanaf het begin onnodige risico’s met zich mee.
3. Is er al eerder onderzoek gedaan?
Onderzoek doen, is de allerbeste manier om behoeftes en uitdagingen bij jouw doelgroep bloot te leggen, en aannames te toetsen. Maar je wil dit wel efficiënt doen natuurlijk. Voordat je jezelf blind staart op jouw eigen oplossing en bijbehorend onderzoek: bespreek eerst of er niet al eerder onderzoek is gedaan rondom jouw idee, zowel binnen de eigen organisatie als daarbuiten.
- Met welke projecten zijn collega’s bezig? Is er overlap? Kunnen we krachten bundelen?
- Zijn er initiatieven uit het verleden, en redenen waarom ze wel of juist niet succesvol waren?
- Waar zijn aanverwante markten mee bezig? Spelen er bij hen soortgelijke uitdagingen waar ze oplossingen voor hebben bedacht?
- Zijn er concurrenten waar we lering uit kunnen trekken, wat zij wel en niet goed doen?
4. Wat is de waarde?
Het is goed om vooraf samen te bespreken wat het verdienmodel van jouw idee of oplossing gaat zijn. Klinkt als een open deur, maar al te vaak heb ik meegemaakt dat hier vooraf niet goed over na is gedacht. En dat maakt het enorm lastig om te bepalen wanneer jouw oplossing daadwerkelijk een succes is, en hoeveel het mag kosten om het tot een succes te maken.
- Wat levert jouw idee of oplossing op en voor wie?
- Wie ‘betaalt’ er straks voor je oplossing?
- Is de oplossing onderdeel van een groter geheel en draagt het bij aan behoud van kwaliteit bijvoorbeeld? Of moet het zorgen voor nieuwe omzet?
5. Wat zijn de doelen en doelstellingen?
Het is belangrijk vooraf de doelen en doelstellingen van jouw oplossing te bepalen. Maar pas op: hier kun je eindeloos over praten, wat vaak de reden is dat trajecten in deze fase vastlopen. Realiseer je dat je de doelen en doelstellingen verderop in het traject vaak nog bijstelt en concreter maakt. Pak daarom op vaste momenten terug naar de eerder afgesproken doelen om zo helder te krijgen waar je staat en of je moet bijsturen.
- Wanneer ben je succesvol in je effort en hoe ga je dat dan meten? Niet alleen aan het eind, maar ook tussentijds.
- Wanneer stop je de werkzaamheden en wat heeft het dan alsnog opgeleverd?
6. Wie moet ik erbij betrekken?
Bij punt 1 uit deze opsomming kwam het ook aan bod: zonder draagvlak heeft jouw oplossing geen schijn van kans. Bedenk daarom voordat je aan de slag gaat wie er op de hoogte gehouden moeten worden en wat hen drijft in de beslissingen die zij nemen. Betrek deze mensen vroegtijdig en zet ze op een positie die jou verder kan helpen.
- Zijn er grotere projecten die spelen waar ik op mee kan liften?
- Zijn er investeerders met een bepaalde visie waar ik aansluiting bij kan vinden?
- Kan ik mijn oplossing laten aansluiten op de persoonlijke ambitie of plannen van een manager? Of zijn er bepaalde collega’s die er goed in zijn om dingen voor elkaar te krijgen?
7. Hoe ziet mijn team eruit?
Ik zat ooit aan tafel met een start-up die het idee had een community in app-vorm te lanceren. Tegenover mij zaten drie marketeers. Begrijp me niet verkeerd: het idee was écht goed. Maar het team had een meer gevarieerde samenstelling nodig om het idee tot uitvoering te brengen. Een lastig gesprek volgde: wie trekt zich terug en wie brengen we aan boord?
Het tegenovergestelde is ook mogelijk. Dan zit er juist een 12-koppig team tegenover mij, vanuit elke discipline of afdeling een gedelegeerde. Dat maakt het enorm lastig om snel knopen door te hakken. Bespreek daarom goed wat je denkt nodig te hebben in jouw team. En ik kan je verklappen: dat is in het begin niet voor elke skill een andere persoon.
- Welke skills heeft het team absoluut nodig om het idee van de grond te krijgen?
- Hoe vaak evalueren we het team? En wanneer is het team aan verandering toe?
- Waaruit bestaat het core team en wat is de flexibele schil die van tijd tot tijd aangehaakt wordt?
BONUSVRAAG: moet ik dit wel zélf doen?
Een laatste bonusvraag, en misschien wel de moeilijkste van allemaal. Want als je met een tof idee rondloopt wil je hier natuurlijk gewoon zelf mee aan de slag. Maar als je heel eerlijk bent. Kun je het dan wel genoeg aandacht geven? Of is er niemand dit het beter kan? Soms is het gewoon beter om je idee bij de juiste mensen onder te brengen en het zelf los te laten. Ook dat kan de sleutel zijn tot succes.
Dus zet je enthousiasme nog heel even aan de kant en laat al deze cruciale vragen de revue passeren. Ik weet zeker dat jouw innovatieve idee dan een veel grotere kans van slagen heeft. Heb je nog vragen? Of weet je niet hoe je binnen jouw organisatie echt aan de slag kunt met innovatie. Neem dan gerust contact op. Ik help je graag verder!