10 jaar innoveren met Interpolis: doen, durf én waarheid
Deze week vieren we 10 jaar Interpolis & Freshheads. En hoewel onze samenwerking continu in beweging blijft, is onze gezamenlijke missie altijd onveranderd gebleven: met kleine en vooral slimme oplossingen bijdragen aan grote thema’s als klimaat en veiligheid. Maar hoe doe je dat, samen slimme oplossingen ontwikkelen? En hoe houd je zo’n samenwerking 10 jaar lang waardevol, zonder in te kakken? Nou, het geheim schuilt kort gezegd in 3 begrippen: doen, durf en waarheid. Lees er alles over.
1. Durf: ‘Anders durven denken’
Laten we beginnen met durf, waarbij we Interpolis alle credits geven. Want om de verzekeringswereld te vernieuwen, moet je verder durven kijken dan je vertrouwde business van verzekeringsproducten. En dat doet Interpolis, zonder terughoudendheid. Ruim 10 jaar geleden organiseerde Interpolis hiervoor speciale LEF-weken, een naam die behoorlijk treffend is in deze context. Tijdens deze weken, waar wij ook aan deelnamen, werden mensen ‘vrijgemaakt’ om in volledig focus te werken aan één vraagstuk, met als resultaat een concept voor een vernieuwende oplossing. Daar is durf voor nodig.
In 2016 introduceert Interpolis speciale teams die zich richten op het ontwikkelen van slimme, vernieuwende oplossingen. Vanaf het allereerste moment werkt Freshheads mee in die teams, en ontdekken we continu nieuwe kansen rondom veiligheid en preventie. Lang niet alle ideeën die we hebben zijn even succesvol, maar ook dát is onderdeel van het proces: om tot één succesvol idee te komen, moet je het ook durven toegeven als er minder succesvolle ideeën zijn. “Natuurlijk zijn lang niet alle proposities succesvol”, aldus Head Fee. “Daarom experimenteren en valideren we continu. Bij de experimenten voor de SlimThuisApp bleek het doel niet haalbaar en dus trokken we de stekker eruit.” Collega Sem komt met een ander mooi voorbeeld: “Bij VerbouwMaatje bewezen we in korte tijd dat de propositie niet sterk genoeg was en zijn we ermee gestopt, een succesvol voorbeeld van een onsuccesvolle propositie.”
Koen, die nu zo’n 3,5 jaar met Interpolis samenwerkt, heeft veel bewondering voor de ondernemende mindset van Interpolis-collega’s. “Het valt mij op dat iedereen heel ruimdenkend is, dat ze zich kwetsbaar durven opstellen en kritisch durven te zijn op hun eigen werk. En hoewel dit een voorwaarde is voor succesvolle innovatie, is het zeker geen vanzelfsprekendheid.”
Natuurlijk zijn lang niet alle proposities succesvol, maar daarom experimenteren we ook continuFee Schakenraad
2. Doen: 'Al doende leren'
Genoeg gezegd over durven. Door naar doen!
Een bekende valkuil bij innovatie, is dat het blijft steken bij creatieve brainstorms en vage ideeën op post-its. Terwijl innoveren pas écht vorm krijgt als je het doet. In de 10 jaar dat we met Interpolis samenwerken, ontwikkelden we samen 44 proposities. Da’s nie mis, en vooral het resultaat van een gestructureerde aanpak volgen en gaaaan. Was die gestructureerde aanpak er dan altijd al? Nou, niet echt. Of met andere woorden: we schaven de aanpak steeds weer bij, op basis van wat we leren. Geen enkel jaar had onze samenwerking hetzelfde karakter. Volgens Gijs is dat juist goed: “Op een gegeven moment leek de samenwerking ‘een gegeven’, waarna we juist weer zijn gaan zoeken naar hoe we tot de meeste waarde komen. Verslappen is er niet bij.” Collega Koen vult aan: “De afgelopen tijd hebben we wéér een mooie stap gezet. Per business case maken we alle aannames inzichtelijk waarop die case is gestoeld, en die valideren we stuk voor stuk, op volgorde van belangrijkheid. Dat helpt ons om nóg sneller te begrijpen waarom bepaalde proposities wel of niet levensvatbaar zijn, waardoor we ons volledig kunnen focussen op de juiste dingen.”
Een ander voorbeeld van ‘doen’ is de manier waarop we experimenteren en valideren: we houden het altijd klein en betrekken gebruikers bij het proces, bijvoorbeeld met observaties, interviews en smoketests. Gijs: “Toen we jaren geleden het sentiment voor de nieuwe propositie Groene Daken wilden testen, gingen we met een bakfiets het Tilburgse Pieter Vreedeplein op. Willen mensen dit? Dat bleek een geniale zet, waarbij we leerden dat mensen vooral een groen dak willen om de esthetiek, méér nog dan om de duurzaamheid. Voor mij is dit het schoolvoorbeeld van waar we samen goed in zijn: klein beginnen met een bakfiets en vervolgens verder uitbouwen tot een succesvolle dienst.”
3. Waarheid: 'Elkaar eens goed de waarheid vertellen'
Dan als laatste, maar zeker niet de minste: waarheid. Wat 10 jaar geleden begon met de bouw van een Twitter-wall, waarbij wij een uitvoerende rol hadden, groeide al snel uit tot een gelijkwaardige samenwerking. En wat heel belangrijk is als je gelijkwaardig samenwerkt: open communicatie. “Je bent samen een team en kent elkaar écht”, zegt Gijs hierover. “Dat zorgt voor een eerlijke relatie waarin je kunt zeggen waar het op staat.” Ook oud-Head Sietse heeft dit zo ervaren toen hij met Interpolis werkte: “Vertrouwen vormde de basis. We kregen steeds meer vrijheid en werkten aan een gezamenlijk doel. Zij vroegen ons om mee te denken over de juiste aanpak, en ik kreeg de ruimte om zelf kansen te signaleren en delen.” Toen Freshheads en Interpolis in 2019 werden genomineerd voor een Dutch Design Award, was dít ook precies wat de jury belichtte in haar commentaar: “Bijzonder dat de intensieve samenwerking met Freshheads structureel is ingebed bij Interpolis. Het gaat om een volwassen partnerschap dat gebaseerd is op vertrouwen en een gedeelde visie.”
Nu dan écht de waarheid op tafel: de juice
Als je zo gelijkwaardig samenwerkt zoals wij doen, is er geen sprake meer van een klant/leverancier-relatie. De sfeer is serieus als het moet en ongedwongen als het kan. “Een bepaalde heisessie zal ik nooit meer vergeten”, vertelt Gijs. “We gingen door tot diep in de nacht, om de volgende dag met een kater weer aan het werk te gaan.” Verder deden we samen mee aan pubquizzen, waren er volleybaltoernooien en Crazy88-battles. De speciale teamdag, die Youri, Sem en Fee organiseerden, heeft vooral indruk gemaakt, tot zover de herinneringen gaan. Na een fietstocht, een escaperoom, en een tour bij La Trappe, eindigde het team bij Café Bakker. Sem: “Zover ik me kan herinneren, was het een hele geslaagde avond met een leuke quiz en lekker eten.”
Interpolis, cheers! Wij zijn enorm trots op jullie, en op wat we samen bereiken.
Meer lezen over onze samenwerking met Interpolis? Check dan onze case!