Cocoroco

Marketplace voor remote customer service medewerkers binnen 6 weken live!

Branche
Fase
Valideren, Oriënteren

Meet Cocoroco, het internationale wervingsplatform voor remote jobs in de customer service. Het online platform is een spin-off van customer service outsourcer 5CA, dat Freshheads aanhaakte als digitale partij. Binnen zes weken stond de eerste versie van Cocoroco live.

Waarom een digitaal platform dat zich puur richt op remote werk en customer support? Het is een niche waarbinnen het internationaal actieve 5CA al meer dan 15 jaar opereert. “Wereldwijd is er zoveel onbenut arbeidspotentieel beschikbaar, terwijl organisaties vaak alleen naar het lokale aanbod kijken,” aldus Floor van Haaren, Cocoroco leader. “Cocoroco springt in dit gat en lost voor inhouse customer service teams de hoge nood aan gekwalificeerd personeel op. Daarnaast weten wervingsmanagers van organisaties zelf het best wat voor werknemers ze zoeken, dus waarom zou je de intercedenten er niet tussenuit halen? Zo ontstond het idee voor een platform-business, waarbij organisaties en remote talenten elkaar transparant en sneller weten te vinden en het lokaal verlonen uit handen wordt genomen op wereldwijde schaal. De recordtijd tussen het plaatsen van een opdracht en het aannemen van een werknemer staat nu zelfs op 1,5 dag!”

Wat we hebben gemaakt

Cocoroco geeft organisaties toegang tot meer dan 10.000 zorgvuldig gescreende, meertalige customer service medewerkers wereldwijd. Met een handig vraag- en aanbodsysteem faciliteert het platform in het maken van de beste match. “Wanneer kandidaten zich aanmelden op het platform maken ze eerst hun profiel compleet door onder andere vaardigheidstesten, taaltesten en hun cv in te vullen,” legt Floor uit. “Met een volledig profiel is solliciteren vervolgens nog een kwestie van minuten. Zodra ze een interessante baan zien hoeven ze alleen nog een motivatie te schrijven. Wervingsmanagers zien die motivatie, het cv en de scores van de afgenomen testen terug in een handig, vergelijkend overzicht. Hieruit kiezen ze zelf wie ze uitnodigen voor een gesprek. Meestal duurt het vervolgens nog maar twee weken totdat een nieuwe werknemer ook daadwerkelijk remote aan de slag gaat.”

Een partij die ons fullservice helpt bij het opzetten van een sterke basis voor een succesvolle online marketplace. Die met ons kijkt hoe de functies van het platform echt bijdragen aan de business validatie van Cocoroco en tegelijk de gebruiker altijd voorop zet. Dat is Freshheads.Floor van Haaren, Cocoroco Leader

De ervaring leert

“Met Freshheads’ ervaring met het bouwen van platforms en marketplaces en onze expertise in wereldwijd recruitment vulden we elkaar meteen perfect aan,” vertelt Pippa Walluschnig, head of product bij Cocoroco. “Wij hadden al zoveel ideeën voor het platform dat we een partij zochten die ons sturing kon geven en kon vertellen wat wel en niet realistisch was. Hoe konden we zo snel mogelijk een eerste versie lanceren én valideren? Het team van Freshheads hielp ons daar supergoed bij. Ze stuurden er constant op om te blijven denken vanuit de gebruikers. Wat hebben de bedrijven en de kandidaten nodig? En hoe zit het met de wisselwerking tussen de vraag- en aanbodzijde? Zo hebben we ons idee klein gemaakt, uitgewerkt en de eerste ruwe designs getest onder gebruikers. De inzichten hebben we verwerkt in de opzet van het platform, totdat de beste eerste versie stond.”

In 6 weken live!

