Alle blogs
Afbeelding van Maud
Maud Vorstenbosch

Geplaatst op 11 mei 2023

What(‘s) the vakgroep? Heads & Freshheads in ontwikkeling.

Bij Freshheads werken we in teams van op elkaar ingespeelde specialisten. Vaak bestaat zo’n team uit één designer, één front-end developer en één of twee back-end developers. Zo hebben we alle disciplines meteen aan tafel en kunnen we snel meters maken met de klant. Deze multidisciplinaire teamsamenstelling betekent alleen wel dat je vakgenoten meestal niet je directe collega’s zijn. Om ervoor te zorgen dat developers, designers, data-analisten en strategen toch van elkaar blijven leren, hebben we de vakgroepen in het leven geroepen.

Wat zijn vakgroepen?

Je zou een vakgroep bij Freshheads kunnen zien als een tweede team met een eigen missie en ambitie. Waar je als Head met je multidisciplinaire team aan projecten met klanten werkt, zijn de vakgroepen er juist om jouw specialisme en vakgebied naar een hoger niveau te tillen. Door samen te sparren en te experimenteren met (nieuwe) technieken en tools. De scope van een vakgroep is dus breder dan een specifiek klantproject. Voor elke discipline is er een vakgroep, van frontend development tot design. Maar ook voor strategie en business analytics hebben we speciale vakgroepen.

Waarom zijn er vakgroepen?

Thomas, Head of People, geeft twee redenen voor het opzetten van de vakgroepen: “Allereerst is het voor Heads belangrijk dat er ruimte is en blijft om elkaar te inspireren. Daarnaast willen we als Freshheads relevant blijven en onze expertise binnen de vakgebieden blijven ontwikkelen.” De vakgroepen zijn in zekere zin een antwoord op het werken in multidisciplinaire teams. Ondanks dat je niet dagelijks met je vakgenoten samenwerkt aan een klantproject, kun je elkaar toch helpen en verder brengen. Iets waar je van kunt profiteren in je dagelijkse werk. En een leuke bijkomstigheid: je hebt meer contact met collega’s buiten je eigen team.

Hoe zit het met tijd voor de vakgroep?

De vakgroepen kiezen zelf wanneer ze tijd besteden aan de ontwikkeling van hun vak. “We maken hier tijd voor vrij, omdat we de vakgroepen echt zien als teams,” vertelt Thomas. “Daarom is er ook een teamcoach beschikbaar om eventueel te helpen bij de samenwerking." Hoe vaak een vakgroep samenkomt en hoe ‘taken’ of ‘projecten’ worden verdeeld, is de verantwoordelijkheid van de vakgroep zelf. Iedereen kan kiezen aan welke thema’s ze meewerken en dat in hun eigen tempo doen.

Er is veel ruimte om te leren en te groeien. Dat kan bijvoorbeeld ook door met je vakgroep naar een conferentie of cursus te gaan.Thom Meiresonne, teamcoach bij Freshheads

Samen de vruchten plukken

Vakgroepen bieden Heads de mogelijkheid om hun expertise uit te breiden. Soms worden er ook bepaalde verzoeken vanuit Freshheads of juist vanuit klanten door een vakgroep opgepakt. Denk bijvoorbeeld aan de toekomst van ons werkgebied met ontwikkelingen zoals ChatGPT of andere AI, de impact van ons werk of de standaardisering van onze werkwijze. Zo zorgen we ervoor dat we samen de kennis en kunde in huis hebben om met onze klanten de beste oplossingen te ontwikkelen.

Benieuwd naar ‘jouw’ vakgroep?

Dit artikel is een introductie van een reeks artikelen over onze vakgroepen. De komende weken zal er steeds een andere vakgroep worden uitgelicht. Van de backend development, frontend development en product design vakgroep tot die van business design en business analytics. Stay tuned!

De auteur

Afbeelding van Maud

Maud Vorstenbosch

Als business designer bij Freshheads ontdek en verzilver ik platformkansen met klanten als Centraal Beheer, Stichting Quiet en YoungOnes.

Verder lezen

 Schieten woorden tekort? Gebruik emoji's!
11 nov 2022 - Maud Vorstenbosch

Schieten woorden tekort? Gebruik emoji's!

Onze Chief Emoji Officer Maud (meestal business strateeg) heeft voor elke emotie een emoji in het leven geroepen. Dat zijn er 341 om precies te zijn. Ze legt in dit artikel uit waarom het gebruik van emoji's ons leven vele malen beter maakt.
Jouw roadmap naar succes in drie stappen
23 sep 2022 - Roel Tuerlings en Nick Broers

Jouw roadmap naar succes in drie stappen

Wij zweren bij roadmaps. Waarom? Dat leggen onze strategen Nick Broers en Roel Tuerlings je uit in dit blog. Ook beschrijven ze de 3 stappen om tot een betrouwbare roadmap te komen.
855 complimenten: allemaal winnaars bij de Bami Awards
23 feb 2023 - Maud Vorstenbosch

855 complimenten: allemaal winnaars bij de Bami Awards

Bij Freshheads proberen we de drempel om elkaar complimenten te geven (en te ontvangen) zo laag mogelijk te maken. Daarom hebben wij iets speciaal in het leven geroepen: de Bami Award.