Quista

Lokale inkoop door supermarkten snel geregeld met Quista

Branche
Overig
Fase
Valideren, Ontwikkelen

Dat lekkere kaasje of die echt verse aardbeien van de boer uit de buurt, dat willen supermarktondernemers maar wat graag in hun assortiment. Maar dan liefst zonder het gedoe van losse belletjes, mailtjes of appjes naar de leverancier. Daar zorgt de Quista webapp voor. Freshheads begeleidt deze start-up van a tot schaalbaar, en verder. Via trial en error naar succes.

Uitdaging

Het gedoe van lokaal inkopen

Met je kop boven het maaiveld uitsteken: dát doen ondernemers om klanten te trekken. Voor supermarkten geldt dat net zo. Natuurlijk, het gros van de producten is overal hetzelfde. De enige manier om daarin onderscheidend te zijn, is door unieke, lokale producten aan te bieden. Het inkopen ervan is alleen zo'n gedoe. Eline van Muilwijk, oprichter van Quista: “De échte lokale producten vallen buiten de geijkte, automatische bestelprocessen. Dan komt het vaak aan op belletjes naar de slager in het dorp, mailtjes naar de bakker op de hoek, handgeschreven pakbonnen, dat soort werk. De supermarktwereld is in hoge mate gedigitaliseerd. Behalve dus dit stukje eigen inkoop. Ik dacht: dat kan beter!”

Supermarkten volgen een overzichtelijk inkoopproces.

Oplossing

Simpele, effectieve webapp

Enter Quista. Supermarktmedewerkers bestellen via de webapp bij voor hen lokale leveranciers. Het platform is overzichtelijk, duidelijk én makkelijk te gebruiken. Eline: “Stel: de supermarktmedewerker ziet ‘s morgens een schap dat bijna leeg is. In de app checkt hij of een collega al een bestelling heeft geplaatst om de voorraad aan te vullen. Zo niet? Dan kan dat direct gefixt worden. Met keuze uit enkel de lokale leveranciers en specifieke producten die voor de supermarkt relevant zijn. Een flinke verlichting voor supermarkten, die toch al kampen met grote werkdruk en torenhoge klantverwachtingen. Ook voor lokale leveranciers is het proces zo clean mogelijk. Zij vullen in de app alleen in wat de supermarkt nodig heeft: de naam van het product, de prijs en een barcode. Zo regelt een boer zijn orders gemakkelijk op zijn mobiel, zelfs vanaf de trekker. En doet hij zaken met meerdere supermarkten, dan zet hij simpelweg een extra vinkje aan. Superhandig.”

Inzicht in kwaliteitsdocumenten en dervingskosten van ingekochte producten.

Resultaat

Lokale inkoop snel geregeld

Quista is inmiddels aardig onmisbaar voor de deelnemende supermarkten. Per maand kopen zij via de app voor meer dan 80.000 euro aan producten in bij lokale ondernemers. Het gros van de supermarkten gebruikt Quista dagelijks. Alles zit in de app. Ook bijvoorbeeld dervingsregistratie en een kwaliteitsmodule. Eline: “Het doel is om komend jaar op te schalen naar honderd deelnemende supermarkten. De gebruikers die we nu hebben, zijn enorm enthousiast. Ze zien dat door Quista de besteldiscipline beter is, dat het schap beter gevuld is en dat er hierdoor ook meer wordt omgezet. Superfijn ook voor lokale leveranciers, die dankzij Quista de verkoop van hun product zien toenemen. Het is nu aan ons om het vuurtje bij anderen aan te wakkeren.”

Leveranciers houden hun aanbod up to date in de webapp.

Proces

Om tafel met de eindgebruiker

Iets als Quista bestond nog niet. Waar begin je dan? Bij het begin natuurlijk! Vanaf scratch dachten we met initiatiefnemer Eline mee over het vormgeven van de nog niet bestaande business: hoe kunnen we dit probleem oplossen en welke features zijn echt noodzakelijk? Alle aannames testten we. Op het moment dat we merkten: ‘Yes, beet!’ startten we een kleine trail, die we razendsnel uitbouwden tot een volwaardige app. Snel schakelen dus, om de schappen in de supermarkt gevuld te houden. Head Rens Alkemade: “In twee weken tijd bouwden we een simpele variant van de app, waarbij in ieder geval alle belangrijke features werkten. Daarmee testten we onze aannames bij de supermarktmedewerkers, wat wel en niet werkte en wat ze nog misten. Later haakten we andere supermarkten aan en haalden zo meer input op. Alles bij elkaar levert dat een app op die gebruikers niet meer kunnen missen.”

Freshheads is een onmisbare teamgenoot bij het opstarten van een nieuwe business als dit. Ze zijn kritisch en kijken continu naar de eindgebruiker. Ze bouwen niet zomaar, maar toetsen en checken – steeds opnieuw. Alles voor een resultaat dat écht waarde toevoegt.Eline van Muilwijk, oprichter Quista

It's all about teamwork

Rens Alkemade

Rens Alkemade

Business strateeg

Wendy Lafarre

Wendy Lafarre

Designer

Gus de Boer

Gus de Boer

Backend developer

Jaap van Turnhout

Jaap van Turnhout

Backend developer

Pepijn van den Hoven

Pepijn van den Hoven

Frontend developer

Ook een vraag- en aanbodplatform ontwikkelen?

Ook een vraag- en aanbodplatform ontwikkelen?

We helpen je graag verder.