Alle blogs
Afbeelding van Sepp
Sepp Haans

Geplaatst op 21 dec 2023

5 oplossingen om kansen te halen uit arbeidskrapte

De arbeidsmarktkrapte is here to stay. Maar hoe kunnen organisaties hier zo goed mogelijk mee omgaan? Die vraag stond centraal tijdens het seminar Arbeidsmarkttrends 2024-2028 van Werf&, waar Freshheads als digitale partner in de arbeidsbemiddelingsbranche bij aanwezig was. We vatten de dag samen met een duidelijke opsomming van 5 zaken waar organisaties zich op kunnen toeleggen om de krapte naar hun hand te zetten. Het zal je niet verbazen dat online platformen bij alle vijf een grote rol kunnen spelen.

Arbeidsmarktkrapte? “Wen er maar aan!”, was het ferme statement van arbeidsmarktspecialist Aad van der Werf, tijdens het seminar Arbeidsmarkttrends 2024 - 2028 van Werf&. De krapte is here to stay, dus handel ernaar, denk in hoe je het juiste talent dan wél kan aantrekken. Hierbij 5 opties om dat te doen.

1. Behoud is het nieuwe goud

In tijden van arbeidsmarktkrapte is retentie van medewerkers enorm belangrijk. Organisaties moeten veel moeite doen om goed personeel binnen te halen, dus is het des te belangrijker om dat personeel te behouden. Een oplossing die Van der Werf ziet is ‘Onboarding 2.0’. Onboarding vindt nu vaak plaats in de eerste weken dat iemand werkzaam is bij een organisatie. Maar wanneer dit gedurende de hele loopbaan wordt gebruikt, zullen arbeidskrachten zich écht onderdeel blijven voelen van de organisatie. En dat stimuleert dat mensen bij de organisatie willen blijven. Digitale omgevingen zoals een ‘mijn omgeving’ of personeelsportaal maken het mogelijk om op een schaalbare manier in contact te blijven met je werknemers. Een digitale omgeving waar de content zich naar de werknemer vormt, haar profiel kan verrijken en haar wensen cq ontwikkeling kan regelen.

2. ‘Gefrustreerd actieven’ aan de bak

Een andere grote kans zou volgens Van der Werf liggen bij het onbenut arbeidspotentieel. Het blijkt dat 80% van het onbenut potentieel ‘gefrustreerd actieven’ zijn: mensen die wel op zoek zijn naar een baan maar deze niet kunnen vinden (bron: Onderzoek Onbenut Arbeidspotentieel Drechtsteden). Dit is een interessante groep. Zo geven bijna 300.000 mensen aan dat een studie of opleiding de reden is dat ze niet werken. Organisaties kunnen deze groep aan zich binden door hun behoeften en talenten beter te begrijpen, en daarop in te spelen. Wat kunnen we doen om hen weer aan het werk te krijgen? Inzetten op een toegankelijk systeem waarin het onbenut personeel geholpen wordt richting passend werk. Een platform zou hier uitkomst kunnen bieden. Door het mogelijk maken om iedereen op zijn eigen tempo te onboarden en te koppelen op basis van profielgegevens (skills) aan een passende baan.

3. Talent heeft touwtjes in handen

De intrede van Gen Z op de arbeidsmarkt zorgt ook voor de versnelling van een paar trends. Een groot deel van deze groep neemt zelf de touwtjes in handen, heeft hoge verwachtingen van hoe werk in hun leven zou moeten passen, en blijft gemiddeld gezien niet lang bij één bedrijf. Organisaties doen er dus goed aan deze kandidaten aan zich te binden door ze de flexibiliteit te bieden die zij zoeken. Er is bijvoorbeeld meer behoefte aan kanalen waar de kandidaat eigen regie heeft. Hier zetten platformen als YoungOnes de standaard voor de markt. Hier vormen opdrachten zich naar de wensen van de freelancer, die zelf bepaalt wanneer, waar en voor wie en tegen welk tarief hij of zij gaat werken.

4. Reversed mentoring

De volgende trend heeft te maken met de snelheid van de technologische transformatie. Je ziet steeds meer ‘reversed mentoring' waarbij de oudere generaties worden geholpen door de jongere generaties vanwege de snelle veranderingen. Organisaties kunnen dit gebruiken om productiever te worden door alle kennis binnen de organisatie optimaal te benutten. Wel is het belangrijk om ‘reversed mentoring’ goed te ondersteunen en te sturen. Zo heb je speciale buddy programma’s of e-learning modules die je ook in je onboarding 2.0 kan inprikken.

5. Bedrijfscultuur

De laatste trend die de laatste tijd enorm is versneld, gaat over de behoefte van talenten aan een doel in het werk. De cultuur van een bedrijf speelt hierbij een grote rol. Een bedrijfscultuur die past bij het doel van een arbeidskracht zal verbondenheid creëren. Daarom is het slim om dat als organisatie expliciet naar buiten te brengen.

Pak je kansen

Aan het einde van het seminar rijst de vraag wanneer het talent weer normaal gaat doen. “Nou”, reageert Eveliese Luiting, medeoprichter van People Masterminds, “dat doen ze al, want dit is normaal.” Zij gaan niet veranderen, dus het is tijd voor organisaties om zelf te veranderen. Pak je kansen, want die zijn er genoeg. Platformen bieden mogelijkheden bij al deze vijf oplossingen. Samen kunnen we deze crisis omzetten in kansen!

De auteur

Afbeelding van Sepp

Sepp Haans

Als strateeg & business developer bij Freshheads ontdek en verzilver ik platformkansen met klanten als Covebo, Compagnon en Standby Zorg.

LinkedIn

Verder lezen

‘De kandidaat centraal, dat vergeten we nog te veel’
03 jan 2024 - Sepp Haans

‘De kandidaat centraal, dat vergeten we nog te veel’

Eind 2023 werd onze Sepp uitgenodigd om aan te schuiven bij een rondetafel, georganiseerd door Werf&. Samen met nog zes andere experts uit de uitzendbranche blikte hij terug op de arbeidsmarkt van 2023.
De platformprincipes die bemiddelaars kunnen inzetten om de retentie te verhogen
04 apr 2024 - Sepp Haans

De platformprincipes die bemiddelaars kunnen inzetten om de retentie te verhogen

Voelen flexwerkers zich verbonden met jouw uitzendorganisatie? Dan komen ze na elke opdracht weer graag bij je terug. Om dat te bereiken, kan het helpen platformprincipes toe te voegen aan je employee journey. Maar hoe pak je dat aan?
Aanpakkers: de beste route naar een succesvol online platform
18 apr 2024 - Roel Tuerlings

Aanpakkers: de beste route naar een succesvol online platform

Arbeidsbemiddelaar House of Covebo zag een kans: een online platform voor zzp-bemiddeling in de bouw en techniek. In dit artikel nemen we je mee in de juiste route van het from scratch opbouwen van dit platform-to-be.
Ook een platform voor jouw flexorganisatie?

Ook een platform voor jouw flexorganisatie?

Sepp denkt graag met je mee.