Werkspot.nl: van start-up naar internationaal succes

Online vraag- en aanbodplatformen zijn hot. Maar succesvol zijn gaat niet bepaald over één dag ijs. We nemen je mee terug in de tijd van het grootste vraag- en aanbodplatform voor klusdiensten: Werkspot.nl. We laten je zien hoe we vielen, opstonden, faalden en uiteindelijk het grootste succes behaalden. Van wiegen tot uitvliegen, dit is ons verhaal.

Tijdlijn Werkspot

Het idee

Een vraag- en aanbodplatform voor alle diensten, dat was het oorspronkelijke idee. Van vakmannen, kappers, advocaten tot accountants. Iedereen bood omlaag op opdrachten.

Het eerste platform is als minimum viable product (MVP) gelanceerd met software dat we al op de plank hadden liggen. Voordat we investeren eerst maar eens kijken of er behoefte aan is.

Toetsen

Early adopters wisten het platform snel te vinden, maar toch bleek het lastig organische groei te realiseren. Waren de ZZP-ers in de dienstensector wel klaar voor een digitale omslag?

?
?
?

Doorpakken

Werkspot.nl werd te koop gezet op Marktplaats. Als ‘PR-stuntje’, maar ook om te toetsen wat het platform nou eigenlijk waard was. We besloten door te gaan in iets andere vorm; alleen nog klusdiensten en KvK-ingeschreven vakmannen.

We introduceerden betaalabonnementen voor vakmannen, waarna 50% van de vakmannen overbleven. Er trad een (angel) investor toe en de eerste omzet werd gemaakt!

De consument in control

Uit gebruikersonderzoek bleek dat consumenten zelf de afweging willen maken tussen prijs, kwaliteit en garantie. We introduceerden het reversed auction model. Vakmannen konden toen niet langer alleen omlaag, maar ook omhoog bieden.

Het developmentteam werd uitgebreid en Werkspot.nl kreeg een eigen kantoor, één deur naast het kantoor van Freshheads.

Groei

De Telefoongids & De Gouden Gids kochten 50% van de aandelen. We lanceerden onze eerste nationale TV-commercial en maakten ons klaar voor een enorme groeispurt.

2008 2009

Nieuwe website

Het MVP heeft zich bewezen, maar voldeed niet langer. We groeiden uit onze voegen en waren genoodzaakt te vernieuwen. We bouwden Werkspot opnieuw met het oog op de toekomst.

Bouwen aan vertrouwen

Online zaken doen was nog steeds nieuw en bracht onzekerheid met zich mee. Je neemt tenslotte niet iedere dag zomaar een onbekende in huis. Het was belangrijk wantrouwen weg te nemen en vakmannen de tools te geven om zich zo transparant mogelijk te profileren. We introduceerden een aantal nieuwe functionaliteiten:

  • Met ‘Werkspot Connect’ kunnen vakmannen elkaar ‘connecten’ en aangeven met welke vaste partners ze samenwerken.
  • Vakmannen kregen een iPad met een online portfolio applicatie die automatisch de laatste foto’s inladen.
  • De Werkspot Klusgarantie, de verzekering voor consumenten.

Optimaliseren

Omdat vakmannen meestal buiten de deur zijn, op locatie of onderweg was een mobiele oplossing essentieel. We realiseerden een API en een mobiele versie voor vakmannen. Daarna ook een consumenten app voor iPhone en Android. Dat laatste bleek achteraf een fout. Consumenten gebruikten de app hooguit een paar keer per jaar, de vakmannen dagelijks.

2011 2012

Overname

Werkspot.nl werd overgenomen door de Amerikaanse investeringsmaatschappij IAC. Zij zijn het moederbedrijf van Home Advisor (grootste Amerikaanse vraag- en aanbodplatfom in de home improvement sector) en waren op zoek naar internationale expansie in Europa. Oog viel op de marktleider in NL.

2013 2014

Werkspot.nl verhuist van Tilburg naar Amsterdam en start transitieperiode waarbij een eigen developmentteam werd opgebouwd. Hiermee werd Werkspot.nl volledig onafhankelijk van Freshheads. Inmiddels is Werkspot.nl ook uitgerold in Italië.

2013 2014

Uitvliegen

Op basis van de geleerde lessen lanceerden we RedFish! Opnieuw een MVP, maar dan voor de Zuid-Afrikaanse klusmarkt.

2013 2014

Het resultaat?

Aantal vakmannen

  • 50
  • 7500
Vakman

Aantal opdrachten

  • 500
  • 350k
Opdracht

Aantal medewerkers

  • 2
  • 100
Medewerker
Stephan Strik

Interesse gewekt?

Neem contact op met
Stephan Strik

013 539 00 40