Zorgstandaarden GGZ – Voor het veld, door het veld

In november werd het compleet nieuwe platform GGZ standaarden gelanceerd. Een flinke uitdaging: een zorgstandaard beschrijft vanuit het perspectief van de patiënt wat goede zorg en ondersteuning inhoudt voor mensen met een bepaalde psychische aandoening gedurende het gehele zorgproces. Het schrijven van een standaard duurt zo’n anderhalf tot twee jaar en alle betrokkenen -van zorgprofessionals tot patiënten en naasten vertegenwoordigers- schrijven mee...

 

GGZ Zorgstandaarden
Als GGZ professional wil je goede, afgewogen keuzes kunnen maken, samen met de patiënt en zijn naasten. Om tot zo’n keuze te komen, is het belangrijk om zo veel mogelijk relevante informatie binnen handbereik te hebben. De zorgstandaarden en bijbehorende generieke modules helpen je daarbij. Hierin is vastgelegd wat goede zorg inhoudt op basis van wetenschappelijke kennis, praktijkkennis en de voorkeuren van patiënten en naasten.

 

Alle betrokkenen denken mee
Als je je bedenkt dat er -in de GGZ alleen- de afgelopen 4 jaar ruim 40 kwaliteitsstandaarden zijn geschreven waarbij aan iedere standaard zo’n twee jaar is gewerkt, dan is het niet vreemd dat het Netwerk Kwaliteitsontwikkeling GGZ (NKO) goed wilde nadenken over een nieuwe aanpak voor het schrijven en ontsluiten van deze kwaliteitsstandaarden. Want hoe stap je over van grote hoeveelheden Word-documenten die over en weer gestuurd worden naar een platform waar samen geschreven kan worden? En is het mogelijk om door automatisering uiteindelijk enkele maanden van dit proces af te halen? Hoe doe je dat?

 

Onze kijk: simpel, toegankelijk, nuttig
In onze ogen stond gebruiksvriendelijkheid -voor alle soorten gebruikers- meteen voorop. Schrijvers moeten zelfstandig -maar wel tegelijkertijd- kunnen werken. Een lezer moet moeiteloos bij precies de juiste informatie kunnen komen. Met enerzijds de uitdaging om al deze schrijvers samen te laten werken en anderzijds om de lezer te voorzien van een gebruiksvriendelijke manier om door de standaarden te navigeren dienen oplossingen al snel te worden gezocht in de techniek. Maar ook de realisatie vraagt om een toegankelijke aanpak waarbinnen ons team samen met de betrokkenen vanuit NKO GGZ de doelen één voor één te lijf konden gaan.

 

 

Eindproduct als beginpunt
Inmiddels zijn de eerste stappen in het proces gezet. We hebben ervoor gekozen om het publicatieplatform eerst te ontwikkelen. Zo kunnen behandelaars en andere lezers de naslagwerken alvast in de praktijk gebruiken, wat ook praktisch is om de gebruikersinzichten die we hiermee verzamelen. Bovendien ontdekten we tijdens het ontwikkelen van het publicatieplatform veel over wat de vorm vraagt van het schrijfproces.

 

De volgende stap: het samen schrijven efficiënt maken
De grootste uitdaging zit misschien nog wel in het ontwikkelen van een platform waarin het schrijfproces plaats kan vinden. Een goede DMS die de workflow automatiseert en elke betrokkene precies de mogelijkheden biedt die nodig zijn. En een waterdicht systeem wat fouten en dubbel werk voorkomt wanneer er meerdere mensen tegelijkertijd aan hetzelfde project werken. Wij zitten, samen met onze collega’s van NKO, alvast weer aan de tekentafel om deze volgende puzzel te leggen.

 

En nu snel naar de website!

Klik hier

Meer weten?

Amber Dijs Marketing & Communicatie