Alle blogs
Afbeelding van Sepp
Sepp Haans

Geplaatst op 19 mrt 2024

Jouw strategie om waarde te halen uit online platformen: build, belong of buy?

Op 12 maart beklom collega Sepp het podium bij Bureaurecruitment Live, waar hij vertelde over de drie strategieën voor het starten van een platform-business: build, belong of buy. Met dit artikel doen we zijn verhaal dunnetjes over. Voor de niet-aanwezigen omdat dit onderwerp voor alle flexbureaus interessant is. Voor de wel-aanwezigen omdat… Nou ja, Sepp praat gewoon ontzettend snel als hij enthousiast is. Wel zo fijn als je zijn betoog op eigen tempo terug kunt lezen. Alstu.

Disclaimer: dit artikel is geschreven voor de flexbranche, maar de 3 strategieën zijn te plotten op elke organisatie en branche die waarde wil halen uit platformen.

De definitie van online platformen

Het verhaal van Sepp kende één hoofdrolspeler: online platformen. Om ervoor te zorgen dat iedereen in de zaal over hetzelfde praatte, ging hij eerst in op de vraag: wanneer is een online omgeving nou precies een online platform? “Als wij het over een online platform hebben”, begint Sepp, “dan hebben we het over een two-sided platform dat vraag en aanbod bij elkaar brengt, gedeeltelijk of geheel self-serviced.” En dat ‘self-serviced’ betekent dat opdrachtgevers en kandidaten elkaar automatisch vinden, zonder dat daar nog iemand tussen hoeft te zitten die zich met de match bemoeit.

Voor flexorganisaties geldt dat zij in de basis al een platform zijn, maar dan offline of hybride; zij brengen vraag en aanbod van werk al bij elkaar, maar dan veelal handmatig, door kundige recruiters. “Daarom is een online platform juist voor deze branche een hele logische manier om de business verder uit te bouwen”, aldus Sepp. “Zie een platform als het online en super-schaalbare verlengstuk van jouw organisatie.”

Platformen worden alleen maar relevanter

Online platformen hebben de flexbranche veranderd. Niet om vervolgens het strijdtoneel weer stilletjes te verlaten. Integendeel! De rol die platformen innemen, wordt alleen maar groter. “Er treedt een generatie toe tot de arbeidsmarkt die is opgegroeid met YoungOnes, Temper en Youbahn”, gaat Sepp verder. “De markt wordt gekenmerkt door krapte, goede recruiters worden schaarser, arbeid duurder en alles moet efficiënter. Dit is de ideale kweekvijver voor online platformen. De vraag is dus niet langer of je iets met platformen of platformisering moet, maar wat de juiste route is om ermee te starten.” Yes! Hiermee komen we tot de kern van het verhaal. Want wat is voor jouw flexbureau dan de juiste route om met een platform te starten?

De drie strategieën: build, belong of buy?

Sepp onderscheidt drie routes om voordeel te halen uit de kracht van online platformen.

 1. Build: je bouwt zelf een eigen online platform
  (voorbeeld: jouw organisatie bouwt een eigen YoungOnes)
 2. Belong: je maakt gebruik van een bestaand online platform
  (voorbeeld: jouw organisatie maakt gebruik van Indeed)
 3. Buy: je koopt een bestaand softwareproduct in
  (voorbeeld: jouw organisatie gaat aan de slag met werkplatform Maqqie)

De drie routes spreken voor zich. Maar wanneer kies je voor welke route? Sepp: “Het is zaak jouw strategie af te stemmen op het karakter van jouw organisatie.” Oké, oké, klinkt logisch. Maar welke strategie past dan bij welk karakter? Gelukkig geeft Sepp een paar voorbeelden.

Belong: de overwegingen

Deze strategie is aantrekkelijk als je wil putten uit een groot bestaand netwerk (publiek) van kandidaten en/of opdrachtgevers. Indeed heeft bijvoorbeeld al miljoenen gebruikers waar jij handig op meelift.

