Alle blogs
Afbeelding van Roel
Roel Tuerlings

Geplaatst op 26 feb 2024

De 2 manieren om te innoveren in de flexbranche

Met een schaarste aan flexkrachten en lage marges, staan flexbureaus flink onder druk. Hoe bind je flexkrachten aan jouw bureau? Hoe vergroot je de vijver waarin je vist? En hoe richt je het wervingsproces zo efficiënt mogelijk in, zonder het persoonlijke contact met klanten te verliezen? Er zijn 2 manieren om deze uitdagingen het hoofd te bieden. Lees er alles over in dit artikel.

Jouw flexorganisatie wil groeien, zelfs in deze uitdagende tijd. Innoveren is dan the way to go, dat weten we allemaal. Er zijn twee assen waarover je kunt innoveren: enerzijds door vernieuwende, digitale diensten te ontwikkelen en anderzijds door het bestaande wervingsproces met behulp van digitale oplossingen sneller, beter en goedkoper te maken. Beide assen zijn nodig als je succesvol wil zijn.

De eerste as

Flexbureaus vissen hoofdzakelijk in dezelfde vijver als het aankomt op het werven van flexkrachten. Het is daarom belangrijk dat zij zich op een onderscheidende manier profileren. Mensen een reden geven op specifiek voor jouw bureau te kiezen, daar gaat het om. Dan is op prijs concurreren met andere flexbureaus verleden tijd. Daarnaast is het zoeken naar manieren om jouw potentiële markt van flexkrachten te vergroten, zodat je een eigen extra vijver creëert om in te vissen. Dit is precies waar de eerste as van innoveren over gaat: het ontwikkelen van vernieuwende diensten, diensten die jouw organisatie uniek maken ten opzichte van anderen én die de potentiële markt vergroten.

YoungOnes: een voorbeeld van innovatie op de eerste as

Een voorbeeld: in 2018 lanceerde uitzendorganisatie YoungCapital het flexplatform YoungOnes, dat samen met Freshheads werd ontwikkeld. “Via YoungOnes weten opdrachtgevers en platformwerkers elkaar zelf te vinden, daar komt geen intercedent of recruiter aan te pas”, aldus Roel Tuerlings, als digitaal strateeg betrokken bij o.a. YoungOnes en Wiertz Direct. “Het hele proces is self-service gemaakt: de onboarding van talenten en bedrijven, het omschrijven van een profiel of klus, de matching, de reviews en de facturatie. Dat werkt als een trein; laatst werd een opdracht binnen 1:45 minuut na plaatsing ingevuld. Anderhalf uur later stond die persoon in het magazijn van dat bedrijf orders te picken.”

Pim Graafmans, managing director van YoungOnes, zegt hierover: “Sommige partijen in de uitzendwereld houden vast aan het uitzendmodel, omdat ze bang zijn voor kannibalisatie. Maar wij merken dat YoungOnes als vernieuwende dienst het traditionele model juist aanvult. Als een opdrachtgevers in het verleden naar YoungCapital belde met het verzoek voor diezelfde dag nog iemand te werven, hadden we daar geen antwoord op. Met YoungOnes kunnen we die snelheid wel garanderen en vullen we als het ware een gat.”

Roel: “Digitale platformen bieden iets dat traditionele uitzendorganisaties minder makkelijk bieden; snelheid, laagdrempeligheid, volledige transparantie én ze geven flexkrachten en bedrijven zelf de regie over hun proces. Het platform-model werkt vooral goed bij rechttoe rechtaan klussen, de typische ‘handjesklussen’ waar weinig inwerktijd on the job voor nodig is en waar je als intercedent relatief weinig mensenkennis voor nodig hebt. Bovendien zien we dat platformen goed tot hun recht komen in sectoren waar weinig uitzenders zitten maar waar vooral veel zzp’ers werkzaam zijn, zoals in de logistiek, horeca, handel en commercie. Dat bewijst wederom dat digitale platformen eerder een aanvulling zijn dan een bedreiging. YoungCapital kreeg met YoungOnes ineens toegang tot een hele nieuwe doelgroep.”

