Alle blogs
Afbeelding van Misha
Afbeelding van Yannick
Misha Klomp en Yannick van Bladel

Geplaatst op 23 feb 2022

Developerscase: ontwikkel de ontwikkelaar

Ha developer! Denk je erover om bij Freshheads te komen werken? Yihaa! Wij zijn natuurlijk enthousiast. Maar goed, wie zijn wij. Om je echt in de schoenen van een developer bij Freshheads te plaatsen, laten we hen graag zelf aan het woord. In een klantcase vertellen Misha, Yannick en Mark je over een tof project van het afgelopen jaar: Wiertz Direct. Lees alles over hoe het is om schouder aan schouder samen te werken met klant én collega’s. Over het zoeken naar toegevoegde waarde voor de eindgebruiker, en dat je daarvoor soms een andere weg in moet slaan dan waar de klant in eerste instantie om vroeg. En over hoe je jezelf zo in razendsnel tempo ontwikkelt tot een nog betere developer dan je al was.

Of we het online platform van Wiertz Company - één van de grote spelers in de Zuid-Nederlandse uitzendbranche - wilden helpen aan verdere groei? Dat hoef je ons geen twee keer te vragen. Met een complete rebuild van de bestaande app, backend en frontend zorgden we voor optimale aansluiting op de eindgebruikers van het platform dat Wiertz Direct is: de werkgevers en de werkzoekenden. Met de potentie om in anderhalf jaar tijd 50% van de totale business van Wiertz (jaaromzet: € 60 miljoen) over te nemen. Developers Mark, Yannick en Misha vertellen wat deze case voor hen zo vet maakte.

User centered mindset

Toen Wiertz bij Freshheads aanklopte, lag het hele pakket voor livegang al klaar: een app, inclusief backend en portal. Mooi toch - niets meer aan doen. Althans, dat zou je zeggen. Maar no way José - dat is niet de Freshheads werkwijze. Om iets een succes te maken, moet de basis goed zijn. En goed betekent voor ons niet alleen technisch goed, maar ook passend en usable voor de eindgebruikers. Frontender Yannick: “Je kunt jezelf weken opsluiten en iets moois bouwen, maar wat heb je eraan als niemand het gebruikt? Mij geeft het voldoening als ik iets maak dat écht meerwaarde heeft voor degene die ermee gaat werken. En dat staat bij Freshheads bij iedereen op één.”

Het toevoegen van vacatures door werkgevers in de Wiertz app moest super makkelijk zijn. En voor de usability van het onboardingsproces voor werkzoekenden en het zoeken van vacatures was alleen het hoogste niveau goed genoeg. Mark: “De app die er lag paste niet goed bij die user centered mindset. Knoppen stonden op onlogische plekken, het proces verliep super omslachtig. Je moest er een halve studie van maken om die app te begrijpen. Samen met de klant besloten we al snel: dit kan beter.”

Je kunt jezelf weken opsluiten en iets moois bouwen, maar wat heb je eraan als niemand het gebruikt?

Iteratief ontwikkelen

App, backend en frontend: alles ging op de schop. Goed om te weten: Freshheads werkt met multidisciplinaire teams en in sprints. In principe wordt een MVP zo snel en simpel mogelijk opgeleverd, zodat het smoke testen al aan het begin van een ontwikkeltraject kan worden opgestart. Mark: “De voorkant ziet er dan goed uit, alleen de achterkant zit nog met het spreekwoordelijke plakband aan elkaar. Het is namelijk zonde om meteen al veel ontwikkeltijd te steken in iets waarvan je nog niet zeker weet of het werkt.” In het geval van Wiertz Direct lag dit iets anders. De backend moest meteen goed zijn, want hier gaan nogal veel persoonsgegevens doorheen. Misha, lachend: “Je wil natuurlijk niet dat een gebruiker de info van een ander op zijn scherm krijgt. Dat hebben we dus meteen met de juiste tests dichtgetimmerd.”

Er is geen ruis, omdat je als developer direct met de designer en met de product owner aan klantzijde praat.