Als je gebruikmaakt van een bestaand online platform als Indeed, wees je dan bewust van:

 • Je staat je data deels af aan het platform, zoals gegevens van kandidaten.
 • Er is weinig tot geen ruimte voor het uitdragen van de USP’s van je organisatie.
 • Kandidaten ‘doen zaken’ met Indeed, LinkedIn, etc. en niet met jouw organisatie. Dat doet ook wat met de binding.
 • Een bestaand online platform heeft een groot publiek dat je in één klap bereikt.

Buy: de overwegingen

Deze strategie is aantrekkelijk als je snel operationeel wil of moet zijn met je platform.

Als je een bestaand softwareproduct zoals Maqqie inkoopt, wees je dan bewust van:

 • Je moet het doen met wat je koopt; jouw organisatie en workflows moeten in de mal worden gepast van het bestaande platform.
 • Er is weinig tot geen ruimte voor het uitdragen van de USP’s van je organisatie. Stel jezelf dus de vraag: hoe onderscheidend wil je zijn ten opzichte van je concurrenten?
 • Met deze strategie zet je in op snelheid; je bent snel operationeel met je platform.

Build: de overwegingen

Deze strategie is aantrekkelijk als je kiest voor differentiatie, en je wil inzetten op de unieke beleving, branding en waarde van jouw organisatie.

Als je een zelf een eigen online platform bouwt, wees je dan bewust van:

 • Het duurt wat langer voordat jouw platform operationeel is. Binnen zes weken kun je een eerste werkende versie hebben staan, zoals bij Aanpakkers.nl en Cocoroco.
 • Je moet zelf een netwerk hebben of opbouwen van kandidaten en opdrachtgevers.
 • Je hebt een goede businesscase nodig.
 • Je moet de ambitie hebben om steeds digitaler te worden en je interne organisatie hierop durven inrichten.
 • Met deze strategie creëer je een eigen community en ecosysteem, en een naadloze ervaring voor jouw gebruikers.
 • Zelf bouwen geeft flexibiliteit en toekomstperspectief: als je het platform hebt staan, kun je er veel nieuwe online diensten op inpluggen.

En, wat is jouw strategie?

Het komt er eigenlijk op neer dat er voor elke route iets te zeggen valt. “Als je de opties maar goed tegen elkaar afweegt en de strategie kiest die past bij de doelen en de aard van jouw organisatie”, besluit Sepp. Wil je hier meer over weten? Met ons achterhalen welke strategie bij jou past? Op donderdag 18 april gaan we tijdens een ontbijtsessie voor bureaudirecteuren dieper op dit onderwerp in, bij Werf& in Rotterdam.

De auteur

Afbeelding van Sepp

Sepp Haans

Als strateeg & business developer bij Freshheads ontdek en verzilver ik platformkansen met klanten als Covebo, Compagnon en Standby Zorg.

LinkedIn

Verder lezen

Hoe beginnen met een online platform: ernaast of erin?
22 apr 2024 - Sepp Haans

Hoe beginnen met een online platform: ernaast of erin?

Wat is de juiste manier om als bestaande organisatie, met legacy, van start te gaan met een platform: een los platform opzetten naast je lopende business, of stapsgewijs je hele organisatie transformeren en meer platformiseren? Die belangrijke vraag stond centraal tijdens onze ontbijtsessie bij Werf&.
Aanpakkers: de beste route naar een succesvol online platform
18 apr 2024 - Roel Tuerlings

Aanpakkers: de beste route naar een succesvol online platform

Arbeidsbemiddelaar House of Covebo zag een kans: een online platform voor zzp-bemiddeling in de bouw en techniek. In dit artikel nemen we je mee in de juiste route van het from scratch opbouwen van dit platform-to-be.
4 ultieme tips voor het laten vliegen van jouw online marktplaats (5/5)
06 mei 2021 - Wout Withagen

4 ultieme tips voor het laten vliegen van jouw online marktplaats (5/5)

Dat online marketplaces zoals Uber, Bol.com en YoungOnes goed worden gevonden én gebruikt heeft alles te maken met de juiste marketing en activatie. In dit artikel geef ik je daarvoor vier tips.
Jouw aanpak voor een eigen platform

Jouw aanpak voor een eigen platform

Ook jouw organisatie heeft een ideale route voor het ontwikkelen van een platform.