Alle blogs
Afbeelding van Renske
Renske Pepping

Geplaatst op 02 jun 2020

Typisch team Apollo

Innoveren — het is groots denken en klein doen. Waar je begint en hoe je dat aanpakt, daar weten onze acht innovatieteams raad mee. Zij hebben precies de juiste disciplines in huis om keihard gas te geven met jouw innovatie. Vandaag stelt onderzoeksteam Apollo zich voor.

Hoewel elk team bij Freshheads een onderzoekende houding heeft, is team Apollo ons enige onderzoeksteam. Het team bestaat uit Fee, Koen, Rens en Sietse. Alle vijf service designers met ieder een extra expertise, zoals digitaal strateeg, frontend developer en gedragsveranderaar. Samen met klanten als Interpolis en TBI onderzoeken en ontdekken zij kansen voor vernieuwende digitale diensten, om die vervolgens te ontwikkelen en lanceren.

Waar komt jullie teamnaam vandaan?

“Apollo was een ruimtevaartprogramma met 27 lanceringen. Het doel: mensen op de maan laten landen. In 1969 lukte dit voor het eerst in mankind, met de missie ‘Apollo 11’. Zo’n lancering, de vlucht zelf, het landen op de maan, voetstappen zetten op een plek in de ruimte waar nog niemand anders is geweest; het is het ultieme voorbeeld van het onbekende opzoeken en nieuwe kansen ontdekken. Als onderzoeksteam vonden wij deze naam super inspirerend.”

Liep het met Apollo 13 niet wat minder goed af?

“Zeker. Lang niet alle missies binnen Apollo verliepen vlekkeloos. Maar dat hoort bij ontdekken. Je doet iets wat nog niet eerder is gedaan, ontdekt nieuwe werelden en dat brengt risico’s met zich mee. Dat geldt ook voor ondernemers die bij ons team aankloppen met een idee. Wij helpen hen dan om de grootste kans op succes te achterhalen en risico’s — bijvoorbeeld op een verkeerde investering — te minimaliseren.”

Wat houdt dat concreet in?

“Elke innovatie begint met een goed idee. Wij helpen organisaties en ondernemers met het vergaren, valideren en concretiseren van die ideeën. Samen met Interpolis zoeken we bijvoorbeeld continu naar kansen voor vernieuwende diensten rondom wonen. Wij interviewen huizenbezitters en leggen kansen bloot. Maar ook ondernemers met een idee voor een startup zijn bij ons in goede handen. Samen achterhalen we hoe de slagingskans van dat idee het grootst is en vinden we de beste weg naar digitaal succes.”

Hoe pakken jullie dat aan?

“Zonder blije gebruikers heeft een idee geen schijn van kans om een succesvolle digitale dienst te worden. Daarom betrekken we gebruikers bij het onderzoek. Waar hebben ze behoefte aan? Waar lopen ze tegenaan? Welke interessante thema’s raken het idee? Zo ontdekken wij kansen op plekken waar anderen niet kijken. Elke ontdekte kans testen we grondig en in kleine, concrete stappen. We ontwerpen, bouwen, testen en valideren. Bij elk concept vragen we gebruikers om feedback, totdat we weten: dit is het! Een traject met ons team eindigt met een gezonde businesscase en een werkende eerste versie van het product.”

“Bij elk concept vragen we gebruikers om feedback, totdat we weten: dit is het!”

En dan, na die eerste versie?

“Met zo’n eerste versie hebben klanten hun eerste gebruikers binnen. Alle vereisten voor een minimum viable product zijn bekend. Het onderzoeks- en ontdekkingstraject is hiermee afgerond. Met die lijst met vereisten zet je zo een team aan de slag om een schaalbare variant van de dienst te bouwen. Ook in die fase is het enorm belangrijk in kleine stappen te werken en gebruikers te blijven betrekken. Bij Freshheads hebben we hier zes multidisciplinaire teams voor, die precies weten hoe je dat aanpakt. Ons onderzoeksteam gaat dan weer verder met het ontdekken van nieuwe kansen.”

Waar worden jullie blij van?

“Als we de inzichten uit ons onderzoek hebben vertaald naar een oplossing, en we daar tijdens de pilot enthousiaste reactie van de doelgroep op krijgen. En we worden ook enorm blij van betrokken klanten, die niet bang zijn buiten de lijntjes te kleuren, net zo verliefd worden op ‘het probleem’ als wij en met ons op zoek gaan naar het onbekende. Want daar ligt de echte baanbrekende innovatie.”

En klanten, wat waarderen zij aan jullie?

“Aan het begin zijn ze vaak voorzichtig, doordat het best spannend is in het wilde weg nieuwe kansen te ontdekken. Je weet vooraf nooit wat het gaat brengen. Achteraf zijn ze unaniem enthousiast en verrast over de uitkomst. Zonder ons proces waren ze nooit tot dezelfde uitkomst gekomen.”

Waar zijn jullie het meest trots op?

“Het project dat we deden met TBI. Het doel was om innovatie te stimuleren binnen deze groep van bouwbedrijven, met in totaal zesduizend medewerkers. We interviewden medewerkers van de bouwbedrijven. Zo legden we bloot wat het zo moeilijk maakt om te innoveren en onderling kennis te delen. We experimenteerden met kleine oplossingen, en zagen snel wat werkte en wat niet. Op basis van die inzichten bouwt team Atlas bij Freshheads nu een innovatieplatform voor TBI.”

Wat is jullie tip voor organisaties?

“Praat met klanten. Want waarom aannames doen als je het ook kunt vragen?”

Wat moeten we nog meer weten over jullie team?

“Toen we nog op kantoor werkten, draaiden we elke vrijdag ABBA-hits in onze teamruimte. Thank you for the music! Verder praten de mannelijke teamleden graag en vaak over hun kinderen, terwijl de vrouwelijke teamleden luisteren.”

De auteur

Afbeelding van Renske

Renske Pepping

Mijn naam is Renske Pepping en ik werk als head of brand & communication bij Freshheads.

LinkedIn

Verder lezen

Waarom innoveren vaak misgaat
21 feb 2022 - Gijs van Zon

Waarom innoveren vaak misgaat

Binnen jouw bouwbedrijf ben jij verantwoordelijk voor innovatie. Je zit vol goede ideeën en gaat er het liefst meteen mee aan de slag. Maar je doet het niet alleen. Hoe krijg je het innovatieproces binnen jouw organisatie van de grond en tackel je de meest voorkomende valkuilen?
Jouw strategie om waarde te halen uit online platformen: build, belong of buy?
19 mrt 2024 - Sepp Haans

Jouw strategie om waarde te halen uit online platformen: build, belong of buy?

Wij onderscheiden 3 strategieën om van start te gaan met een online platform: build, belong of buy. In dit artikel legt Sepp uit wat het verschil is en wanneer je voor welke strategie moet kiezen.
Topdrukte in Achmea’s nieuwe online Klimaatwinkel
05 jan 2023 - Lisa Raaijmakers

Topdrukte in Achmea’s nieuwe online Klimaatwinkel

Op maandag 2 januari ging de nieuwe online Klimaatwinkel van Achmea live! De 12.000 werknemers van Achmea vinden er allerlei duurzame oplossingen waar ze hun eigen klimaatbudget aan besteden.