Meer en betere matches voor YoungOnes: geen geraniums maar groei
YoungOnes groeit al jaren lekker door. Had dit flexplatform OldOnes geheten, dan was nu een mooi moment om achter de geraniums te kruipen. Maar YoungOnes ziet juist scherper dan ooit waar kansen liggen om nog verder te groeien en verbeteren. Met voorspellende datamodellen zorgen ze ervoor dat de al aanwezige freelancers meer en betere matches vinden. Resultaat so far: 10.000 extra matches per jaar. Super-interessant!
Met meer dan 85.000 freelancers en meer dan 5000 opdrachtgevers is de behoefte aan YoungOnes ruimschoots bewezen. Je kunt je voorstellen dat er inmiddels een enorme hoop aan data beschikbaar is. En die data gebruikt YoungOnes nu om de ervaring van huidige gebruikers te verbeteren en persoonlijker te maken. Hoe zorg je ervoor dat gebruikers terug blijven keren? Hoe vinden freelancers sneller een volgende klus die bij ze past? YoungOnes, Freshheads en Building Blocks sloegen de handen ineen om tot concrete verbeteringen te komen.
Experiment 1: gepersonaliseerde suggesties
Er is maar één manier om te achterhalen welke aanpassingen het grootste effect opleveren: experimenteren. Niet zomaar lukraak dingen uitproberen, maar heel gericht aanpassingen doorvoeren gebaseerd op alle beschikbare data. Een van de eerste experimenten die we samen uitvoerden, was het personaliseren van de kluslijst die freelancers te zien krijgen bij het openen van de app. En die personalisatie is niet zomaar random; cue de AI-specialisten van Building Blocks. Op basis van het gedrag van de freelancers bouwden zij een datamodel dat voorspelt welke klussen aansluiten bij de persoonlijke voorkeuren van freelancers. Zo steeg het aantal reacties op klussen met 3,06% in minder dan 3 maanden, en steeg het aantal matches per freelancer met 1,47%. Dat klinkt misschien niet als veel, maar in absolute aantallen hebben we het hier al over ruim 10.000 extra matches per jaar.
Experiment 2: persoonlijk pushbericht
Vervolgens kozen we een nieuw experiment dat mooi aansluit op de personalisatie. We zagen namelijk dat een redelijk grote groep freelancers niet iedere week reageert op een nieuwe klus. Zou dat komen doordat ze geen tijd hebben? Of omdat ze er gewoon even niet bij stilstaan? We besloten deze groep te helpen vaker actief te zijn, door ze wekelijks met een pushbericht op een relevante klus te wijzen. En wat blijkt: freelancers werd écht blij van een gepersonaliseerd - en dus relevant - pushbericht. We zagen een gemiddelde toename van 3,05% aan reacties in de testgroep én 7,33% stijging in het aantal matches. Reden genoeg om dit experiment live te zetten voor alle gebruikers.
En nu?
De komende maanden gaan we door met experimenteren, om de gebruikerservaring in de YoungOnes-app nog persoonlijker te maken en freelancers zo eenvoudig mogelijk bij hun volgende klus te brengen. Zo willen we freelancers bijvoorbeeld helpen om snel een andere job te vinden als ze niet worden gematcht of wanneer een klus wordt ingetrokken. Het is daarbij interessant om te kijken of tijd óf het type klus een belangrijkere rol spelen in de keuze van freelancers voor bepaalde klussen. Dat gaan we onderzoeken met push-notificaties.
Door elke keer terug te grijpen op de totale funnel houden we in de gaten of een experiment succesvol is en bepalen we wanneer we het definitief implementeren. Of juist niet. Dat is natuurlijk de keerzijde van experimenteren. Maar van alles wat niet werkt leren we nog veel meer dan van wat wél werkt.