OFED

Leerplatform professionaliseert elektrotechnische retailbranche

Branche
Opleiden
Fase
Oriënteren, Valideren, Ontwikkelen, Groeien
Dienst
E-learning

Uitdaging

Behoud en ontwikkeling van personeel

De elektrotechnische detailhandel - denk: MediaMarkt, PhoneHouse en Expert - kent grote uitdagingen: het is een branche met veel jonge werknemers met relatief korte dienstverbanden en de producten die zij verkopen (wasmachines, televisies en spelcomputers) zijn continu in ontwikkeling. Hoe zorg je dat werknemers langer blijven, zeker in deze tijden van arbeidsmarktkrapte? En hoe houd je de skills en productkennis van winkelmedewerkers on-point, zodat zij consumenten kunnen bieden waarvoor ze naar een fysieke winkel komen: optimale service?

Oplossing

Een online leerplatform voor de gehele branche

In 2023 lanceerden Freshheads en Opleidingsfonds Elektrotechnische Detailhandel (OFED) een nieuw online leerplatform voor alle winkelmedewerkers in de branche. Alle trainingen die ze nodig hebben, komen er samen: onboardingstrajecten van de verschillende winkelketens, vaktrainingen vanuit de branche, maar ook producttrainingen van leveranciers als Miele, Samsung en Sony. De maatwerkoplossing zorgt ervoor dat alles wat het platform kan en doet, compleet is afgestemd op de doelen van de branche en de expertise die werknemers nodig hebben om hun carrière op te bouwen.

Resultaat

10.000 gebruikers zorgen voor groeispurt!

“De nieuwe academy maakt leren een stuk makkelijker en leuker”, vertelt Annemarie Arensen, programmamanager bij OFED. In de eerste vier maanden dat het platform live was, meldden zich 10.000 werknemers aan op het platform, die samen 58.000 trainingen afrondden, en het platform met een 9 beoordelen. De aangesloten retailers merken dat het werkgeluk toeneemt en de prestaties verbeteren.

Daarnaast zorgt het leerplatform voor meer verbinding in de branche. De aangesloten retailers zijn in feite concurrenten van elkaar, en hadden ieder een eigen leerplatform kunnen ontwikkelen, maar nu profiteren ze van allemaal van één omgeving waarop alles samenkomt. Zo groeit de branche als geheel.

gebruikers

afgeronde trainingen

awards

Alle retailers een eigen academie.

Proces

Stakeholdermanagement on steroids

OFED werkt samen met Techniek Nederland, FNV en CNV Vakmensen. Daarnaast zijn er nog zo’n 70 retailers, tientallen productleveranciers en 18.000 werknemers die allemaal moeten geloven in de kracht van het leerplatform. Hoe zorg je ervoor dat al die mensen met al die uiteenlopende behoeften, soms zelfs concurrenten, tot één product komen waar ze allemaal achterstaan? “Freshheads vervulde een sleutelrol in het managen van de stakeholders”, aldus Annemarie. “Het team zorgde ervoor dat alle neuzen dezelfde kant op stonden, dat we écht samenwerkten en de behoeften van leerders centraal stelden. Want als zij het platform niet omarmen, heeft het weinig waarde.”

Met dit e-learningplatform heeft de stichting zijn bestaansrecht een enorme nieuwe impuls gegeven. Een voorbeeld van een branchevereniging die werkelijk zinnige dingen doet en zo relevant blijft in zijn sector.Vakjury Dutch Interactive Awards 2023

Bewijs

5 awards!

De effectieve samenwerking blijft niet onopgemerkt. Zo won de ETD Academy in 2023 twee Dutch Interactive Awards, een Red Dot award en twee Digital Impact Awards. Het Ministerie van Social Zaken kende OFED onlangs een subsidie toe om het goede werk voort te zetten.

Benieuwd naar de voordelen van een maatwerk leerplatform?

Sepp vertelt je er alles over.

It's all about teamwork

Jordy Lissenburg

Jordy Lissenburg

Business strateeg

Martin Broos

Martin Broos

Frontend developer

Jeroen van den Nieuwenhuisen

Jeroen van den Nieuwenhuisen

Backend developer

Violette Müller

Violette Müller

Designer

Ook een e-learningplatform waar leerders écht leren?

Ook een e-learningplatform waar leerders écht leren?

Sepp vertelt je er meer over.