Stichting Quiet

Landelijk platform tegen armoede

Branche
Non-profit
Fase
Groeien, Valideren

In Nederland leven ongeveer 1,25 miljoen mensen in armoede. Mensen die geen geld hebben voor vakantie, een etentje of de tandarts. Laat staan voor een kinderfeestje. De Quiet Community zet zich in om armoede in Nederland te verzachten. Samen met Stichting Quiet realiseerden we een online platform waarmee het lokale bedrijfsleven van betekenis kan zijn voor mensen in financiële nood, gewoon door te doen waar ze goed in zijn.

Armoede belicht

In 2013 verscheen voor het eerst het Quiet 500-magazine. Anders dan de welbekende Quote 500, werd in dit magazine geen rijkdom, maar juist (onzichtbare) armoede belicht. Het initiatief trok landelijk de aandacht. Het blad belandde bij de 500 Quote-miljonairs in de brievenbus en zo wist Stichting Quiet donateurs aan zich te binden. In 2015 zette Quiet met behulp van twee Quote-miljonairs én Freshheads de eerste stap naar een online platform.

Quiet 500, het magazine dat schuurt.

De vraag

De Quiet Community startte in Tilburg en in no time waren meer dan honderd ondernemers bereid om periodiek etentjes, knipbeurten, trainingen, beauty-behandelingen of zelfs klussen aan te bieden. Hoe zoek je bij dat enorme aanbod de juiste vraag? Matchmaking tussen het lokale bedrijfsleven en leden van de Quiet Community - wij noemen ze members - gebeurde via een Excel-sheet. Dit proces kostte door de snelle groei te veel tijd en energie, en bovendien was het niet toekomstbestendig. Wanneer zowel de vraag als het aanbod uit de klauwen begint te lopen is digitaliseren niet een nice to have, maar een must have! Quiet vroeg ons een landelijke marketplace te ontwikkelen om armoede te verzachten.

Het dashboard waarop Quiet inzicht heeft in haar members, het aanbod en de match.

Specialisten, creatieven en vrijwilligers hand in hand

Armoede bestrijden in heel Nederland, dat doe je niet alleen. Sterker nog, dat kún je niet alleen. Daar heb je mensen voor nodig die geloven in een hoger doel. Mensen die de schouders eronder zetten en nét een tikkeltje harder willen lopen. Samen met de specialisten, members en vrijwilligers van Quiet vormden onze creatieven en techneuten één team. Wat zijn stinkende best deed om het Quiet-platform tot een succes te maken. En da’s keigoed gelukt! Als zeggen we het zelf...

Quiet werkt vaak bij ons op kantoor, zodat we samen snel knopen kunnen doorhakken.

De realiteit onder ogen

Om te snappen wat armoede in Nederland betekent, spraken we met mensen die onder - of tegen - de armoedegrens leven en liepen we mee bij de voedselbank. Om de perfecte synergie tussen vraag en aanbod te realiseren, namen we ook de aanbodkant onder de loep. We interviewden lokale ondernemers (sponsoren) om hun behoeften in kaart te brengen.

Een marktplaats zonder geld

Aan de hand van deze inzichten ontwikkelden we een vraag- en aanbodplatform waar op basis van persoonlijke voorkeuren het aanbod van lokale bedrijven eerlijk(!) verdeeld wordt onder de members. Zij kunnen vervolgens het aanbod accepteren, weigeren of doorsturen naar een andere member. Daarmee was de basis op orde, maar we wilden meer succesvolle matches, want een match is pas een succes als 'ie door de Quiet-member is verzilverd. Daarom keken we kritisch naar dit ‘verzilver-proces’. Waar we in de eerste versie van het platform nog met SMS-notificatie en print-coupons werkten, besloten we aan de hand van gebruikersinzichten een Quiet-app te ontwikkelen. Members krijgen nu direct een notificatie wanneer er een passend aanbod voor hen klaarstaat. Ze kunnen dit gelijk accepteren of weigeren zodat het Quiet-platform het aan een andere member kan aanbieden. Om aanbod te verzilveren, lopen members de locatie van de sponsor binnen en de Quiet-app stuurt een notificatie met de vraag of ze de aanbieding willen verzilveren. Makkelijker kunnen we het niet maken! En dat blijkt ook wel, want het aantal aanbiedingen dat daadwerkelijk verzilverd wordt, steeg met maar liefst 6%.

De Quiet-app en het dasboard. Samen vormen ze de backbone voor het hele proces.

Quiet gaat nationaal

Quiet is een succes, in Tilburg en daar buiten. Het platform biedt nu de mogelijkheid om snel nieuwe steden aan te haken. En dat is nodig. Want ondanks dat het economisch beter gaat, blijft het aantal gezinnen dat op of onder de armoedegrens leeft stijgen. Inmiddels hebben 15(!) steden zich gemeld om Quiet te initiëren in eigen stad. Van die 15 steden zijn er al 7 in het afgelopen jaar gestart. Reden voor een feestje :-)!

Zonder strijd geen overwinning

Wij nemen de ambitie van Quiet om armoede in Nederland te bestrijden serieus. Zó serieus dat we al sinds het begin van dit project sponsor zijn. Zo kunnen we een nog grotere bijdrage leveren aan de ambitie van de Quiet Community. Wat de toekomst ons gaat brengen? Nóg meer en betere matches, impact op nationale schaal en het aantrekken en activeren van nog meer sponsoren en members. Armoede het land uit!

It's all about teamwork

Linda Hol

Linda Hol

Frontend developer

Joris Janbroers

Joris Janbroers

Designer

Maud Vorstenbosch

Maud Vorstenbosch

Business designer

Misha Klomp

Misha Klomp

Backend developer

Rik Deuzeman

Rik Deuzeman

Backend developer

Olivier Bouchoms

Olivier Bouchoms

Mobile developer

Frank Verhoeven

Frank Verhoeven

Backend developer

Idee voor een eigen marketplace?

Idee voor een eigen marketplace?

Plan een gratis adviesgesprek met Sepp.