De 5 grootste uitdagingen in de bouw


De bouwindustrie draait de laatste jaren lekker door: het bouwvolume bereikt zijn hoogtepunt en ook de aanvragen blijven binnenstromen. Nu de stofwolken die de corona crisis achterliet wegtrekken, komen er weer andere uitdagingen tevoorschijn. Wij zetten 5 grote uitdagingen voor je op een rij:

Bouw_SEE

1. Vloedgolf van aanvragen

Volgens ING staan we voor de enorme klus om in 2021 zo’n 65.000 nieuwe woningen te bouwen en in dezelfde tijd duizenden huizen te verduurzamen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de bouw van nieuwe bedrijfspanden, de aanleg van infrastructuur en het onderhouden van bestaande bouwwerken. Kortom: er moet een hele berg werk verricht worden in een korte tijd.

2. Handen tekort

Tegelijkertijd zijn er maar weinig vakmannen beschikbaar om al die klussen te klaren. Ook blijven werknemers geen 30 jaar meer hangen. Ze hebben het na 4 of 5 jaar wel weer gezien of gaan als zzp'er aan de slag. Je moet dus meer bouwen met minder mensen. En dat vraagt om anders werken, slimmer werken. Bijvoorbeeld door de bouwvoorbereidingen of -werkzaamheden efficiënter te maken of nieuwe werknemers te binden met interne opleidingen.

3. 'Dat wist ik niet?'

Je ziet ze nog regelmatig tevoorschijn komen op de bouwplaats: kladblokjes en balpennen. Niet gek, want een computer of laptop staat daar niet veilig. Wel onhandig! Briefjes raken kwijt en er ontstaat een error in de communicatie. Het gevolg: wachtende bouwvakkers omdat de inkoopafdeling niet weet dat de materialen op zijn. En dat niet alleen. Kunnen slimme mobiele apps het verschil maken?

4. Faalkosten

Kosten die eigenlijk niet eens zouden mogen bestaan, maar volgens ABN AMRO jaarlijks toch oplopen tot miljarden euro's. Ze ontstaan door inefficiënte bouwprocessen, het herstellen van fouten of het niet voldoen aan de verwachtingen van de klant. Zo zonde én te voorkomen! Pak de zwakke schakels in jouw werkprocessen een voor een aan om direct faalkosten te beperken.

5. Van project naar product

Een hamer, schroevendraaier of zaag hoef je niet voor ieder project op maat te laten maken. Veel organisaties zijn ervan overtuigd dat dit voor inkoopprocessen, bouwadviezen of planningen wel geldt, waardoor het daadwerkelijk bouwen traag op gang komt. Maar zijn deze processen wel zo projectgebonden? Of worden ze toch steeds opnieuw gedraaid? Door herhaalde processen vast te leggen creëer je een product waarmee je sneller kunt anticiperen en tijd kunt besparen.

Webinar versnellen in de bouw:

Met digitalisering van project naar product

Herken jij de uitdagingen hierboven? Dan is het tijd om met innovatie aan de slag te gaan! Hoewel dit in de bouwsector vaak geassocieerd wordt met grootse ontwikkelingen en investeringen, kan innovatie juist meer waarde toevoegen als je het stap-voor-stap doet. Begin dus niet met het zoeken van één oplossing voor heel veel problemen, maar met het kiezen van een specifiek onderdeel en het bedenken van een kleinschalige oplossing. Zo kun je snel starten met het aanpakken van de inefficiënte processen in jouw bedrijf, terwijl je ondertussen leert van de inzichten uit zo’n kleinere oplossing. Op naar meer snelheid, kwaliteit en winst.

Succesvol versnellen én kwaliteit leveren?

Wij helpen je graag op weg tijdens het webinar ‘Versnellen in de bouw: met digitalisering van project naar product’ op 1 juli. Meld je hieronder gratis aan en leer in een uur (16:00 tot 17:00) hoe je kansen ontdekt voor digitaliseren in jouw techniek-, bouw- of infrabedrijf. Meer informatie.

TBI timmert fundament voor innovatie
Met digitaliseren maakt Becx Verhuur de weg vrij voor groei
5 supertips voor processen digitaliseren

Benieuwd naar jouw digitaliseringskansen?
Mail of bel Stephan voor een snelle scan.