Wij merken dat YoungOnes het traditionele uitzendmodel van YoungCapital juist aanvult.Pim Graafmans, managing director van YoungOnes

De tweede as

In de eerste as gaat het om het ontwikkelen van vernieuwende diensten die flexbureaus helpen om innovatief te blijven, hun aanbod te verrijken en de potentiële markt te vergroten. In de tweede as staat het digitaliseren van het traditionele wervingsproces centraal, want dit proces is en blijft de motor van een uitzendorganisatie. Roel: “Dat is maar goed ook, want er zijn altijd verzoeken en vraagstukken die om de vakkundige begeleiding van een intercedent vragen. Bijvoorbeeld als het om een nieuwe functie gaat, om een hele specifieke rol, bij moeilijk vindbare kandidaten of bij kandidaten die een opleidingstraject moeten volgen. Het maakt dan echt verschil als een intercedent een kop koffie gaan drinken met een flexkracht of even op bezoek gaat bij een opdrachtgever. Sterker nog, in deze tijd waarin zoveel digitaal gaat, wordt de menselijke factor alleen maar belangrijker. Mensen willen iemand in de ogen kunnen kijken, iemand hebben die naar hen luistert en hen het vertrouwen geeft: ik help jou met jouw uitdaging.”

Maar hoe digitaliseer je het wervingsproces dan zónder dat je de persoonlijke connectie met kandidaten en opdrachtgevers verliest? Roel: “Als uitzendorganisaties precies de juiste delen van hun wervingsproces digitaliseren, halen ze de ruis weg voor intercedenten zodat zij zich juist puur op het persoonlijke contact kunnen focussen”, aldus Roel. “Bovendien is een gedigitaliseerd wervingsproces sneller, beter en goedkoper; je kunt meer doen met minder intercedenten. En dat is geen overbodige luxe in een tijd waarin de arbeidsmarktkrapte ook voor een tekort aan intercedenten zorgt.”

In deze tijd waarin zoveel digitaal gaat, wordt de menselijke factor alleen nog maar belangrijker.Roel Tuerlings, digitaal strateeg bij Freshheads

Maar hoe dan?

Succesvolle, future-proof flexbureaus innoveren dus over twee assen: ze ontwikkelen vernieuwende digitale diensten die hen helpen de potentiële markt te vergroten en waarmee ze ook in de toekomst een interessante speler blijven, én ze houden zich bezig met het digitaliseren van het bestaande wervingsproces zodat het proces efficiënter wordt en intercedenten met meer focus het werk doen waarin zij een toegevoegde waarde zijn. Maar hoe weet je wáár in jouw wervingsproces winst valt te behalen met digitaliseren? Waar begin je? En hoe ontdek je welke vernieuwende digitale diensten bij jouw organisatie passen, zodat de nieuwe diensten jouw bestaande aanbod perfect aanvullen? Freshheads kijkt graag met je mee!

Digitale experts in de flexbranche

Sepp Haans

Sepp Haans

New business developer

Wout Withagen

Wout Withagen

Directeur

Roel Tuerlings

Roel Tuerlings

Designer & digitaal strateeg

De auteur

Afbeelding van Roel

Roel Tuerlings

Als designer & digitaal strateeg bij Freshheads ontdek en verzilver ik platformkansen met klanten als Covebo en YoungOnes.

LinkedIn

Verder lezen

De platformprincipes die bemiddelaars kunnen inzetten om de retentie te verhogen
04 apr 2024 - Sepp Haans

De platformprincipes die bemiddelaars kunnen inzetten om de retentie te verhogen

Voelen flexwerkers zich verbonden met jouw uitzendorganisatie? Dan komen ze na elke opdracht weer graag bij je terug. Om dat te bereiken, kan het helpen platformprincipes toe te voegen aan je employee journey. Maar hoe pak je dat aan?
Jouw strategie om waarde te halen uit online platformen: build, belong of buy?
19 mrt 2024 - Sepp Haans

Jouw strategie om waarde te halen uit online platformen: build, belong of buy?

Wij onderscheiden 3 strategieën om van start te gaan met een online platform: build, belong of buy. In dit artikel legt Sepp uit wat het verschil is en wanneer je voor welke strategie moet kiezen.
‘De kandidaat centraal, dat vergeten we nog te veel’
03 jan 2024 - Sepp Haans

‘De kandidaat centraal, dat vergeten we nog te veel’

Eind 2023 werd onze Sepp uitgenodigd om aan te schuiven bij een rondetafel, georganiseerd door Werf&. Samen met nog zes andere experts uit de uitzendbranche blikte hij terug op de arbeidsmarkt van 2023.
Ook een platform voor jouw flexorganisatie?

Ook een platform voor jouw flexorganisatie?

Sepp denkt graag met je mee.