Rechtstreeks schakelen met de klant

Werken bij Freshheads betekent: nauw samenwerken met collega’s van verschillende disciplines. Had Yannick, Mark of Misha iets nieuws ontwikkeld, checkten ze meteen bij designer en strateeg (en collega) Nick of dit paste bij de strategie voor Wiertz. Ook de lijnen met de product owner bij Wiertz zijn kort. Bij vragen of wensen over de software schakelden de developers direct met de klant. Yannick: “Dat is erg prettig. Er is geen ruis, omdat je direct met elkaar praat. Daarnaast leer je elkaar op persoonlijk vlak kennen. Je weet dat als je iets maakt of aanpast, dat je klant daar enorm blij van wordt. Voor mij is dat echt een motivatie om met mijn werk nog even een stap extra te zetten. Het directe contact met de klant maakt voor mij het werken bij Freshheads extra waardevol.”

Als developers hanteren we onderling richtlijnen qua taal en tools, maar er is ook alle ruimte om te innoveren. En daar maken we heel bewust tijd voor.

Continu innoveren

Hoe zit het met programmeertaal en tooling bij Freshheads - is alles in beton gegoten, of is hier flexibiliteit mogelijk? Mark: “We hebben een bepaalde basis staan, met een pakket aan tools waar aardig wat research tijd inzit.” In uren die over waren naast projecten zette Mark een UI op waarmee hij vanuit mobile heel makkelijk zonder code allerlei visuele stijlen kon toepassen. Voor Wiertz kwam deze code goed van pas. “Dat is tof aan Freshheads. Je hebt veel eigen verantwoordelijkheid en vrijheid. Als je uren overhoudt, dan vertrouwt iedereen erop dat je die nuttig inzet. Dit was nu eens iets waar ik een keer goed voor ben gaan zitten, en wat me voor dit project superveel profijt opleverde.” Misha: “Als developers hanteren we onderling richtlijnen qua taal en tools, maar er is ook alle ruimte om te innoveren. En daar maken we heel bewust tijd voor. Learnings uit eerdere projecten nemen we mee naar nieuwe projecten. Dat is echt een iteratief proces, waarin we onszelf en onze werkwijzen steeds een beetje vernieuwen.” Voor Wiertz werkte Misha met Symfony, en voegde daar een api platform aan toe. “Dit ondersteunt zowel RESTful als GraphQL, en zorgt ervoor dat we veel efficiënter en sneller data kunnen versturen.” Al met al, blikt Mark terug, zorgde de werkwijze bij Freshheads ervoor dat hij zich de afgelopen jaren razendsnel ontwikkelde. Kennis die hij nu, voor een grote speler als Wiertz, heel mooi kon inzetten. “Juist door de vrijheid en verantwoordelijkheid die we hier krijgen en delen, gaat dat ontwikkelen enorm snel. Voor onze klanten, maar ook voor mezelf. En dat is wel iets om trots op te zijn.”

De auteurs

Afbeelding van Misha

Misha Klomp

Afbeelding van Yannick

Yannick van Bladel

Verder lezen

De gevaren van developer zijn bij Freshheads
11 nov 2021 - Vera Zonneveld

De gevaren van developer zijn bij Freshheads

Het leven van een developer bij Freshheads is niet geheel zonder risico's. Maar het mooie is: onze developers noemen juist die risico's als reden voor hun werkplezier. Lees er alles over in dit artikel.
Designercase: volle bak betrokken bij digitale innovatie
06 okt 2023 - Jordy Lissenburg en Nick Broers

Designercase: volle bak betrokken bij digitale innovatie

Welke skills heb je nodig als designer bij Freshheads? Dat vertellen Jordy en Nick aan de hand van een project voor zorginstelling Standby Zorg. Teaser: mooie plaatjes maken is in ieder geval niet het doel.
What(‘s) the vakgroep? Heads & Freshheads in ontwikkeling.
11 mei 2023 - Maud Vorstenbosch

What(‘s) the vakgroep? Heads & Freshheads in ontwikkeling.

Bij Freshheads werken we met groepjes collega's in vakgroepen. Wat zijn die vakgroepen eigenlijk? En waarom zijn ze zo belangrijk voor de ontwikkeling van Freshheads en van collega's.