De ontwikkeling van het platform ging vervolgens ook smooth. “Na 6 weken stond Cocoroco live!” zegt Pippa. “We hebben het samen gedaan. Letterlijk. Terwijl ik naast Freshheads’ designer Wilson zat, zette hij het definitieve ontwerp in elkaar. Ondertussen keek Aida, ook van Freshheads, met een developers-oog mee. Zo kon het ontwerp de weken daarna zonder problemen en in uptempo gebouwd worden. Wilson kwam met het idee om na iedere sprint een demo te geven voor alle stakeholders, het Cocoroco team en het team van Freshheads. Het tot leven zien komen van het product maakte iedereen ontzettend enthousiast. Ook hielp het ons om continu scherpe keuzes te maken en te optimaliseren.”

Het team van Freshheads heeft echt oog voor detail. We bouwden niet zomaar een platform, maar een doordacht product dat voor iedereen en altijd werkt. En dat in 6 weken!Pippa Walluschnig, Head of Product bij Cocoroco

Het succes van een overtuigende basis

Het platform brengt het wervingsproces in een stroomversnelling. “Doordat het plaatsen van opdrachten zo makkelijk gaat en mensen van over de hele wereld supersnel kunnen reageren, is de juiste kandidaat in no time gevonden,” zegt Pippa. Ook de reacties op de presentatie van Cocoroco tijdens een conferentie, nog geen maand na de live-gang, waren positief: “De snelheid, efficiëntie en onafhankelijkheid is precies wat opdrachtgevers zoeken. En hoe meer opdrachtgevers, hoe meer kansen voor de kandidaten. Ik was al trots, maar na de complimenten over het design en de gebruikservaring kon ons geluk helemaal niet meer op. Het intuïtieve gebruikersinterface is een geweldige basis voor alle functies die nog gaan komen.”

Van MVP++ naar volwaardig product

“Het succes tot nu toe hebben we voor een groot deel te danken aan het proces waar Freshheads ons in meenam: de brainstorms met stakeholders, het opzetten van wireframes en de tijd om deze tussendoor onder gebruikers te testen,” blikt Pippa terug. “Nu het platform ook echt in gebruik is en we steeds meer functies valideren op basis van data, zien we weer nieuwe kansen voor het uitbreiden van het platform. Naast het vinden en verlonen van medewerkers kunnen we nog zoveel meer waarde toevoegen voor beide zijden van de marktplaats. Daarom noemen we het voor nu nog een MVP-plus-plus. Plus-plus omdat we al veel verbeterd hebben met de inzichten die we op hebben gedaan, maar we zijn er ook nog niet. De volgende sprints met Freshheads staan alweer gepland. Heel veel zin om samen te blijven ontwikkelen!”

Maatschappelijke impact

Met de nieuwe online marktplaats Cocoroco komt de internationale arbeidsmarkt binnen handbereik voor mensen die hier voorheen, door hun locatie of achtergrond, nauwelijks toegang tot hadden. “Offline zijn er wereldwijd helaas grote verschillen, maar online is iedereen in principe gelijk,” zegt Floor. “Of ze nou in Servië, Honduras of Zuid-Afrika wonen maakt niet uit, evenals hun achtergrond. Cocoroco brengt het werk naar hen toe, in plaats van andersom. De vaak hoogopgeleide kandidaten staan te springen om een echte baan en zijn super gemotiveerd om zichzelf internationaal te ontplooien. Voor hen is Cocoroco een springplank naar een mooie carrière, terwijl zij zelf dé oplossing zijn voor het enorme tekort aan lokaal personeel met specifieke taalvaardigheden.”

Meer over platformen in de flexbranche?

Download ons whitepaper en lees alles over:

  • De 2 manieren om te innoveren in de flexbranche
  • Het succes van digitale platformen
  • Tips en lessen van flexplatform YoungOnes

Onderstaand formulier niet zichtbaar? Zet dan je adblocker uit.

It's all about teamwork

Wendy Lafarre

Wendy Lafarre

Designer

Aida Ros

Aida Ros

Frontend developer

Jeffrey Moelands

Jeffrey Moelands

Backend developer

Sunny Feijen

Sunny Feijen

Frontend developer

Gus de Boer

Gus de Boer

Backend developer

Ook een succesvol digitaal platform?

Ook een succesvol digitaal platform?

Sepp staat voor je klaar!