5 succesfactoren voor een digitaal platform

Platformwerk is here to stay! Dat concludeert de Algemene Bond Uitzendonderneming (ABU) in het rapport ‘Platformwerk in 2020’. De aanbeveling voor uitzenders, payrollers en recruiters is duidelijker dan ooit: zet zélf een digitaal platform op, want deze innovatie blijft. Wanneer? Nú, want de coronabeperkingen nemen af en de arbeidsmarkt komt weer op gang. Deze vijf tips helpen je op weg.

Uitzendbranche

1. Je platform voldoet aan de 4 principes

Digitale platformen brengen vraag en aanbod bij elkaar. Ze faciliteren de match én de transactie. Een platform komt pas van de grond als het voldoet aan vier principes:

  1. transparantie
  2. vertrouwen
  3. gemak
  4. kwaliteit

Wees helder in prijzen, stappen die gebruikers moeten doorlopen en verantwoordelijkheden. Als gebruikers je platform ervaren als een plek die prettig aanvoelt, die het leven makkelijker maakt, waar ze andere partijen kunnen vertrouwen (bijvoorbeeld door ratings en reviews) en ze kwaliteit krijgen, maak je kans een succesvol platform te worden.

2. Jouw idee is 10x beter

Is jouw platform-idee een nieuwe oplossing voor een bestaand probleem? Dan moet het een serieuze verbetering zijn voor zowel aanbiedende als vragende partijen. De stelregel: door gebruik van jouw platform moet vraag en aanbod 10 keer beter bij elkaar komen. Is jouw idee een bestaande oplossing voor een bestaand probleem? Dan moet jouw oplossing minimaal het niveau van dat van je concurrent behalen. Heb je nog geen specifiek idee voor jouw platform? Deze 7 stappen helpen tot een idee te komen.

3. Het netwerkeffect

Een platform draait om een geslaagde match tussen vraag en aanbod. Zonder aanbod geen vraag en zonder vraag geen aanbod, ook wel het kip-ei-dilemma genoemd. Als het lukt om deze impasse te doorbreken, spreken we van ‘het netwerkeffect’. Een aanbieder heeft de meeste kans op een match bij het platform waar de meeste vraag zit, en andersom. Dit sneeuwbaleffect zorgt ervoor dat het platform uit zichzelf gaat groeien.

4. Je platform is commercieel haalbaar

Wat ‘commercieel haalbaar’ inhoudt, is voor elk uitzendbureau, payrollbedrijf of recruitmentbureau anders. Je moet op z’n minst voldoende middelen hebben om de kosten voor realisatie en beheer van een platform te dekken. Op de middellange termijn moet je de kosten voor doorontwikkeling en activatie kunnen dragen. En op de lange termijn moet jouw idee voldoende mogelijkheden bieden om een gezonde marge te kunnen maken.

5. Je platform is in balans

Dit is de enige harde voorwaarde waaraan jouw platform moet voldoen om succesvol te zijn: het moet win-win-win matches faciliteren. Dit betekent dat je voor drie partijen te allen tijde voldoende waarde moet toevoegen: de vrager, de aanbieder én het platform zelf. Als je de eerste twee partijen zoveel waarde biedt dat er geen enkele reden is buiten jouw platform om te handelen, heb jij jouw onmisbare rol te pakken. Een paar voorbeelden van manieren om waarde te bieden: aantrekkelijke prijs, klantvriendelijkheid, uitmuntende service, kwaliteit van het geleverde product, gelijkheid en gemak.

Download het whitepaper

Digitale platformen in de arbeidsmarktbemiddelingsbranche. Met info over:

  • De twee manieren om te innoveren in de flexbranche
  • Het succes van digitale platformen
  • Tips en lessen van flexplatform YoungOnes

Ontvang het whitepaper gratis in jouw mailbox via het onderstaande formulier.

YoungCapital: if you can't beat them, join them

Wachten tot andere platformen de branche overnemen? Geen optie voor YoungCapital. Daarom lanceerde de uitzendorganisatie in 2018 zelf de startup YoungOnes, een platform dat vraag en aanbod voor hyperflexwerk samenbrengt. Sindsdien gaat YoungOnes als een malle:

  • Al ruim 100.000 freelancers sloten zich aan bij YoungOnes
  • In 2019 behaalde het platform een omzetgroei van 1.100%!

Pim Graafmans, managing director van YoungOnes: “Platformwerk en uitzendwerk blijven naast elkaar bestaan. Organisaties gebruiken YoungOnes voor korte dagklussen waar ze op korte termijn iemand nodig hebben, en gaan naar een uitzendbureau voor langetermijnklussen.”


Wil je meer weten over YoungOnes?
Onze digitaal strateeg Roel was vanaf het allereerste begin betrokken bij YoungOnes. Hij deelt de tips, successen en fouten graag met jou, zodat jij daar je voordeel mee kunt doen.

Stuur Roel een e-mail

Een idee voor een platform in de uitzendbranche?
Plan een gratis adviesgesprek met Wout.