Akwa GGZ
Superslim samenwerken aan kwaliteit van zorg
Je kunt je wel voorstellen dat het voor GGZ-professionals belangrijk is om goede, afgewogen keuzes te maken tijdens het behandelproces. Hiervoor gebruiken zij standaarden; landelijke normen voor zorg bij psychische aandoeningen. Wij ontwikkelden een platform waarop deze zorgstandaarden en richtlijnen online geschreven en gepubliceerd kunnen worden.
GGZ Standaarden. Maar dan digital.
In de geestelijke gezondheidszorg werden in de afgelopen vier jaar alleen al zo’n 40 kwaliteitsstandaarden van gemiddeld 300 a4-tjes geschreven. Het schrijven van een standaard duurt anderhalf tot twee jaar en alle betrokkenen - van zorgprofessionals tot patiënten - schrijven mee. Zo’n standaard legt tijdens het schrijven een flinke weg af; van werkgroepen, naar belangenverenigingen, naar leden van deze verenigingen en weer terug. Voorheen verliep dit proces via Word-documenten en Excel-sheets. Niet gek dus dat het Netwerk Kwaliteitsontwikkeling GGz ons vroeg op zoek te gaan naar een nieuwe, online aanpak voor het schrijven en publiceren van deze standaarden.
De vraag
Hoe stap je over van grote hoeveelheden Word-documenten die over en weer gestuurd worden naar een platform waar intensief wordt samengewerkt? En kunnen we dit proces versnellen? En als zo'n standaard klaar is: hoe maak je de informatie dan snel en duidelijk toegankelijk voor zorgprofessionals?
Samen met Netwerk Kwaliteitsontwikkeling GGz brachten we het huidige proces, en alle behoeftes en belangen in kaart.
Zorgprofessionals en patiënten op #1
Gebruikers staan altijd voorop. Daarom spraken we eerst met zorgprofessionals en patiënten zelf om de behoeftes inzichtelijk te krijgen, en huidige processen en belangen in kaart te brengen. Dat doen we overigens niet alleen aan het begin, maar continu. We checken de verschillende stadia van de oplossing elke keer weer bij de mensen die de oplossing uiteindelijk gaan gebruiken.
Het nieuwe platform maakt standaarden inzichtelijk voor alle betrokkenen.
Bye bye Word
Met het platform nemen we voorgoed afscheid van het over en weer sturen van Word-documenten. Het platform maakt het mogelijk om samen te schrijven aan een standaard én om standaarden efficiënt en veilig te kunnen herzien. Het geeft professionals tijdens de behandeling de mogelijkheid snel terug te kunnen pakken op alle beschikbare informatie en het maakt voor patiënten inzichtelijk wat ze te wachten staat tijdens het gehele behandelproces.
It's all about teamwork
Gijs van Zon
Head of delivery operations
Martin Broos
Frontend developer